Friday, 29 March, 2024

Πώς να επενδύσετε στο Bitcoin… χωρίς να αγοράσετε Bitcoin

Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ακριβώς γιατί μερικοί άνθρωποι ήταν επιφυλακτικοί στο να επενδύσουν στο Bitcoin

Ένα tweet από έναν δισεκατομμυριούχο και το κρυπτονόμισμα έχασε σχεδόν το 15% της αξίας του.
Ευτυχώς για μερικούς επενδυτές, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να ποντάρει κανείς στο μέλλον του κρυπτονομίσματος. Ισως να μην γνωρίζετε τίποτα για το Bitcoin, όμως ενδιαφέρεστε για την άνοδο των κρυπτονομισμάτων. Η ίσως γνωρίζετε πολλά για το Bitcoin και δεν θέλετε να το αγγίξετε, λόγω επιφυλάξεων για τη μεταβλητότητά του. Η, έχετε ήδη Bitcoin στην κατοχή σας και θέλετε να επενδύσετε περισσότερα στο μέλλον των κρυπτονομισμάτων.
Φέτος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αναμένεται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που ακολουθούν το Bitcoin. Ταυτόχρονα, αρκετές εταιρείες που συνδέονται με κρυπτονόμισμα εισάγονται στο χρηματιστήριο, ενώ μερικές εταιρείες επενδύουν τόσο πολύ στο Bitcoin που οι μετοχές τους επηρεάζονται από τις μεταβολές τιμής του κρυπτονομίσματος. Η επέκταση του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων έρχεται σε μια στιγμή που τα ίδια τα νομίσματα –και η τεχνολογία που βρίσκεται πίσω τους- γίνονται της μόδας. Και το ίδιο το Bitcoin ακόμη δεν είναι διαθέσιμο για αγορά στους λογαριασμούς πολλών παραδοσιακών χρηματιστηριακών γραφείων.
Το Bloomberg παρουσίασε λίστα εναλλακτικών επενδύσεων στο κρυπτονόμισμα
Αγορά παραδοσιακού αποθέματος σε εταιρεία που σχετίζεται με το Bitcoin
Οι εταιρείες έχουν δομές που μπορεί να είναι περισσότερο γνωστές στον μέσο επενδυτή: ομάδες στελεχών που λαμβάνουν αποφάσεις και οικονομικά αποτελέσματα που πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο κάποιοι προτιμούν αυτή την οδό για να αποκτήσουν έμμεση έκθεση στο Bitcoin.
Η άμεση εισαγωγή της Coinbase Global Inc στο Nasdaq το προηγούμενο μήνα, ήταν μια δοκιμασία αυτής της στρατηγικής. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου έρχεται από τις προμήθειες που χρεώνονται στους χρήστες για να αποταμιεύουν και να συναλλάσσονται, οι αποτιμήσεις των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων ακολουθούν στενά την τιμή του Bitcoin. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εισηγμένη: «Ο καθαρός τζίρος μας εξαρτάται σημαντικά από τις τιμές των κρυπτο ενεργητικών και τον όγκο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στην πλατφόρμα μας.» Εναλλακτικά, οι επενδυτές μπορούν να εστιάσουν σε εταιρείες που διάκεινται θετικά απέναντι στο κρυπτονόμισμα και έχουν σημαντικές τοποθετήσεις σ΄ αυτό. Η Tesla, για παράδειγμα, έκανε αγορές άνω του 1,5 δις δολαρίων, ενώ άλλες εισηγμένες, όπως η MicroStrategy Inc και η Galaxy Digital Holdings έχουν σημαντικές τοποθετήσεις.

Επενδύοντας στην τεχνολογία
Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα. Κάθε μονάδα είναι αποθηκευμένη σε ένα δημόσιο χώρο που λέγεται blockchain, όπως πιθανότατα ήδη γνωρίζετε. Επιλύοντας περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα για να επιβεβαιώσουν τις συναλλαγές του νομίσματος, οι ιδιώτες μπορούν να επιβραβευθούν με νέα Bitcoin.

Αυτό ανοίγει το δρόμο για εταιρείες εξόρυξης Bitcoin, που χρησιμοποιούν πανίσχυρους υπολογιστές, να δημιουργήσουν μονάδες του ψηφιακού νομίσματος από το μηδέν. «Δεν χρειάζεται να γίνεις κομπιουτεράκιας πλέον για να κάνεις εξόρυξη,» δηλώνει ο Τζούλιους ντε Κεμπενάρ, αναλυτής στην Stockcharts.com. «Υπάρχουν εταιρείες που μπορούν το κάνουν για σας.»

Οι Marathon Digital Holdings Inc και Riot Blockchain Inc είναι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα. Στην ιστοσελίδα της, η Marathon σημειώνει ότι αγοράζοντας μερίδιο «σας βοηθά να αποκτήσετε έκθεση στο Bitcoin στο χαρτοφυλάκιό σας χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθείτε με το μπέρδεμα του να διατηρείτε άμεσα τπ ενεργητικό.». Η Riot ειδικεύεται σε εξαγορές εταιρειών που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα. Τον Απρίλιο, η εταιρεία ανακοίνωσε την αγορά της Whinstone, της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ αντί 651 εκατ. δολαρίων.

Τα καταπιστεύματα
Το Grayscale Bitcoin Trust ήταν το πιο δημοφιλές μέρος για να αποκτήσει κανείς έμμεση έκθεση στο Bitcoin από τότε που ξεκίνησε το 2013. Το καταπίστευμα επιτρέπει στους επενδυτές να διατηρούν το νόμισμα χωρίς να χρειάζεται να έχουν ψηφιακά πορτοφόλια, που αποθηκεύουν στοιχεία συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα. Το μειονέκτημα είναι ότι η Grayscale χρεώνει προμήθεια 2% για τη διαχείριση του ταμείου. «Υπάρχουν πολλές προμήθειες που σχετίζονται. Εάν έχεις άμεση ιδιοκτησία Bitcoin δεν πληρώνεις προμήθειες,» δηλώνει ο Ράιαν Κόουλ, σύμβουλος διαχείρισης στην Citrine Capital. Επιπλέον, το ταμείο μερικές φορές διαπραγματεύεται με έκπτωση ως προς την αξία του Bitcoin.

Έρχονται τα ETFs;
Η έκρηξη του Bitcoin οδήγησε τους εκδότες διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων να στοιχηματίζουν ότι σύντομα θα δούμε ένα αμοιβαίο που θα παρακολουθεί την πορεία του νομίσματος. Η Grayscale Investments LLC, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Grayscale Bitcoin Trust, ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει το καταπίστευμα σε ETF μόλις αυτό επιτραπεί από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη δομή και αρκετοί εκδότες έχουν υποβάλει αιτήσεις τις τελευταίες εβδομάδες μετά την έναρξη λειτουργίας του πρώτου Bitcoin ETF στον Καναδά τον Φεβρουάριο.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι ένα Bitcoin ETF θα τους επιτρέψει να αγοράζουν και να πωλούν το κρυπτονόμισμα πιο εύκολα και να απομακρύνει την περιπλοκότητα της αποθήκευσης και της ενοποίησης του χαρτοφυλακίου. Μέχρι τότε, οι επενδυτές μπορούν να κοιτούν το Amplify Transformational Data Sharing (BLOK), το αμοιβαίο που σύμφωνα με τον Λουκ Σούνταρντς, αναλυτή της Pepperstone Group Ltd, παρακολουθεί εταιρείες που συμμετέχουν στα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain. «Μέσω αυτού του προϊόντος, θα μπορείτε να επενδύσετε σε ονόματα όπως PayPal, Square, Visa, εισηγμένες εταιρείες εξόρυξης Bitcoin και κατασκευαστές επεξεργαστών όπως η Nvidia,» δήλωσε ο Σούνταρντς.
Υπάρχουν πάντα τα AltCoins
Υπάρχει επίσης η επιλογή της αγοράς ενός από τα αρκετά εναλλακτικά νομίσματα, γνωστά ως altcoins, που δημιουργήθηκαν παράλληλα με το Bitcoin. Ερευνα της πλατφόρμας συναλλαγών Binance αποκάλυψε ότι οι τιμές των διαφόρων νομισμάτων τείνουν να συγκλίνουν, ανεβαίνοντας και υποχωρώντας μαζί. Το Litecoin, που δημιουργήθηκε το 2011, ξεπέρασε σε απόδοση τον παλαιότερο ανταγωνιστή του φέτος, κερδίζοντας 178%, έναντι 87% του Bitcoin. Το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, αυξήθηκε 440% στο ίδιο διάστημα.
Πηγή Ot.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου