Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Πρέπει να βγάζω τον σκύλο μου βόλτα με γεμάτο στομάχι;

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς σκυλογονείς αφορά στο αν πρέπει να βγάζουμε τον σκύλο βόλτα μετά το φαγητό

Η απάντηση δεν είναι ναι ή όχι, αλλά πόσο ωφέλιμο είναι κάτι τέτοιο για την υγεία του κατοικίδιου. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ζητήματος. Παρόλο που μας απασχολεί το εν λόγω ζήτημα, κατ’ ουσίαν δεν πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα. Αντιθέτως, η ανάγκη του διαδικτύου και οι πολυπληθείς απόψεις δημιουργούν συνεχώς νέα θέματα προς εξερεύνηση στην οικογένεια.

Γεύμα του σκύλου μετά τη βόλτα

Οι περισσότερες απόψεις κλίνουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Ο βασικός λόγος που υποστηρίζεται ότι πρώτα βγάζουμε τον σκύλο βόλτα στη γειτονιά και μετά το ταΐζουμε είναι τα στομαχικά προβλήματα.Το κυριότερο στομαχικό πρόβλημα που συνδέεται με αυτή τη περίπτωση λέγεται «γαστρική συστροφή» και πρόκειται για περιστροφή του στομάχου. Αυτό προκαλείται, όταν ο αέρας εγκλωβίζεται στο στομάχι, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος περιστροφής του μετά από απότομες κινήσεις του κατοικίδιου. Παρόλο που φημολογείται ότι οι πιθανότητες γαστρικής συστροφής μετά τη βόλτα με γεμάτο στομάχι είναι μικρές, οφείλουμε να σας εστιάσουμε τη προσοχή.

Εξάλλου, ακόμα και βόλτα να μη βγει το σκυλάκι μετά το φαγητό του, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για αυτό το πρόβλημα, διότι τις περισσότερες φορές θα παίξει ή θα τρέξει κάπου στο σπίτι. Η βόλτα δεν είναι το μόνο αίτιο μιας γαστρικής συστροφής.Σύμφωνα με τα παραπάνω, η περιστροφή του στομάχου δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφεύγουμε να βγάζουμε το σκυλάκι βόλτα στη γειτονιά μετά το φαγητό. Ποιος είναι, λοιπόν, ο λόγος; Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι το φαινόμενο της υπνηλίας. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα γλυκά μας τετράποδα γίνονται λιγάκι «νιαούρηδες» και τεμπέληδες μετά το γεύμα τους. Για να λέμε, όμως, τα πράγματα με το όνομα τους και εμείς το ίδιο δεν κάνουμε;Ποιος θα είχε όρεξη μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα να βγει έξω να περπατήσει και να γυμναστεί; Ας μη γελιόμαστε, μάλλον όχι ένας σκυλάκος και ένας άνθρωπος!

Είναι πολύ καλή επιλογή να ταΐζουμε τα κατοικίδια μας μετά το γεύμα τους, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κινδυνέψει η υγείας τους και δεν θα τεμπελιάσουν στη βόλτα τους. Ένας άλλος λόγος για τη βόλτα με άδειο στομάχι είναι ότι τα σκυλάκια μας, όσο χαριτωμένα κι αν μας φαίνονται, είναι ζώα με άγρια ένστικτα. Αυτό σημαίνει ότι η φύση τους τα προορίζει να κυνηγούν τη τροφή τους και να σπαταλούν εκεί την ενέργεια τους. Αν διαβίωναν στην άγρια φύση θα κυνηγούσαν και θα κατέβαλαν προσπάθεια για το θήραμα τους. Ωστόσο, ακόμα και οι κατοικίδιοι σκύλοι με τη βόλτα στη γειτονιά μπορούν έστω λίγο να αναπαραστήσουν αυτή την εμπειρία.

Συνεπώς, έχοντας λάβει υπόψη όλους τους παραπάνω λόγους είναι πολύ λογικό και φρόνιμο, λοιπόν, να ταΐζουμε τα κατοικίδια μας μετά τη βόλτα τους στη γειτονιά.

Γεύμα του σκύλου πριν τη βόλτα

Το φαγητό πριν τη βόλτα με το κατοικίδιο έχει συνδεθεί με τη «τουαλέτα». Πολλοί σκύλοι ακολουθούν πιο πιστά το πρόγραμμα της τουαλέτας, αφού φάνε, οπότε η βόλτα είναι η ιδανική ευκαιρία και δημιουργείτε ένα συνεπέστερο πρόγραμμα. Δεδομένου ότι προαναφέρθηκε πως δεν υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα να βγάζουμε τον σκύλο βόλτα μετά το φαγητό του, μπορείτε να επιλέξετε όποια επιλογή βολεύει εσάς και το ζωάκι σας.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μη ξεχνάμε τον κανόνα των τριάντα λεπτών! Τι είναι αυτός ο κανόνας;

Ο κανόνας των τριάντα λεπτών

Προηγουμένως αναφέραμε ότι υπάρχει πιθανότητα έστω και μικρή να προκληθεί γαστρική συστροφή του ζώου, αν το βγάζουμε βόλτα μετά το φαγητό του. Για να αποκλείσουμε οποιαδήποτε δυσάρεστη πιθανότητα, ας δούμε το εξής:

Είδαμε ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να προκληθεί περιστροφή του στομάχου, αν το σκυλάκι τρώει πριν τη βόλτα του. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ίδιες, αν τρώει και αμέσως μετά τη βόλτα του, διότι είναι λαχανιασμένα και έχουν αυξημένους καρδιακούς παλμούς. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι απλή και ονομάζεται «κανόνας των τριάντα λεπτών». Τι λέει αυτός ο κανόνας;

Κάτι πολύ απλό: Πρέπει να περιμένουμε τριάντα λεπτά, για να ταΐσουμε το ζωάκι είτε βγάζουμε πριν είτε μετά τον σκύλο βόλτα στη γειτονιά.

 Καλύτερα λοιπόν να περιμένουμε μισή ωρίτσα και μετά να φορέσουμε στο κατοικίδιο μας το σαμαράκι σκύλου και να ξεχυθούμε έξω για παιχνίδι!

Υπάρχει κατάλληλη ώρα για φαγητό;

Εφόσον καλύψαμε το ζήτημα, αν υπάρχει πρόβλημα να ταΐζουμε το κατοικίδιο μας πριν ή μετά τη βόλτα του, ας απαντήσουμε στο ερώτημα, αν υπάρχει κατάλληλη ώρα για φαγητό μέσα στη μέρα.

Γενικά, ένα υγιές, ενήλικο σκυλάκι τρώει δυο φορές τη μέρα, ανά δώδεκα ώρες. Το ίδιο περίπου ισχύει και για σκύλους μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο, χρειάζονται λιγότερη ποσότητα φαγητού. Όσον αφορά στα κουταβάκια, συνήθως τρώνε τρεις φορές τη μέρα και η βόλτα τους είναι μικρότερης διάρκειας, σε σχέση με των άλλων. Έχοντας υπόψη αυτές τις γενικές πληροφορίες, ένα υγιές, ενήλικο σκυλάκι δεν επηρεάζεται από την ώρα του φαγητού, αλλά από τη συνέπεια! Οι σκύλοι είναι πλάσματα του προγράμματος και της ρουτίνας, οπότε οποιαδήποτε ώρα της μέρας κι αν ταΐζετε το σκυλάκι σας, φροντίστε απλά να μένετε πιστοί στις ίδιες ώρες του φαγητού.

Πόσο συχνά πρέπει να βγάζω τον σκύλο μου βολτούλα;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι μία και απλή. Οι σκύλοι ανάλογα με τη ράτσα, την ηλικία και το ιατρικό τους υπόβαθρο, χρειάζονται και την ανάλογη βόλτα. Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας το λουρί του σκύλου σας

Το πόσο συχνά βγάζουμε για βόλτα τα πιστά μας φιλαράκια δεν εξαρτάται από τη δική μας ευχέρεια, αλλά από τους παραπάνω παράγοντες και τη γνώμη του κτηνίατρου.

Η βασικότερη λειτουργία της βόλτας είναι η χρήση της τουαλέτας. Σε περίπτωση που έχετε αυλή, αυτό θα σας διευκολύνει πολύ, διότι δεν θα χρειάζεται να βγάζετε συνέχεια τον σκύλο έξω για βόλτα. Αν το σκυλάκι μένει σε διαμέρισμα, καλό είναι να το βγάζετε μια-δυο φορές έξω για πέντε με δέκα λεπτάκια, ίσα ίσα για τη τουαλέτα του.

Συμπερασματικά, είδαμε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει σωστή ή λάθος πρακτική στο, αν πρέπει να βγάζω τον σκύλο μου βόλτα πριν ή μετά το φαγητό. Εφόσον τηρείται ο κανόνας των τριάντα λεπτών, ο καθένας επιλέγει αυτό που βολεύει τον ίδιο και το κατοικίδιο του. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι σκύλοι είναι πλάσματα της ρουτίνας, οπότε όποτε κι αν ταΐζετε ή βγάζετε τον σκύλο βόλτα, το ιδανικό είναι να τηρείτε το πρόγραμμα. Ακόμα μην ξεχνάτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα αξεσουάρ σκύλου για την βόλτα τους!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου