Thursday, 28 March, 2024

Αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο τα «φουρνάκια» για τα νύχια; Ανησυχητική νέα μελέτη

Για κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από τα φουρνακιά νυχιών που χρησιμοποιούν στα ινστιτούτα για τα νύχια προειδοποιεί νέα μελέτη.

Οι συσκευές αυτές μοιάζουν με μικρά σολάριουμ , που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία η οποία ενεργοποιεί τα χημικά που περιέχει το τζελ κάνοντάς το να σκληρύνει. Η λάμπα ενός στεγνωτήρα βερνικιού νυχιών εκπέμπει διαφορετικό φάσμα υπεριώδους ακτινοβολίας από μια συσκευή σολάριουμ, αλλά  ακόμα και οι λιγοστές ακτίνες που εκπέμπουν διαπερνούν εύκολα το ανθρώπινο δέρμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ελάχιστη ή και καμία σχέση μεταξύ των συσκευών αυτών και του καρκίνου του δέρματος, ωστόσο νέα μελέτη δείχνει ότι υπεριώδης ακτινοβολία των στεγνωτήρων νυχιών μπορεί να βλάψει τόσο το ανθρώπινο DNA όσο και αυτό των ποντικιών.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς ανθρώπινων κυττάρων και κυττάρων ποντικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία μόνο 20λεπτη συνεδρία με ένα στεγνωτήρα νυχιών, οδήγησε στο θάνατο το 30% των κυττάρων σε ένα τρυβλίο Petri. Τρεις διαδοχικές 20λεπτες συνεδρίες ανέβασαν αυτό το ποσοστό στο 65% με 70%. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις μιτοχονδριακής βλάβης και βλάβης του DNA, καθώς και μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος.

«Τα πειραματικά μας αποτελέσματα και τα προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους στεγνωτήρες νυχιών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο χέρι και ότι όπως και μια συσκευή σολάριουμ, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος», έγραψαν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη επιδημιολογική μελέτη προτού μπορέσουν να πουν με βεβαιότητα ότι η χρήση των συσκευών αυτών οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, προσθέτοντας ότι «είναι πιθανό τέτοιες μελέτες να χρειαστούν τουλάχιστον μια δεκαετία για να ολοκληρωθούν και να ενημερωθεί στη συνέχεια το ευρύ κοινό».

πηγή: Εθνος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου