Friday, 19 April, 2024

«Είσαι πόρνος»! Σε ιερά δίκη ο παπάς που περιμένει εξώγαμο

Το νέο κεφάλαιο στις περιπέτειες του παπά με τη Χάρλεϊ από τον Βόλο, ο οποίος είχε ζητήσει άδεια να κάνει δεύτερο γάμο με την (έγκυο) σύντροφό του, τον φέρνει αντιμέτωπο με την κατηγορία της… πορνείας!
Μια κατηγορία που έχει προκαλέσει νέο σάλο στη θεσσαλική πόλη και ειδικά στους πιστούς στην ενορία της Παναγίας Τρύπας που, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, είχαν οργανώσει ολόκληρη εκστρατεία για την παραμονή του όταν είχε αποφασιστεί η μετάθεσή του στον Ναό Ευαγγελιστρίας, στην Άνω Γατζέα. Η Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού καλεί σε απολογία τον ιερέα με τα καταγάλανα μάτια καθώς, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό δίκαιο, έχει διαπράξει πορνεία (σε πνευματικό επίπεδο, βέβαια) και πρόκληση δημόσιου σκανδαλισμού.
Ο 47χρονος Γεώργιος Δεληκώστας είχε στείλει πριν από μερικές ημέρες επιστολή προς τον μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο, απευθύνοντάς του έκκληση να του επιτραπεί να παντρευτεί δεύτερη φορά, καθώς έχει αφήσει έγκυο τη σύντροφό του. Ομως, έχει ήδη στο ενεργητικό του ένα επεισοδιακό διαζύγιο και τέσσερα παιδιά από τον πρώτο γάμο του.
Η απάντηση που έλαβε ο παπάς με την πολυτάραχη ζωή τον άφησε άφωνο, αφού κλήθηκε να παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη σε ειδικό εκκλησιαστικό ανακριτή που έχει ορίσει η μητρόπολη για να απολογηθεί. Μάλιστα, ως μάρτυρας θα κληθεί και η έγκυος σύντροφός του! Κατόπιν, το μείζονος σημασίας για την Εκκλησία του Βόλου ζήτημα θα ανατεθεί σε επίσκοπο, ο οποίος θα το παραπέμψει στο Επισκοπικό Δικαστήριο, που θα κρίνει και την τύχη του 47χρονου ρασοφόρου. Εως τότε, πάντως, ο Γεώργιος Δεληκώστας θα βρίσκεται σε αργία.
Τον εγκατέλειψε
Ο «παπα-Χάρλεϊ», όπως είναι γνωστός στους Βολιώτες επειδή οδηγεί μία μοτοσικλέτα Harley Davidson, παντρεύτηκε στα 24 του, αλλά -όπως υποστηρίζει- η σύζυγός του τον εγκατέλειψε: «Η οικογενειακή ζωή μου, που βάναυσα κόπηκε πριν από λίγα χρόνια, σήμερα ευλογείται από την κυοφορία αυτού του τέκνου» αναφέρει σχετικά με την εγκυμοσύνη της νέας συντρόφου του.
Σύμφωνα με τον 47χρονο, ο μόνος λόγος που επιθυμεί να παντρευτεί είναι για να μεγαλώσει το παιδί σε ένα υγιές και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον και όχι εκτός γάμου. «Ο καρπός της κοιλίας της συντρόφου μου είναι απόδειξη αγνής αγάπης» υποστηρίζει, χαρακτηρίζοντας ευλογία τη γνωριμία με την κοπέλα, η οποία τον στηρίζει και τον βοηθάει στο εκκλησιαστικό έργο του.
Ο παπα-Γιώργης επικαλείται την ομόφωνη απόφαση του Πανορθοδόξου Συνεδρίου που έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 1923, η οποία επισημαίνει ότι «ουδέν μυστήριον εμποδίζει άλλο μυστήριον. Η ιεροσύνη δεν εμποδίζει τον γάμο, όπως ο γάμος δεν εμποδίζει την ιεροσύνη διά τους διακόνους και τους ιερείς», και καταλήγει επικαλούμενος την ανάγκη για μελέτη και επαναπροσδιορισμό του ευαγγελικού ήθους που «δεν επιθυμεί την κατάλυση, αλλά την υπέρβαση του νόμου, με γνώμονα πάντα τη Βασιλεία του Θεού».
espressonews.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου