Friday, 19 April, 2024

Γιατί δεν θα βρεις τα τραγούδια του Prince σε Spotify και Apple Music

Είχε παραχωρήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα on line αναπαραγωγής της μουσικής του στο Tidal του Jay Z

Διαφορετικός σε όλα του, ο Prince πριν από δέκα μήνες είχε ζητήσει να αποσυρθεί η μουσική του από το Spotify και το Apple Music, τις υπηρεσίες μουσικού streaming όπου, είτε δωρεάν με διαφημίσεις, είτε έναντι μηνιαίας συνδρομής, οι χρήστες έχουν on line πρόσβαση σε καταλόγους με δεκάδες εκατομμύρια τραγούδια.

Ο Prince ήταν μεταξύ εκείνων των καλλιτεχνών που έχουν γυρίσει την πλάτη στις δύο υπηρεσίες, θεωρώντας ότι δεν αποδίδουν παρά ψίχουλα στους δημιουργούς και είχε παραχωρήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα on line αναπαραγωγής των τραγουδιών του στο Tidal του Jay Z. Ο Prince ήταν θερμός υποστηρικτής της προσπάθειας του διάσημου ράπερ και συζύγου της Beyonce, λέγοντας ότι του παρείχε καλύτερο έλεγχο της εικόνας και της μουσικής του. Επίσης, το Tidal αποδίδει στους καλλιτέχνες διπλάσια ποσά έναντι των δικαιωμάτων τους.

Στην απέναντι πλευρά, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως ειδικά το μοντέλο του Spotify, με την επιλογή δωρεάν πρόσβασης συνοδεία διαφημίσεων, είναι ένας από τους λιγοστούς ρεαλιστικούς τρόπους αντιμετώπισης της πειρατείας και πως έστω και αν τα κέρδη δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά από τις πωλήσεις άλμπουμ και singles, ο καταναλωτής ακούει τη μουσική της αρεσκείας του νόμιμα και ένα σημαντικό μέρος των εσόδων επιστρέφει στους καλλιτέχνες.

Η δισκογραφία του Prince είναι πάντως προσβάσιμη on line μέσω και άλλων υπηρεσιών, όπως το iTunes της Apple και το Google Play, όπου τα τραγούδια είναι διαθέσιμα για αγορά και download μονωμένα ή σε άλμπουμ.

Παράλληλα, όλα του τα άλμπουμ υπάρχουν στο Tidal, τη μουσική υπηρεσία που εξαγόρασε ο Jay Z και στην οποία έχουν συμμετοχή αρκετοί άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες. Μάλιστα, το Tidal έχει αφιερώσει τις τελευταίες ώρες την πρώτη του σελίδα στον Prince, παρέχοντας στους συνδρομητές του γρήγορη πρόσβαση στους δίσκους του.

protothema.gr

Γιατί δεν θα βρεις τα τραγούδια του Prince σε Spotify και Apple Music

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου