Wednesday, 24 April, 2024

«Λύσσα Αυγενάκη να χειραγωγήσει τις ομοσπονδίες – Δεν είναι μάγος ο Γκαρσία»

Πρωινός Τύπος (1/11): «Λύσσα Αυγενάκη να χειραγωγήσει τις ομοσπονδίες – Δεν είναι μάγος ο Γκαρσία»

Οι… μπουρδολόγοι για τον Μάνταλο, η «λύσσα» του Αυγενάκη να διαλύσει τις ομοσπονδίες, ο Γκαρσία που αποτελεί όνειρο για τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν είναι μάγος και το… παιχνιδάκι που πρέπει να τελειώνει στον Ολυμπιακό! Πρωινός Τύπος για όλους!
Χαρτί… Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.
…τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων:
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ, ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ
Πέραν από τους γνωστούς μπουρδολόγους που δεν χάνουν ευκαιρία να αναπτύξουν αντιποδοσφαιρικές θεωρίες είτε για τον Μάνταλο, είτε για οποιονδήποτε παίκτη της ΑΕΚ, η πραγματικότητα ήταν πως ο Πέτρος θα έπρεπε να το δουλέψει όλο αυτό στο κεφάλι του, για να μπορέσει να το ξεπεράσει. Γενικώς αλλά και ειδικώς στον τρόπο που ο Καρέρα λειτουργεί την ομάδα, ο Μάνταλος είναι ένας κομβικός συνδετικός κρίκος, που αν λυγίζει, στραβώνει το σύστημα. Οι περισσότεροι, αυτό το κατάλαβαν στα τελευταία δύο ματς με τον ΠΑΣ και την Λέστερ και με όσα έκανε μέσα στο γήπεδο ο αρχηγός της ΑΕΚ.
Ο ίδιος ο Μάνταλος, φαίνεται πως το κατάλαβε πολύ νωρίτερα. Είναι η πρώτη φορά μετά από εκείνη τη σεζόν στην Β΄Εθνική, που αγωνιστικά δεν πολυμετράει, που ο Μάνταλος ξεκινάει από την αρχή, έχοντας μέσα στο γήπεδο τον ρόλο που ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλον. Δεν είναι ούτε ακραίος επιθετικός, δεν είναι ούτε καν δεκάρι. Ο Καρέρα του έχει δώσει ένα ρόλο, λίγο περισσότερο, λίγο λιγότερο (ανάλογα μες τις συνθήκες του ματς) ελεύθερο, ανάμεσα στις γραμμές των χαφ και των επιθετικών. Και ο Μάνταλος κάνει παπάδες.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΝΤΗΣ, DOCUMENTO
Είναι πρωτόγνωρη η εμμονή ή καλύτερη η λύσσα με την οποία ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης επιχειρεί να διαλύσει τις αθλητικές ομοσπονδίες με στόχο την άλωση την κομματική χειραγώγηση τους, τον απόλυτο έλεγχο τους και φυσικά τη μόνιμη προβολή του. Και προσπαθεί να το κάνει με κάθε τρόπο. Με φωτογραφικές διατάξεις και τροπολογίες προσπαθεί να καθαρίσει «ισόβιους» προέδρους από τις καρέκλες τους, πετυχαίνοντας τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα. Γιατί έτσι και «ήρωες» κάνει τους συγκεκριμένους προέδρους ομοσπονδιών αλλά κυρίως με τις τραγικές του κινήσεις και αποφάσεις βάζει απέναντι του ολόκληρο το αθλητικό κίνημα.
Για να πετύχει μάλιστα τον σκοπό του ο Λ. Αυγενάκης δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όποια μέθοδο τον βολεύει… Η ανικανότητα του ξεπερνά κάθε φαντασία, το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων που ο ίδιος διαφημίζει έφερε… χάος και αποδεικνύει ότι μόνος στόχος του είναι ο απόλυτος έλεγχος των ομοσπονδιών.
ΑΡΙΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ, METROSPORT
«Έγινα καλύτερος προπονητής με τον ΠΑΟΚ….», είπε ο Αμπέλ Φερέιρα. Σοβαρή και συνάμα λεβέντικη η θέση του. Ο ΠΑΟΚ βέβαια, δεν έγινε καλύτερη ομάδα μαζί του. Για να λέμε τα σύκα, σύκα και την σκάφη, σκάφη. Δίχως τούτο να αποτελεί κι αποκλειστικά δική του ευθύνη. Είναι κι ευθύνη παικτών του, βλέπετε. Ορισμένοι εκ των οποίων δεν στήριξαν τον Πορτογάλο προπονητή όσο ήταν στον ΠΑΟΚ. Και τώρα που δεν είναι – καθώς έφυγε για την Παλμέιρας- τον στηρίζουν αναφανδόν. Άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων… Αν μη τι άλλο πάντως, η αποχώρηση του Αμπέλ Φερέιρα ήταν βελούδινη. Δεν έφυγε νύκτα! Έφυγε με λίγα λόγια κι ουσιώδη.
Σε αντίθεση με τον Ραζβάν Λουτσέσκου ο οποίος έγραψε μεν, ιστορία ως Πρωταθλητής και Κυπελλούχος προπονητής του ΠΑΟΚ αλλά… έφυγε νύκτα. Για τον ΠΑΟΚ πλέον, υπάρχει η πραγματοποίηση του ονείρου. Προπονητής του -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- ο Πάμπλο Γκαρσία. Εμβληματική μορφή για τον κόσμο καθώς σε αυτόν βλέπει τον εαυτό του κάθε φίλος του «δικεφάλου». Μάγος όμως, δεν είναι. Μαγικό ραβδάκι δεν έχει. Βλέπει μακριά. Δουλεύει σωστά. Είναι μαχητής. Αυτό το «με το μαχαίρι στα δόντια»… Ξετρελαίνει τους φίλους του «δικεφάλου».
ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ, SPORTDAY
Δεν έκανε κάτι… μαγικό ο Λάζλο Μπόλονι για να οδηγήσει την ομάδα του στην πρώτη νίκη της στο πρωτάθλημα μία μέρα πριν βγει ο Οκτώβρης. Το είχε πει κι ο ίδιος πως δεν είναι μάγος, ούτε σκοπεύει στα 67 του να αλλάξει επάγγελμα στη φορολογική του δήλωση. Ένα πράγμα επιχείρησε να αλλάξει στο πρώτα – πρώτα στο μυαλό των ποδοσφαιριστών του και το κατάφερε με εξαιρετικό τρόποτην ψυχολογία τους!
Η αλλαγή στην εύθραυστη ψυχοσύνθεση των «πρασίνων» φάνηκε στον τρόπο με τον οποίο πανηγύρισαν όλοι μαζί τα δύο γκολ του Καρλίτος. Με κραυγές, με φλέβες πεταγμένες κι ένα κουβάρι. Δεν είναι του… πεταματού αυτό το ρόστερ του Παναθηναϊκού. Ο ίδιος ο οργανισμός του του έβαλε… τρικλοποδιές με την καλοκαιρινή επιλογή στο θέμα του προπονητή.
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΛΕΜΟΣ, ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ
Με τον προσφιλή του τρόπο (γκολ στο β’ ημίχρονο) ο Ολυμπιακός έφτασε στη νίκη 2-0 επί του Απόλλωνα κι ανέβηκε στην πρώτη θέση, αλλά η ιστορία αυτή έχει αρχίσει να κουράζει. Και πρώτον τον Πέδρο Μαρτίνς που βλέπει ότι μια φορά δεν μπορεί να κρατήσει ολόκληρο το 90λεπτο δίπλα του στον πάγκο τους Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί. Και χθες πάλι χρειάστηκε να τους ρίξει άρον άρον στο ματς για να τραβήξουν το κάρο από τη λάσπημ όπου είχε κολλήσει για πολλοστή φορά φέτος στο πρώτο ημίχρονο. Φταίγανε οι πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα; Έφταιγε το ταμπούρι του φιλοξενούμενου; Ο φωτεινός πίνακας στο «Γ. Καραϊσκάκης» πάντως έγραφε 0-0 στην ανάπαυλα.
Βεβαίως ο Γάλλος και ο Μαροκινός έφεραν για άλλη μια φορά εις πέρας την αποστολή τους, αλλά και η στάμνα στη βρύση πάει πολλές φορές και μια φορά σπάει… Φορτωμένοι με βαριά αγωνιστικά λεπτά, παίζοντας τρεις φορές κάθε εβδομάδα, οι δυο βετεράνοι πόσο μπορούν να αντέξουν; Όχι το παιχνιδάκι αυτό είναι επικίνδυνο και πρέπει να σταματήσει άμεσα… Εκείνος που πήρε φόρα και δεν σταματά είναι ο Αχμέντ Χασάν που εξελίσσεται στον δεύτερο «τίμιο γίγαντα του Ολυμπιακού», μετά τον θρυλικό Αργύρη Καμπούρη.
ΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ, SPORTIME
Ένας Ελ Αραμπί, φτάνει και περισσεύει, για 45 λεπτά. Τέτοια επίδραση στο παιχνίδι μιας ελληνικής ομάδας, έχουμε καιρό να δούμε. Σίγουρα οι «ερυθρόλευκοι» έχουν δυνατό σύνολο. Αλλά ο 33χρονος άσος, είναι μια κατηγορία μόνος του. Το έδειξε και κόντρα στον Απόλλωνα. Όπου έκανε πλάκα, με το συνηθισμένο παιχνίδι του. Ποιο είναι αυτό; Να βρίσκεται παντού στην πρώτη γραμμή επίθεσης. Εκεί όπου γίνονται όλα. Δηλαδή καμιά δεκαριά έξω από την μεγάλη περιοχή, αλλά και μέσα σε αυτή.
Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούσε φάσεις και κενούς διαδρόμους για τον Χασάν, ώστε να βάλει τα δύο γκολ ήταν για σεμινάριο. Στα 33 του ο Μαροκινός δεν το έχει σε τίποτα να πάρει μπάλα, σαν κλασικό δεκάρι και να μοιράσει το παιχνίδι. Τα τρία στόπερ του Απόλλωνα, δυσκολεύονταν να τον παρακολουθήσουν, πόσο μάλλον να τον ανακόψουν. Μια ουσιαστική μονάδα. Δεν είναι ένας απλός σκόρερ. Είναι ένας πολυσύνθετος παίκτης, που ταιριάζει απόλυτα σε αυτά που θέλει ο Πέδρο Μαρτίνς. Να μην είναι το κλασικό 9άρι, αλλά να ξεμπλοκάρει την δημιουργία και παράλληλα να είναι μέσα στην περιοχή. Πραγματικά παίκτης – ηγέτης, από αυτούς που θέλουν όλες οι ομάδες. Για αυτό βαλσαμώστε τον, μην φύγει!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΝΤΗΣ, LIVESPORT
Αυτή την στιγμή σε ό,τι αφορά την συνέχιση των αθλητικών δραστηριοτήτων και κυρίως των πρωταθλημάτων όλα είναι ανοικτά, όλα παίζονται και όλα τελούν υπό αίρεσιν… Αυτό δεν το βγάζω από το μυαλό μου, αλλά μου το είπε χθες το μεσημέρι ο Γιώργος Μαυρωτάς, που, διάβολε, εκ της θέσεώς του, κάτι παραπάνω θα έπρεπε να ξέρει… Θα μάθει βεβαίως και έπειτα από αυτόν θα μάθουμε κι εμείς σήμερα και αύριο, όταν θα έχουν τεθεί επί τάπητος τα δεδομενα και, ούτως ειπείν, θα υπάρχει και η δυνατότητα να αξιολογηθούν και να ιεραρχηθούν τα ζητούμενα. «Προς το παρόν βρισκόμαστε στο σκοτάδι, αλλά σιγά σιγά θα ξεδιαλύνει το σκηνικό και θα ξέρουμε ποια ρότα θα ακολουθήσουμε», σχολίασε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, οπότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να περιμένουμε τα χαμπέρια από Μέγαρο Μαξίμου μεριά…
Σε πρώτη φάση πάντως είναι βέβαιο ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός δεν επηρεάζουν την ροή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και των αγώνων των Κυπέλλων Ευρώπης, καθόσον σε αυτό το επίπεδο τα μέλη των ομάδων, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, υποβάλλονται σε ένα έως τρία τεστ κάθε εβδομάδα. Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, η κυβέρνηση και η αθλητική ηγεσία θα κρίνουν ποιες διοργανώσεις θα συνεχιστούν και σε ποιες θα μπει λουκέτο, με κριτήριο την διασπορά (όχι του ιού, αλλά) του προληπτικού ελέγχου!
sdna

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου