Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Παπαράτσι: Κυβέρνηση αιχμάλωτη των ψευδαισθήσεών

Η κυβέρνηση αιχμάλωτη των ψευδαισθήσεών της Συμφωνία με νέα μέτρα-  Ανάπτυξη από το κράτος με τα λεφτά των άλλων

Οι εξελίξεις στο ελληνικό πρόβλημα μπαίνουν στην τελική ευθεία. Η παρέμβαση της Κομισιόν στη διαπραγμάτευση με ένα πολυσέλιδο κείμενο προτάσεων (το οποίο διέψευσε ο εκπρόσωπός της) δείχνει ότι έχει αναπτυχθεί μία δυναμική.
Ο Υπουργός Οικονομικών στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα έχουμε συμφωνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά εκφράζει την αισιοδοξία της χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία ενδεχόμενη συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα που ισοδυναμούν με δύο ΕΝΦΙΑ. Αν υπολογίσουμε και τον φετινό ΕΝΦΙΑ που παραμένει, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να περάσει από την Βουλή τρεις ΕΝΦΙΑ, μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που δεν θα απέχουν πολύ από τις προηγούμενες, όπως και να τις βαφτίσουνε, την δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος που αναγκαστικά θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μέτρα περικοπών. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας, δηλαδή σε ένα περιβάλλον που δεν θα δημιουργεί νέα ελλείμματα.
Στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο Πρωθυπουργός σκιαγράφησε τους άξονες του αναπτυξιακού του μοντέλου. Μιας ανάπτυξης που περνά από το κράτος και τη διεύρυνσή του.
Νέους οργανισμούς των Υπουργείων νέες δομές, κρατική αναπτυξιακή τράπεζα και οι γνωστές υποσχέσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής και των καρτέλ.
Με λίγα λόγια βρήκαν την λύση για όλα τα προβλήματα. Δεν είναι όμως έτσι. Καμία κουβέντα για επενδύσεις, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα. Καμία κουβέντα για το πώς θα αυξήσουμε την πίτα.
Όποια συμφωνία και να καταφέρει η κυβέρνηση (πράγμα που δεν είναι βέβαιο) θα πρέπει να την περάσει από την Βουλή. Το δυσκολότερο όμως είναι να την εφαρμόσει. Και το ακόμα πιο δύσκολο να βάλει την χώρα σε ανάπτυξη για να μπορέσει η προσπάθεια αυτή να έχει αποτέλεσμα.
Η κυβέρνηση είναι αιχμάλωτη των ψευδαισθήσεών και των ιδεοληπτικών της εμμονών που παραπέμπουν σε ένα κόσμο που έχει πεθάνει. Απαιτεί μάλιστα από τους εταίρους να χρηματοδοτήσουν αυτές τις εμμονές.
Αργά ή γρήγορα θα βρεθεί σε αδιέξοδα που υπερβαίνουν την φύση και τις δυνατότητές της. Η αντιπολίτευση είναι πολιτικά ανύπαρκτη. Ο ανήφορος για τη χώρα θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου