Thursday, 28 March, 2024

Η παράξενη ιστορία πίσω από το τραγούδι «Ελλάς» μεγάλη επιτυχία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Το τραγούδι «Ελλάς» μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, είναι σύνθεση (στίχοι και μουσική) του Σταμάτη Μεσημέρη.

Ο ευαίσθητος, ο φιλόσοφος, ο τραγουδοποιός και ποιητής Σταμάτης Μεσημέρης, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ροκ καλλιτέχνες, αν και στάθηκε αδικημένος αφού δεν είναι γνωστός σε πολλούς. Πέθανε το 2009, σε ηλικία 61 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Ελάχιστες φωτογραφίες υπάρχουν του Σταμάτη Μεσημέρη, και σήμερα δημοσιεύουμε για πρώτη φορά, δύο φωτογραφίες, έναν χρόνο πριν πεθάνει, τραβηγμένες από τον γράφοντα στο κλαμπ Κύτταρο το 2008. Στη μία τον βλέπουμε με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ενώ στη δεύτερη, στη συντροφιά τους έχει προστεθεί η Ελένη Τσαλιγοπούλου. 

Ήταν στενός φίλος του Παπακωνσταντίνου στον οποίο και έδωσε το τραγούδι «Ελλάς» για να το ερμηνεύσει στον δίσκο «Χορεύω» (1989). Λίγοι γνωρίζουν ότι το τραγούδι αυτό, συνδέεται με μία πολύ παράξενη ιστορία, την οποία και διηγούταν συχνά ο Μεσημέρης αλλά και την κατέγραψε στο εσώφυλλο του σπάνιου πια προσωπικού του δίσκου, «Ονείρου Χρώματα που ταξιδεύει ο Καπνός του Ινδιάνου» (2001).

Ποιος ήταν ο Σταμάτης Μεσημέρης

Ο Σταμάτης Μεσημέρης, γεννήθηκε το 1948, και πολύ νέος, έπαιζε κιθάρα σε ροκ συγκροτήματα στη δεκαετία του 1960. Σταμάτησε όμως τότε γρήγορα, ασχολήθηκε με άλλα, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κλινική Ψυχολογία και για πολλά χρόνια δεν ξαναέπιασε την κιθάρα. Ενώ πλησίαζε τα 40 του χρόνια, ο ίδιος ισχυριζόταν ότι στην προχωρημένη αυτή ηλικία, είδε ένα όραμα. Ισχυριζόταν δηλαδή ότι την άνοιξη του 1986, μεταξύ ονείρου και ξύπνιου, στο δωμάτιο του, είδε έναν Ινδιάνο να καπνίζει την πίπα της Ειρήνης. Ο Ινδιάνος, όπως διηγούταν ο Μεσημέρης, του είπε ότι ήθελε να τον ακούσει να παίζει πάλι κιθάρα και να γράψει τραγούδια! Μάλιστα τον ενέπνευσε για να γράψει το πρώτο που ήταν το «Ελλάς».

Αλήθεια ή ψέμα, ο Σταμάτης Μεσημέρης, έλεγε ότι από εκείνη τη μέρα, ο Ινδιάνος τον καθοδηγούσε και τον ενέπνεε σε όλα. Έλεγε ακόμα, πως για να γράψει κάτι ή να παίξει σε συναυλία, έπρεπε να οραματιστεί τον Ινδιάνο, διαφορετικά, δεν μπορούσε να παίξει. Αλήθεια ή ψέμα, όλοι όσοι παρακολουθούσαν στις συναυλίες τον Σταμάτη Μεσημέρη, τον έβλεπαν να μιλά κάπου στον αέρα, σε κάποιον αόρατο, και αυτός ήταν ο Ινδιάνος, ορατός μόνο σε εκείνον.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Μεσημέρης ήταν τρελός. Βεβαίως, ο Ινδιάνος υπήρχε στην φαντασία του και μόνον, αλλά η φαντασία δεν είναι πραγματικότητα για έναν καλλιτέχνη;

Ο Σταμάτης Μεσημέρης σχημάτισε το γκρουπ Ρωγμές, στο τέλος της Δεκαετίας του 1980, και παρουσίασε μια σειρά πολύ όμορφων, έως εκπληκτικών, τραγουδιών. Υπήρξε πολυγραφότατος και το έργο του έχει καταγραφεί σε πολλούς προσωπικούς δίσκους και συμμετοχές. Αγαπούσε πολύ τους δυο μεγάλους του ελληνικού ροκ, τον Παύλο Σιδηρόπουλο και τον Νικόλα Άσιμο, για τους οποίους έγραψε και το τραγούδι «Στο καλό».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου