Tuesday, 23 April, 2024

Ήταν η ανατροπή του αιώνα της Μπαρτσελόνα η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική σφαγή στα χρονικά;

Κάποιος μπορεί να θυμάται ότι η Μπαρτσελόνα έκανε μυθική ανατροπή με εκείνο το 6-1 κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν

όμως η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης.
Στις 185 φορές που το πρώτο νοκ-άουτ ματς ευρωπαϊκής διοργάνωσης είχε λήξει με 4-0, ποτέ, καμία ομάδα δεν είχε καταφέρει να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση και να περάσει στην επόμενη φάση. Ετσι, εκείνο της 8ης Μαρτίου του 2017 στο Camp Nou, μπήκε στα βιβλία της ιστορίας του Champions League καθώς η Μπαρτσελόνα νίκησε 6-1 την Παρί Σεν Ζερμέν πετυχαίνοντας σε μια εντελώς θεατρική εξέλιξη 3 γκολ από το 88’ μέχρι το 95’. Πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για μια εκπληκτική remontada [ανατροπή], όμως η αλήθεια είναι πως για να συμβεί αυτό είδαμε ένα από τα μεγαλύτερα διαιτητικά εγκλήματα στον θεσμό…
Το πρώτο ματς έγινε στις 14 Φλεβάρη στο Παρίσι και το σκηνικό ήταν ιδανικό για τους fans της Παρί Σεν Ζερμέν καθώς 46.000 δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα στο Parc des Princes. Η ομάδα του Ουνάι Εμερι βγήκε με ορμή και βομβάρδισε με πολλές φάσεις την άμυνα της Μπαρτσελόνα για την οποία μακράν καλύτερος ήταν ο keeper, Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν. Στο 18’ ο Ανχελ Ντι Μαρία σκόραρε με εκπληκτικό φάουλ και σχημάτισε με τα χέρια του μια καρδιά, ενώ στο 40’ ο Γερμανός εξτρέμ, Γιούλιαν Ντράξλερ, με το πρώτο του γκολ στο Champions League, έστειλε τις ομάδες στα αποδυτήρια με 2-0.
Όπου κι αν είσαι είναι και το καζίνο σου, με Live Blackjack & Ρουλέτα και τραπέζια με Έλληνες dealers αποκλειστικά για τα μέλη της Stoiximan. Πάτα εδώ!
Η επανάληψη ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο, με την Παρί να έχει το πόδι στο γκάζι και τον Ντι Μαρία να πετυχαίνει δεύτερο γκολ στο 55’, αυτή τη φορά με τηλεκατευθυνόμενο curler εκτός περιοχής στο παραθυράκι (3-0). Ο Λουίς Ενρίκε δεν μπορούσε να βρει τρόπο να αλλάξει το σε βάρος της ομάδας του σκηνικό και στο 72΄με δυνατό τελείωμα μέσα από την περιοχή, ο Εντινσον Καβάνι, τίναξε τα δίχτυα του Γερμανού τερματοφύλακα, ο οποίος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Το 4-0 παρέμεινε ως το τελικό αφού στο φινάλε ο Ουμτιτί για είχε δοκάρι για τους Blaugrana. Η Παρί είχε πλέον στα χέρια την πρόκριση που θα προσέθετε κιλά στη φανέλα της.
Αν ένα πράγμα ήταν προϋπόθεση για μια μυθική ανατροπή, αυτό ήταν ένα πολύ γρήγορο γκολ και αυτό είδαν μόλις στο 3’ οι 96.000 fans που βρέθηκαν στο Camp Nou στις 8 Μαρτίου παρά την ήττα με 6-1 στο πρώτο ματς. Το 1-0 το έκανε μόνος του ο πανικός των παικτών της Παρί Σεν Ζερμέν σε μια φάση που έγιναν όλα λάθος και ο Σουάρες με κεφαλιά τιμώρησε την σε κακό timing έξοδο του Τραπ. Παρά το σοκ, η PSG βγήκε στην επίθεση, ο Ντράξλερ έφυγε από αριστερά και τη συρτή σέντρα του έκοψε με απλωμένο χέρι ο Μασεράνο, όμως το πεντακάθαρο πέναλτι δεν δόθηκε ποτέ.
Αντί να έχει περισσότερες από 80% πιθανότητες για να κάνει το 1-1, η ομάδα του Τούχελ πήγε στα αποδυτήρια χάνοντας με 2-0 αφού στο 40’ η Μπαρτσελόνα έκανε τη μισή δουλειά. Σε κάτι που είναι εντυπωσιακά προφανές όταν το βλέπεις, σύμμαχος των Blaugrana σε αυτό ήταν και πάλι ο πανικός των Παριζιάνων, καθώς σε μια εύκολη φαινομενικά φάση, ο Μαρκίνιος δεν έδιωξε ποτέ ενώ είχε τον χρόνο να το κάνει, ο Ινιέστα έκανε το τακουνάκι και ο Κουρζάβα τσαφ σε προσπάθεια για διώξιμο με το οποίο κρέμασε τον Τραπ που έβγαινε. Το τραγικό λάθος και το κωμικοτραγικό αυτό έκλεισαν το πρώτο μέρος με 2-0.
Στο ξεκίνημα της επανάληψης, η Παρί διαπίστωσε ότι τα πάντα ήταν εναντίον της. Στο 50’ ο Ινιέστα έκοψε ωραία μέσα στην περιοχή στον Νεϊμάρ, ο Βέλγος δεξιός μπακ της Παρί, Μενιέ, έχασε την ισορροπία του και βρέθηκε στο έδαφος, όμως αυτό δεν απέτρεψε τον Νεϊμάρ από το να επιδιώξει την επαφή μαζί του. Ενώ είχε τον χώρο να προχωρήσει, ο Βραζιλιάνος χαμήλωσε το σώμα του σε σημείο που το γόνατό του βρήκε το κεφάλι του Μενιέ. Και το πιο απίστευτο; Ο Γερμανός διαιτητής, Ντενίζ Αϊτεκίν, έδωσε πέναλτι. Με τρομερή εκτέλεση, ψηλά και δυνατά, ο Μέσι έκανε τη φωτιά στο Camp Nou να φουντώσει. Η remontada ήταν ακόμα πιο κοντά.
Με τον ενθουσιασμό του 3-0 πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο θα μπορούσε να ονειρευτεί, η Μπαρτσελόνα ανέβασε κόσμο και ίσως το μοναδικό πράγμα που έκανε σωστά η Παρί ήταν να βγει στην κόντρα. Ο Μενιέ ήταν πρωταγωνιστής και στο αντίπαλο μισό, έκανε στον Νεϊμάρ ό,τι ο Ζαγοράκης στον Λιζαραζού στο Ελλάδα – Γαλλία το 2004, έβγαλε στο πρώτο δοκάρι αλλά ο Καβάνι βρήκε το δοκάρι. Ο Matador όμως, το έβαλε το γκολ. Στο 62’ με τρομερό λατινοαμερικάνικο τελείωμα με βολέ ξήλωσε το τέρμα του Τερ-Στέγκεν. «Ενα γκολ που θα αλλάζει όλα» έλεγαν οι σχολιαστές από το εξωτερικό.
Η Μπαρτσελόνα είχε 30 λεπτά για να πετύχει το θαύμα, αφού πλέον χρειαζόταν 3 γκολ και ήταν λογικό να αφήσει χώρους. Ο Καβάνι έχασε τρομερό τετ-α-τετ και λίγο μετά ο Γερμανός ρέφερι, στέρησε στην Παρί τη δυνατότητα να κλειδώσει την πρόκριση. Στο ξέφωτο ο Ντι Μαρία άφησε πίσω τον Μασεράνο, ο οποίος το μόνο που πρόλαβε να κάνει ήταν να κλαδέψει από πίσω τον συμπαίκτη του στην Εθνική Αργεντινής, όμως η εσχάτη των ποινών δεν δόθηκε ποτέ.
Το «όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η στιγμή» δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη εφαρμογή καθώς στο Camp Nou γράφτηκε ένα φινάλε που δεν έχουν ξαναδεί τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Με το ρολόι να δείχνει 88’ με το σκορ στο 3-1, ο Νεϊμάρ κέρδισε φάουλ και με φανταστική εκτέλεση βρήκε το παραθυράκι (4-1). Οι Καταλανοί ήθελαν δύο γκολ ακόμα σε πέντε λεπτά και στο 91’ ο Μέσι έκανε την μπαλιά και ο Σουάρες πρόλαβε να πιάσει πρώτα το κεφάλι του και μετά τον λαιμό του πριν πέσει σαν να τον έχουν γαζώσει στο έδαφος. Σημείωση, ο Μαρκίνιος είχε δίπλα του τα χέρια ψηλά, όμως προς έκπληξη πολλών, ο διαιτητής είδε πέναλτι.
Προς έκπληξη πολλών επίσης, εκείνος που έστησε την μπάλα στη βούλα ήταν ο Νεϊμάρ και όχι ο Λιονέλ Μέσι.
Ο Βραζιλιάνος ευστόχησε και τα τελευταία πέντε λεπτά ήταν θεατρικά. Ολη η Μπαρτσελόνα ήταν στην περιοχή της Παρί, όπως και ο Τερ Στέγκεν. «Δεν έχουν τίποτα να υπερασπιστούν» είπε ο τηλεσχολιαστής. Έπειτα από απόκρουση της άμυνας της PSG, ο Γερμανός keeper έσωσε την κατοχή και στο τελευταίο λεπτό ο Νεϊμάρ έκανε την μπαλιά από την οποία η προβολή του Σέρτζι Ρομπέρτο έγραψε το ιστορικό 6-1. Η Καταλονία ξεχείλησε ευτυχία, παίκτες και Λουίς Ενρίκε έκαναν ώρα να ξεκολήσουν, ακολούθησαν εκπληκτικές εικόνες, με τους Παριζιάνους να μην μπορούν να χωνέψουν τι είχε συμβεί.
Η remontada είχε ολοκληρωθεί, όμως η Μπαρτσελόνα είχε πάρει κάτι που δεν της ανήκε. Οι ποδοσφαιριστές της Παρί Σεν Ζερμέν, ήταν κουρέλια πεταμένα στο χορτάρι του Camp Nou, όμως ήξεραν ότι δεν θα ήταν έτσι αν οι κανονισμοί είχαν τηρηθεί. Μέσα στο απόλυτο contrast συναισθημάτων, εκτός από εκείνους του Ουνάι Εμερι, την αδικία ένιωσε και ένας παίκτης της Μπαρτσελόνα. Ο Νεϊμάρ, ο άνθρωπος που έβαλε τα δύο και έδωσε το τρίτο από τα τρία γκολ από το 88’ και μετά, είδε τον Μέσι να γίνεται το επίκεντρο των πανηγυρισμών στη δική του βραδιά.
Όλες οι μεγάλες ομάδες έχουν ευνοηθεί κατά καιρούς με υπέρ τους σφυρίγματα, όμως αυτό ήταν κάτι συγκλονιστικό για το μάτι των ουδέτερων. Δεν διαφωνεί κανείς με το ότι η πρόκριση είναι το παν σε αυτά τα ματς, όμως η αξιοπρέπεια είναι πάνω απ’ όλα και θα έπρεπε να είναι για όλους πάνω απ΄όλα. «Σε κάθε υγιή κόσμο ο Σουάρες θα είχε αποβληθεί για τη 2η βουτιά του στη βραδιά» έγραψε ο Guardian για τον Ουρουγουανό, του οποίου το θέατρο στο 91’ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
«Είχαμε δύο αγώνες να παίξουμε, έναν κόντρα στην Μπαρτσελόνα και έναν κόντρα στον διαιτητή» είπε αργότερα ο τότε τεχνικός της Παρί, Ουνάι Εμερι, ο οποίος θα ευχόταν το VAR να είχε έρθει μερικά χρόνια νωρίτερα. Παρά την καταφανή αδικία, δεν ήταν λίγα τα Μέσα που στάθηκαν στη ιστορική ανατροπή και όχι στην σφαγή που υπέστη η Παρί Σεν Ζερμέν από την οποία στέρησαν κάτι που της ανήκε. Η Μπαρτσελόνα νίκησε, αλλά το ποδόσφαιρο έχασε…
sdna.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου