Thursday, 28 March, 2024

Εκλογές 2015: Οι “θολές” δημοσκοπήσεις και τα εφιαλτικά σενάρια

Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει κατ’ αρχήν να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για τη συγκρότηση κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο. Το «κλειδί» της ασφαλούς πρόβλεψης από την αφετηρία κιόλας της προεκλογικής εκστρατείας, που θα απαλλάξει τα επικοινωνιακά επιτελεία από την αναγκαστική προσαρμογή της καμπάνιας «μέρα παρά μέρα», αναζητούν τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.
Δημοσκοπήσεις 2015: Ανατροπές από δύο νέα γκάλοπ! Είναι πασιφανές ότι τα κομματικά στρατηγεία απεύχονται και απεχθάνονται όπως ο διάβολος το λιβάνι το ενδεχόμενο παραπλάνησης από λάθος υπολογισμούς, ειδικά στην πρεμιέρα της προεκλογικής καμπάνιας. Κι αυτό γιατί ένα λάθος ενίοτε φέρνει ένα ακόμη όταν η ένταση και οι απαιτήσεις της προεκλογικής μάχης δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.
Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές, διαβάζοντας προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις των πρώτων ημερών της προεκλογικής εκστρατείας, εκτιμούν ότι αυτήν τη φορά κανένα κόμμα δεν ξεκινά πατώντας με απόλυτη σιγουριά στη γραμμή της εκκίνησης.

Η αναζήτηση συμμαχιών για την επόμενη μέρα, όσο κι αν σ’ αυτήν τη φάση φαίνεται πρόωρη, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κρυφού σχεδιασμού των «στρατηγείων». Τα πιθανά σενάρια:

1. Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με 130 έως 140 βουλευτές
Η πρωτιά Τσίπρα με σημαντική διαφορά (τριών και πλέον μονάδων) από τη Νέα Δημοκρατία αλλά με περίπου 130-140 έδρες δεν παραπέμπει «νομοτελειακά» στην αναζήτηση συμμαχιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης με τον ίδιο πρωθυπουργό. Ωστόσο, το μπόνους των 50 εδρών εξασφαλίζει εκ των πραγμάτων για το πρώτο κόμμα τη δυνατότητα να πάρει την πρωτοβουλία και να αρχίσει να μοιράζει την «τράπουλα».

2. Kυβέρνηση ευρείας αποδοχής με υπογραφή Τσίπρα
Μπορεί στην Κουμουνδούρου να κόβουν κάθε κουβέντα για μετεκλογική σύμπραξη και με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά η εκδοχή ενός προβαδίσματος της τάξης των 130-140 εδρών δεν αποκλείει την προοπτική μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής -δηλαδή των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ. Αυτό το σενάριο φέρνει και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, με τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει πρώτος τον εν δυνάμει πρωθυπουργό (πρόσωπο μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με δυνατότητα συνεννόησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις).

3. Oριακή πλειοψηφία με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Το πλέον δύσκολο εκλογικό αποτέλεσμα για τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί προβάδισμα είναι η αδυναμία συνεννόησης με τη Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα η συγκρότηση ισχνής πλειοψηφίας είτε με το ΠΑΣΟΚ, είτε με το Ποτάμι, είτε και με τα δύο. Η πλειοψηφία των 151 βουλευτών στην παρούσα φάση είναι η πλέον ευάλωτη και εκτεθειμένη στα μποφόρ του τρίτου μνημονίου λύση.

4. Δικομματική κυβέρνηση με αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ
Πρόκειται για το σενάριο που αποκλείουν προς το παρόν οι δημοσκοπήσεις, για κάποιον λόγο όμως το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα δεν το θεωρεί ανέφικτο. Η ισχυρή εντολή, δηλαδή η αυτοδυναμία με τουλάχιστον 151 έδρες, είναι για τον Αλέξη Τσίπρα το «διαβατήριο» για τη συγκρότηση κυβέρνησης με τον ίδιο πρωθυπουργό και το κόμμα του βασικό πυλώνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Κορυφαίο στέλεχος υπενθυμίζει ότι στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η αυτοδυναμία με την εξασφάλιση των 151 θα ανοίξει τον δρόμο για την αναζήτηση συμμαχιών. Και όταν ρωτήθηκε με ποιο κόμμα, έσπευσε να επισημάνει την καλή συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που όμως σε όλα τα γκάλοπ δεν πιάνουν το 3% για την είσοδό τους στη Βουλή.
Σε αυτή την περίπτωση ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τη συμμαχία (με τον ίδιο πρωθυπουργό φυσικά) με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

5. Πρώτη θέση για ΝΔ με μικρή διαφορά
Έμπειρος πολιτικός αναλυτής επισημαίνει ότι θα είναι τεράστιο λάθος για τους δύο αντιπάλους, τον Αλ. Τσίπρα και τον Β. Μεϊμαράκη, να υποτιμήσει ο ένας τη δυναμική του άλλου και τους αστάθμητους παράγοντες της εκάστοτε προεκλογικής περιόδου.
Ταυτόχρονα, εξηγεί ότι το προφανές ντέρμπι μπορεί τελικά να αναδείξει νικητή της κούρσας τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

6. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ… δοκιμάζουν τον μεγάλο συνασπισμό
Το πλέον «μισητό» σενάριο, ειδικά στην αφετηρία της προεκλογικής εκστρατείας για τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι αυτό του «γάμου» τους, δηλαδή του μεγάλου συνασπισμού. Θεωρείται επικίνδυνη η κάθε σχετική συζήτηση γιατί αυτομάτως αποσυσπειρώνει και προκαλεί αναταράξεις στην κομματική πυραμίδα, την ώρα που τα επιτελεία διεκδικούν ταχύτατη αύξηση του ποσοστού συσπείρωσης των δυνάμεών τους.

7 γκάλοπ «βλέπουν» ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Εκλογικό ντέρμπι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας «δείχνουν» οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, οι οποίες αποτυπώνουν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων προκύπτει οκτακομματική Βουλή, με τη Χρυσή Αυγή να εμφανίζεται τρίτο κόμμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, οπότε και για άλλη μία φορά πρωταγωνιστής και νικητής των εκλογών όπως όλα δείχνουν θα είναι η αποχή!
Μεταξύ άλλων, η Alco εμφανίζει τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στο 1,5%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 22,6% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 21,1% της ΝΔ.
Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,3%, το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,7%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, η Λαϊκή Ενότητα με 4% και η Ένωση Κεντρώων με 3%.
Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν οι ΑΝΕΛ με ποσοστό 2,4%. Στο 13,6% οι αναποφάσιστοι.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ έβγαλε: Τρεις μονάδες μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με τη μέτρηση, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 25%, ενώ η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί με 22%.
Την τρίτη θέση μοιράζονται Ποτάμι και ΚΚΕ με ποσοστό 6%, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει το 5,5%, η Λαϊκή Ενότητα με 5%, το ΠΑΣΟΚ και η Ένωση Κεντρώων με 4,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 14,5%.

Εκλογές 2015: Οι “θολές” δημοσκοπήσεις και τα εφιαλτικά σενάρια

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου