Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Κινηματογράφος και έπιπλα

Κινηματογράφος και έπιπλα

Σε μια ταινία τι ξεχωρίζεις; Οι καταπληκτικές ερμηνείες, το αριστουργηματικό σενάριο, η αξεπέραστη σκηνοθεσία είναι μερικές απαντήσεις οι οποίες θα δώσεις. Συχνά οι αγαπημένες σου ταινίες και σειρές έχουν πανέμορφη αισθητική και αυτό το οφείλουν στην ομάδα των σκηνογράφων τους. Έχουν υπάρξει έπιπλα που έχουν γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Για να αντιληφθείτε τη σημαντικότητα τους ας πούμε μερικά παραδείγματα:

Friends (Φιλαράκια)

Η διασημότερη παρέα των 90s φτάνει στο CentralPerk και κάθετε στο χαρακτηριστικό καναπέ. Είναι ένας τετραθέσιος, κοτλέ καναπές χρώματος ανοιχτού καφέ, με διακοσμητικά κουμπιά και κρόσσια σε κλασικό στυλ. Είχε αποτελέσει και στοιχείο για την πλοκή του σεναρίου σε δύο επεισόδια, στο ένα κάθετε μία παρέα που μοιάζει εκπληκτικά με το καστ της σειράς και σε έναν άλλο ο Τσάντλερ και ο Τζόι επιχειρούν να υψώσουν το ανάστημα τους σε δύο μη τόσο φιλικούς τύπους. Επίσης το χαρακτηριστικό αυτό έπιπλο εμφανίζετε στους τίτλους αρχής της σειράς. Αυτός ο καναπές τους περιμένει, σχεδόν, πάντα άδειος, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις και στιγμές κάνοντάς τους μια από τις αγαπημένες και πιο γνωστές παρέες στον κόσμο.

Clockwork orange (Κουρδιστό πορτοκάλι)

Οι ταινίες του Stanley Kubrick σίγουρα αποπνέουν ένα αίσθημα δέους και περιέργειας πριν καν αρχίσει η δράση. Αυτό επιτυγχάνεται από τον ιδιοφυή σκηνοθέτη μόνο από τον πως ο χώρος είναι διακοσμημένος και τα έπιπλα που χρησιμοποιεί. Το κουρδιστό πορτοκάλι είναι ένα τρανό παράδειγμα ο Kubrick χρησιμοποιεί μια ψυχεδελική αισθητική σε κάθε εσωτερικό χώρο. To café που οι πρωταγωνιστές συχνάζουν, αντί για έπιπλα έχει γυμνές γυναίκες βαμμένες με λευκή μπογιά να εξυπηρετούν τον ρόλο των τραπεζιών. Το σαλόνι στο πατρικό σπίτι είναι γεμάτο χρώματα με 70’ς αισθητική που συνήθως δίνει χαρούμενη και χαλαρή νότα ενώ εδώ παρατείνει την αγωνία και στέκει σαν μια καταπληκτικά έντονη θέση στις μαύρες σκέψεις και πράξεις των ατόμων που φιλοξενεί.

Adams Family (Οικογένεια Adams)

Όταν σκέφτεσαι goth διακόσμηση σπιτιού σκέφτεσαι μια περίεργη και διαφορετική οικογένεια. Η οικογένεια Adams αν και τρομακτική στην όψη ήθελε απλά να αποδείξει πως δεν πρέπει να στεκόμαστε στην εικόνα και στην ουσία τους ένωνε ότι κάθε οικογένεια: η αγάπη. Αν και άλλαξαν πολλά σπίτια  στις διαφορετικές του τηλεοπτικές και κινηματογραφικές τους περιπέτειες το μοτίβο ήταν το ίδιο. Τα έπιπλα είναι κλασσικά και «βαριά», συχνά υπάρχουν ταριχευμένα ζώα και το κοντινό νεκροταφείο στο πολυτελές σπίτι βοηθάει να αναπτυχθεί η φρικιαστική αίσθηση.

Breakfast at Tifanny’s (Πρόγευμα στου Τίφανις)

Μια κλασική ταινία του 1961 που στο πρωταγωνιστικό ρόλο η Audrey Hepburn υποδύεται μία γυναίκα που σαγηνεύει και κοροϊδεύει πλούσιους άντρες και ζει μέσα στα πάρτι και την πολυτέλεια, μέχρι να γνωρίσει το δισεκατομμυριούχο των ονείρων της και να ζήσει μια ατάραχη και ήσυχη ζωή σαν το «κοσμηματοπωλείο Τίφανις». Ζει με το γάτο της σε ένα μινιμαλιστικό, ειδικά για την εποχή, μικρό και πολυτελές νεοϋρκέζικό διαμέρισμα  που κυριαρχεί το λευκό. Λίγα έπιπλα οικονομικά ξεχωρίζουν όπως ο μικροσκοπικός της καναπές φουτουριστικού τύπου με τα φούξια μαξιλάρια. Αυτά είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που τα έπιπλα και η διακόσμηση έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για τους σινεφίλ. Η τέχνη υπάρχει παντού και εμμένει στις λεπτομέρειες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου