Saturday, 20 April, 2024

ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ στις 19 Μαρτίου: Παρουσίαση Τελετών Ολυμπιακής Φλόγας της Λαμπαδηδρομίας

Οι τελετές της αφής και της παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 12 και 19 Μαρτίου, παρουσιάστηκαν επίσημα

στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, παρουσία του υφυπουργού πολιτισμού και αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του επικεφαλής του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ» Σάκη Ρουβά, εκπροσώπων αθλητικών Ομοσπονδιών, παραγόντων του αθλητισμού και εκπροσώπων του τύπου από την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Ολυμπιακή φλόγα θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Τόκυο 2020.
Παράλληλα έγινε η παρουσίαση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους. Την παρουσίαση έκαναν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Θανάσης Βασιλειάδης.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο κ. Αυγενάκης είπε ότι η χώρα μας έχει το μοναδικό προνόμιο να πραγματοποιεί αυτές τις δύο τελετές πριν από κάθε Ολυμπιακό Γεγονός και μέσα από αυτές τις τελετές, το ελληνικό φως διαχέεται στους λαούς όλου του κόσμου.
Στην παρουσίασή του ο κ. Καπράλος, αναφέρθηκε στα κορυφαία γεγονότα που διοργανώνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκυο 2020.
Όπως είπε ο κύριος Καπράλος, το ταξίδι της φλόγας στην Ελλάδα θα διαρκέσει εφτά ημέρες και στόχος είναι να περάσει από όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις και χωριά.
Είναι, όπως είπε, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ειδικά για τα νέα παιδιά να ενημερωθούν για τον Ολυμπισμό και για την τεράστια κληρονομιά που άφησαν οι πρόγονοι μας, ως δώρο στην ανθρωπότητα.
Συνεχίζοντας είπε ότι η φλόγα αυτή τη φορά θα φτάσει από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη και επισήμανε δύο σταθμούς με συμβολική σημασία. Το Καστελόριζο στέλνοντας ισχυρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση σε μία περίοδο με έντονες αναταράξεις σε όλο τον κόσμο και δεύτερο σταθμό το Μάτι της Αττικής καθώς όπως είπε δεν πρέπει να ξεχάσουμε την τραγωδία της πυρκαγιάς από την οποία έχασαν τη ζωή τους 100 συμπολίτες μας.
Ένα ακόμη σημείο στο οποίο στάθηκε ο κύριος Καπράλος είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά άνοιξε η διαδικασία της λαμπαδηδρομίας για όλο τον κόσμο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον απλό πολίτη να υποβάλει αίτηση για να τρέξει ως λαμπαδηδρόμος και να βιώσει αυτή την μεγάλη τιμή. Οι αιτήσεις ήταν χιλιάδες και όπως ήταν φυσικό δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν όλες.
Είπε τέλος ότι στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση με τον τίτλο του προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπάχ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πολλές σπουδαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Στην τελετή παράδοσης θα υπάρχει μια υψηλή αντιπροσωπεία από τους διοργανωτές, με επικεφαλής τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Τόκιο 2020 κύριο Μόρι, ο οποίος ήτανε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που έχει επισκεφθεί τη χώρα μας με αυτή την ιδιότητα.
Ο Επικεφαλής του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ» Σάκης Ρουβάς που φόρεσε συμβολικά και τη στολή του Λαμπαδηδρόμου, απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο για το Παναθηναϊκό Στάδιο. «Από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ήμουν και πάλι επικεφαλής του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ», είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το έργο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και να είμαι παρών στην αρχή της μεγάλης διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας. Οι αξίες που πρεσβεύει η ολυμπιακή φλόγα εμπνέουν διαχρονικά όλους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο, είτε είναι άνθρωποι του αθλητισμού είτε απλοί πολίτες.
Η ειρήνη, η ανοχή, η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι είναι αξίες που, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη η σύγχρονη κοινωνία για να προοδεύσει. Γι’ αυτό και ομολογώ ότι περίμενα με ανυπομονησία να έλθουν οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 για να χτυπήσει ξανά η καρδιά μου στο ρυθμό της ίδιας συγκίνησης. Και να νιώσω το ίδιο δέος και την ίδια περηφάνεια ως Έλληνας που θέλει να μεταδώσει αυτές τις αξίες σε όλον τον κόσμο! Σας προσκαλώ, λοιπόν, να μοιραστούμε μαζί αυτές τις μοναδικές στιγμές γεμίζοντας το Καλλιμάρμαρο, στις 19 Μαρτίου και φωνάζοντας «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ».
Ο κύριος Ρουβάς θα συμμετέχει μαζί με την Έλενα Παπαρίζου σε συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, μετά την τελετή.
Ο Σάκης Ρουβάς, επικεφαλής του προγράμματος “Ελλάδα Μπορείς”.
Ο κ. Βασιλειάδης αναφερόμενος στην διαδρομή της είπε ότι η επιλογή έγινε με στόχο να αναδειχθούν τα πιο πολύτιμα στοιχεία που έχει η Ελλάδα.
Μέσα σε επτά ημέρες που θα διαρκέσει η λαμπαδηδρομία η φλόγα θα φτάσει σε 31 πόλης, θα διανύσει 3500 χιλιόμετρα, θα περάσει από 15 αρχαιολογικούς χώρους, θα διανύσει 822 ναυτικά μίλια και θα συμμετάσχουν 600 δρομείς.
Τόνισε επίσης ότι όλη αυτή η προσπάθεια και οι τελετές δεν κοστίζουν στον ελληνικό λαό ούτε ένα ευρώ καθώς το κόστος καλύπτεται μόνο από χορηγίες.
Οι τελετές βασίζονται πάνω σε 1500 εθελοντές, κυρίως παιδιά.
Αναφορικά με την τελετή παράδοσης ο κύριος Βασιλειάδης είπε ότι θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με δρώμενα από παιδιά που θα έρθουν από την Ιαπωνία αλλά κι από ελληνόπουλα καθώς και ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα των ημερών που δημιουργεί ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο, την εξάπλωση του κορονοϊού, ο κύριος Βασιλειάδης είπε ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή είχε πρόσφατα επαφή με μία ομάδα διαχείρισης κρίσεων, είναι σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο υγείας και θέλει να διαβεβαιώσει ότι από την πλευρά των διοργανωτών θα γίνει ό,τι καλύτερο για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν για τις τελετές η χορογράφος των Τελετών Αφής και Παράδοσης Άρτεμις Ιγνατίου μαζί με την Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου
Παρόντες στην παρουσίαση ήταν και εκπρόσωποι των εταιριών – υποστηρικτών της τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας και συγκεκριμένα των εταιριών Toyota, Κωτσόβολος, Άλτις, Hill and Knowlton Strategies, God και Disney events.
*Photo Από αριστερά: Σάκης Ρουβάς, Ξανθή Γεωργίου, Σπύρος Καπράλος, Άρτεμις Ιγνατίου, Θανάσης Βασλειάδης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου