Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Γαλλία-Ρουμανία 2-1 στην έναρξη του EURO (βίντεο)

Mε γκολ του Παγιέ στο 89′ η Γαλλία απέφυγε το… βατερλώ, επικράτησε 2-1 της μαχητικής Ρουμανίας και μπήκε με το δεξί στο Euro!

Ο τελευταίος παίκτης, που είχε σκοράρει και είχε δώσει ασίστ σε πρεμιέρα του Euro ήταν ο Φράντισεκ Βέσελι το 1976, ενώ ο τελευταίος Γάλλος που το είχε κάνει στη διοργάνωση για τους Γάλλους ήταν ο Νταβίντ Τρεζεγκέ στον τελικό του 2000. Το φετινό τουρνουά ξεκίνησε με τον Ντιμίτρι Παγιέ να γράφει ιστορία, να βάζει τα κλάματα στο τέλος και να οδηγεί την Γαλλία σε δύσκολη νίκη επί της Ρουμανίας με 2-1 στο Παρίσι!
Η πρεμιέρα σίγουρα αποδείχθηκε πιο δύσκολη από ότι περίμεναν οι τρικολόρ. Οι Ρουμάνοι αμύνθηκαν σωστά με πολλούς, έβγαιναν γρήγορα στην επίθεση με ό,τι είχαν, όταν κέρδιζαν την μπάλα και αν δεν ήταν ο Γιορίς, που στο 4′ έσωσε πάνω στην γραμμή το πλασέ του Στάνκου από κοντά, τα πράγματα θα είχαν δυσκολέψει πάρα πολύ. Οι παίκτες του Ντεσάν απείλησαν με τον Ζιρού στο 10′, είχαν δοκάρι με τον Γκριζμάν στο 14′, όμως η αλήθεια είναι ότι πέρα από κάποια ξεσπάσματα δεν κατάφεραν να κυριαρχήσουν. Ο
Οι φιλοξενούμενοι έριξαν ξανά τον ρυθμό μετά το 20′, ο Γκριζμάν έφτασε πολύ κοντά στο 1-0 στο 36′ μετά από πάσα του Παγιέ, όμως είδε την μπάλα να περνάει λίγο άουτ και το 0-0 έμεινε μέχρι το ημίχρονο, με τον διαιτητή Κασάι να μην δίνει πέναλτι υπέρ των Ρουμάνων στο 38′, όταν ο Κοσιελνί μάρκαρε άγαρμπα τον Αντόνε.
Στην επανάληψη οι Ρουμάνοι έπαιζαν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και στο 48′ ο Στάνκου κατέβασε πολύ ωραία στην περιοχή, όμως το σουτ του ήταν το ίδιο καλό και η μπάλα πέρασε άουτ. Το ματς άνοιξε, ο Ζιρού απείλησε στο 52′ και στο 57′ άνοιξε ο σκορ. Σέντρα του Παγιέ, λάθος του Ταταρουσάνου και ο επιθετικός της Άρσεναλ έκανε με κεφαλιά το 1-0 για το 8ο γκολ του στα 8 τελευταία ματς με την Γαλλία!
Η χαρά των τρικολόρ, όμως, δεν κράτησε για πολύ. Στο 64′ ο Εβρά έκανε ανόητο πέναλτι στον Στάντσιου και ο Στάνκου από την άσπρη βούλα έφερε το ματς στα ίσα! Ο Ντεσάν ανακάτεψε την τράπουλα, βάζοντας τον Κομάν στη θέση του – μέτριου – Γκριζμάν και τον Μαρσιάλ στη θέση του Πογκμπά, για να δώσει περισσότερα στηρίγματα στον Ζιρού. Το παιχνίδι, πάντως, κυλούσε χωρίς πολλά-πολλά μέχρι το 89′ , όταν ο Παγιέ με εκπληκτικό σουτ εκτός περιοχής δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Ταταρουσάνου για το τελικό 2-1!


*Ο Κίνγκσλεϊ Κομάν έγινε ο νεότερος Γάλλος, που παίζει σε Euro σε ηλικία 19 ετών και 362 ημερών (ξεπέρασε τον Μπενζεμά).
*Ο Ζιρού έγινε ο δεύτερος Γάλλος που σκοράρει σε πρεμιέρα Euro μετά τον Πλατινί το 1984.
*Η Γαλλία είναι η μοναδική ομάδα που κάνει πέναλτι σε κάθε μία από τις 5 τελευταίες διοργανώσεις.
Γαλλία (Ντιντιέ Nτεσάν): Γιορίς, Σανιά, Ραμί, Κοσιελνί, Εβρά, Καντέ, Πογκμπά (77′ Μαρσιάλ), Ματουϊντί, Γκριζμάν (66′ Κομάν), Παγιέ (90′ Σισοκό), Ζιρού
Ρουμανία (Άνχελ Ιορντανέσκου): Ταταρουσάνου, Σαπουνάρου, Γκριγκόρ, Κίρικες, Ρατ, Χόμπαν, Πιντίλι, Στάντσιου (72′ Κίπτσιου), Πόπα (82′ Τόρζε), Στάνκου, Αντόνε (61′ Αλιμπεκ)
gazzetta.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου