Saturday, 20 April, 2024

Τζέφρι Χίντον: Ο δημιουργός της Τεχνητής Νοημοσύνης, προειδοποιεί για τους κινδύνους

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε με δύναμη ο Τζέφρι Χίντον ένας από τους πρωτεργάτες και «νονούς» της Τεχνητής Νοημοσύνης

ο οποίος βλέποντας την πορεία που παίρνει αυτός ο τομέας της τεχνολογίας, αποφάσισε να παραιτηθεί από την Google. Κατά την αποχώρησή του μάλιστα φρόντισε να ενημερώσει πως οι κίνδυνοι που υπάρχουν με την ανάπτυξη της AI είναι τρομακτικοί.
Ποιος είναι ωστόσο ο Τζέφρι Χίντον; Θεωρείται πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης. Το 2012, μαζί με δύο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο δημιούργησαν την τεχνολογία που αποτέλεσε θεμέλιο για τα σημερινή ΑΙ. Εκείνη την εποχή, ο Χίντον και οι δύο φοιτητές του Τορόντο δημιούργησαν μέσω μιας startup, ένα νευρωνικό δίκτυο που μπορούσε να αναλύσει χιλιάδες φωτογραφίες και να μάθει να αναγνωρίζει κοινά αντικείμενα, όπως λουλούδια, σκύλους και αυτοκίνητα.
Τότε η Google ξόδεψε 44 εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει την startup του Βρετανοκαναδού. Και το σύστημα αυτό οδήγησε στη δημιουργία όλο και πιο ισχυρών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων νέων chatbots, όπως το «ChatGPT» και το «Google Bard». Ακόμα και σήμερα το δημιούργημα του Χίντον με τους μαθητές του, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στην επιστήμη της πληροφορικής με τον ίδιο να αποτελεί ίνδαλμα στον χώρο.
Το 2018, ο Δρ Χίντον και οι δύο συνεργάτες του έλαβαν το βραβείο «Turing», που συχνά αποκαλείται «το βραβείο Νόμπελ της Πληροφορικής», για το έργο τους στα νευρωνικά δίκτυα.
Το 2023 η χρονιά που «τρόμαξε» τον δημιουργό της Τεχνητής Νοημοσύνης
Το 2023, ο Χίντον εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ταχεία πρόοδο της ταχείας τεχνητής νοημοσύνης. Ο ίδιος πίστευε προηγουμένως ότι η AI ήταν «30 έως 50 χρόνια μακριά ή και περισσότερο», όμως σε μια συνέντευξη που έδωσε τον Μάρτιο στο CBS, δήλωσε ότι η «τεχνητή νοημοσύνη γενικού σκοπού μπορεί να είναι λιγότερο από 20 χρόνια μακριά και θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές συγκρίσιμες σε κλίμακα με τη Βιομηχανική Επανάσταση ή τον ηλεκτρισμό». Περίπου ένα μήνα αργότερα, μιλώντας στους «New York Times» ανακοίνωσε πως η μακρά πορεία του μαζί με την Google έλαβε τέλος καθώς ο ίδιος ήθελε να μπορεί «να μιλάει για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης χωρίς να εξετάζει πώς αυτό επηρεάζει την Google». Σημείωσε επίσης ότι «ένα μέρος του τώρα μετανιώνει για το έργο της ζωής του» λόγω των ανησυχιών του και εξέφρασε φόβους για έναν αγώνα δρόμου μεταξύ της Google και της Microsoft».
Ο Χίντον εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την κατάληψη της Τεχνητής Νοημοσύνης, δηλώνοντας ότι «δεν είναι αδιανόητο» η Τεχνητή Νοημοσύνη να «εξαφανίσει την ανθρωπότητα». Ανησυχεί ότι τα συστήματα που είναι ικανά να λαμβάνουν πολύπλοκες αποφάσεις μπορεί να «δημιουργήσουν υπο-στόχους» που δεν είναι ευθυγραμμισμένοι με τα συμφέροντα των προγραμματιστών τους, ενώ ο Χίντον λέει ότι «πρέπει να σκεφτούμε πολύ για το πώς να ελέγξουμε» τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που είναι ικανά να αυτοβελτιώνονται.
Ο πρώην επιστήμονας της Google ήταν ως τώρα αισιόδοξος για τις οικονομικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, σημειώνοντας το 2018 ότι «Η φράση “τεχνητή γενική νοημοσύνη” εμπεριέχει το υπονοούμενο ότι αυτό το είδος του ενιαίου ρομπότ θα είναι ξαφνικά εξυπνότερο από εσάς. Δεν νομίζω ότι πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι όλο και περισσότερα από τα πράγματα ρουτίνας που κάνουμε πρόκειται να αντικατασταθούν από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης». Ο Χίντον είχε επίσης προηγουμένως υποστηρίξει ότι δεν θα καταστήσει τον άνθρωπο περιττό «Η τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον θα γνωρίζει πολλά από αυτά που πιθανώς θα θέλετε να κάνετε… Αλλά δεν πρόκειται να σας αντικαταστήσει».

Ο Χίντον μετακόμισε από τις ΗΠΑ στον Καναδά εν μέρει λόγω απογοήτευσης από την πολιτική της εποχής του Ρόναλντ Ρίγκαν και αποδοκιμασίας της στρατιωτικής χρηματοδότησης της τεχνητής νοημοσύνης.
Η επιστήμη στο αίμα του Χίντον
Ο Τζέφρι Χίντον είναι δισέγγονος της μαθηματικού και εκπαιδευτικού Μαίρη Έβερεστ Μπουλ και του συζύγου της, του επιστήμονα Τζορτζ Μπουλ, το έργο του οποίου αποτέλεσε τελικά ένα από τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης των υπολογιστών. Ένας άλλος προ-προπάππους του ήταν ο χειρουργός και συγγραφέας Τζέιμς Χίντον, ο οποίος ήταν ο πατέρας του Τσαρλς Χάουαρντ Χίντον. Ο πατέρας του Χίντον ήταν ο Χάουαρντ Χίντον. Το μεσαίο του όνομα προέρχεται από έναν άλλο συγγενή του, τον Τζορτζ Έβερεστ και είναι ανιψιός του οικονομολόγου Κόλιν Κλαρκ, ενώ έχασε τη δεύτερη σύζυγό του από καρκίνο των ωοθηκών το 1994.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου