Tuesday, 19 March, 2024

Λ. Αυγενάκης: Κάνουμε τον αθλητισμό πιο φωτεινό, για να φιλοξενεί ακόμη περισσότερα παιδιά,…

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε στη Βουλή πώς η εξελισσόμενη αθλητική μεταρρύθμιση οδηγεί στην ανάπτυξη, με την πάταξη των χρόνιων

παθογενειών και κατέδειξε τα μέτρα και τις δράσεις που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής και κάθε άλλους είδους βίας και κατάχρησης εξουσίας.
Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Αυγενάκη:
«Σας ευχαριστώ θερμά για την ερώτησή σας. Θίγετε ένα τόσο ευαίσθητο και σοβαρό θέμα, το οποίο την τελευταία εβδομάδα έχει προβληματίσει, δικαίως, σύσσωμη την ελληνική κοινωνία.
Χαίρομαι, που μου δίνετε τη δυνατότητα να συζητήσουμε το θέμα αυτό στο σώμα της Βουλής. Να ενημερωθεί υπεύθυνα ο ελληνικός λαός για το τι έχει κάνει η Κυβέρνηση, όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά συνολικά για το θέμα της κακοποίησης στο χώρο του αθλητισμού, από την μέρα που αναλάβαμε τα ηνία της χώρας. Και, βέβαια, να ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα που πρόκειται να πραγματοποιήσουμε.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας θέσαμε ως προτεραιότητά μας τη στήριξη της αθλητικής οικογένειας και την εξυγίανση, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στον χώρο του αθλητισμού.
Ευτυχώς για τα παιδιά μας και τον υγιή αθλητισμό κλείσαμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες και δεν κάναμε πίσω. Αντίθετα, προχωράμε ακάθεκτοι, με απόλυτη συνέπεια στις δεσμεύσεις μας και εντός των επόμενων ημερών θα αναρτηθεί στη διαβούλευση η συνέχεια της αθλητικής μας μεταρρύθμισης, η οποία θα αντιμετωπίσει προβλήματα που έμοιαζαν γιγάντια, αλλά που με την συνεργασία όλων των υγιών δυνάμεων θα επιλυθούν.
Το νομοσχέδιο, που τις επόμενες μέρες θα ανέβει στη διαβούλευση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για:
* Την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (νομική μορφή, αρμοδιότητες, λειτουργία κλπ)
* Διατάξεις εναρμόνισης με την Ολιστική Μελέτη των FIFA-UEFA (εκλογές ΕΠΟ, Λέσχες Φιλάθλων, οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων κλπ).
* Την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου
* Διατάξεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητών
* Ρυθμίσεις για τον ΕΟΚΑΝ και την πλατφόρμα «ΠΕΛΟΠΑΣ»
* Τροποποιήσεις αναφορικά με την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση των ερασιτεχνικών σωματείων.
Τι έχουμε κάνει στους 18 μήνες που είμαστε στην Κυβέρνηση:
Δεν διστάσαμε να γίνουμε δυσάρεστοι στους λίγους αλλά ισχυρούς των μόνιμων διοικήσεων των Ομοσπονδιών, να πάμε κόντρα σε «κεκτημένα» δεκαετιών. Πάντα υπό την καθοδήγηση και τη στήριξη του Πρωθυπουργού. Όταν ξεκινήσαμε την αθλητική μεταρρύθμιση, με το ν. 4639/2019, όπου θέσαμε όρια στις ηλικίες και τις θητείες, δεχθήκαμε έντονη κριτική και πολλές πιέσεις ακόμα και από βουλευτές της παράταξής μας, που δεν γνώριζαν. Ο Πρωθυπουργός, όμως, μας έδωσε σαφή εντολή και στήριξη να τολμήσουμε την αθλητική μεταρρύθμιση.

Αν αφήναμε την κατάσταση ως είχε:
* δεν θα είχαμε τα όρια στις ηλικίες των διοικούντων.
* δεν θα είχαμε τα όρια στις θητείες των διοικούντων, οι ίδιες διοικήσεις, οι «ισόβιες», θα διοικούσαν ως, τουλάχιστον, το 2028.
Όμως, εμείς τολμήσαμε και τα αλλάξαμε.
Και να θυμίσω ότι, εδώ σε αυτή την αίθουσα, μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τελικά υπερψήφισε αυτές τις διατάξεις. Όλα τα άλλα κόμματα, δεν τις στηρίξατε!
Αυτούς τους 18 μήνες καταφέραμε μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία έσπασε «κατεστημένα», έδωσε φωνή στους αθλητές και στηρίζει το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας. Με τους νόμους:
* 4639/2019,
* 4646/2019 (με στοχευμένες διατάξεις),
* 4714/2020 (με στοχευμένες διατάξεις),
* 4726/2020 και
* 4735/2020 (με στοχευμένες διατάξεις)
* Και ακολουθεί το σχέδιο νόμου που θα βγάλουμε σε διαβούλευση.
Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει:
*Βάλαμε όρια στις θητείες και τις ηλικίες των ΔΣ των Ομοσπονδιών.
-το ίδιο πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί μόνο τρεις (3) φορές Πρόεδρος αθλητικής ομοσπονδίας και επιπλέον εφόσον έχει διατελέσει δύο (2) συνεχόμενες φορές σε οποιαδήποτε άλλη εκτελεστική θέση της ομοσπονδίας, μπορεί να επανεκλεγεί αν έχουν μεσολαβήσει δύο χρόνια από την τελευταία θητεία.
-ορίσαμε το 70ο έτος ως ανώτατο ηλικιακό όριο για την εκλογή σε οποιαδήποτε θέση Δ.Σ. αθλητικής Ομοσπονδίας
* Ενισχύσαμε τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, τους αθλητές και τους προπονητές.
> Κάνουμε το αυτονόητο, λειτουργώντας για πρώτη φορά Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.
> Τα σωματεία όχι μόνο αναγνωρίζονται από την Πολιτεία, όχι μόνο θα έχουν δικαίωμα στην απευθείας οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, αλλά και όλα τα ενεργά και νόμιμα θα έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου. Αποκτούν ενισχυμένο ρόλο στην πορεία του αθλήματος. Δίνουμε δύναμη στη φωνή του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που αποτελεί τη βάση της αθλητικής πυραμίδας.
> Δίνουμε ρόλο και λόγο στους ίδιους τους αθλητές. Με πιο ενεργή και πιο ουσιαστική συμμετοχή στις διοικήσεις των ίδιων των Ομοσπονδιών τους. Για πρώτη φορά θεσπίσαμε την παρουσία και των αθλητών στις διοικήσεις με δικαίωμα ψήφου, μάλιστα.
> προβλέψαμε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε 22% από 45% για τα συμβόλαια των αθλητών.
> μειώσαμε το ποσό του φόρου κατά είκοσι τοις εκατό (20%) επί των ποσών δωρεών προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.
> ρυθμίσαμε ώστε τα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων να υπαχθούν σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
> προβλέψαμε η φορολόγηση των εισοδημάτων των προπονητών να εξομοιωθεί με αυτή των αμειβόμενων αθλητών, στο 22%.
> επιτρέψαμε την παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε αθλητικούς συλλόγους, καθώς και την κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
> Μεριμνήσαμε αστραπιαία για την ένταξη των αθλητικών σωματείων στην ομπρέλα των μέτρων στήριξης και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown (Μάρτιος-Απρίλιος) και του δεύτερου lockdown (Νοέμβριος-Δεκέμβριος).
* Ενισχύουμε τη Διαφάνεια, τη Δημοκρατικότητα και τη Συμμετοχή.
> Απαγορεύεται ρητά η δια πληρεξουσίου συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων.
> Διασφαλίζεται το αδιάβλητο των διαδικασιών των αρχαιρεσιών. Της 3μελούς Εφορευτικής Επιτροπής στις αρχαιρεσίες προΐσταται δικηγόρος ως δικαστικός αντιπρόσωπος.
> Οι εκλογές για ΔΣ διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από δύο επιμέρους τμήματα: Στο πρώτο τμήμα οι υποψήφιοι πρόεδροι και στο δεύτερο τμήμα τα υποψήφια μέλη.
> Ο εκλογικός κατάλογος περιλαμβάνει μόνο Σωματεία που είναι ενεργά, νόμιμα, έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση και έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ. Εξαλείφεται το φαινόμενο των σωματείων «σφραγίδων».

* Θωρακίσαμε την ισότιμη πρόσβαση στον αθλητισμό για τα Άτομα με Αναπηρία.
> Ενισχύουμε στην πράξη τον αθλητισμό των Ατόμων με Αναπηρία. Δίνουμε λόγο στους Παραολυμπιονίκες με τρεις έδρες στην διοίκηση της Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.
> Επιβραβεύουμε τους αθλητές-συνοδούς. Τους αξίζει μετά από τόσα χρόνια.
* Αναβαθμίζουμε το ρόλο του Προπονητή με το Μητρώο Προπονητών
> Ήδη έχουμε προβλέψει την τήρηση στην Γ.Γ.Α. Μητρώου Προπονητών (ν. 4726/20).
> Επεξεργαζόμαστε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους προπονητές και τους εκπαιδευτές και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση, καθώς και τον τόπο οργάνωσης του Μητρώου.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο, ένα ισχυρό, υγιές αθλητικό οικοδόμημα. Και φυσικά η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού έχει ποικίλες διαστάσεις.
Η πιο σημαντική ίσως παράμετρος είναι η σχέση προπονητή – αθλητή, δεδομένου ότι ο προπονητής είναι το πρόσωπο που εμπιστεύεται ένα παιδί και ακολουθεί τις οδηγίες του.

Δυστυχώς, στη χώρα μας, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τους προπονητές, γεγονός που αδικεί και τους ίδιους τους προπονητές και, βεβαίως, τα παιδιά μας.
Όπως είχα εξαγγείλει από αυτό εδώ το βήμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, πολύ άμεσα δημιουργούμε το Μητρώο Προπονητών, ώστε να υπάρχουν σαφή κριτήρια για το ποιος/ποια αναλαμβάνει να προπονήσει τα παιδιά μας, ποιο είναι το πρόσωπο στο οποίο εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας, ποιο είναι το πρόσωπο που εμπιστεύονται τα παιδιά μας.
Είναι ανήκουστο, να μην υπάρχει Μητρώο Προπονητών!

* Αντιμετωπίζουμε δραστικά το ντόπινγκ και τους χειραγωγημένους αγώνες.
> Έχουμε κάνει άλματα προόδου στο πεδίο της καταπολέμησης του ντόπινγκ, λαμβάνοντας τα εύσημα από τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού (WADA), Βίτολντ Μπάνκα.
> Με το ΠΔ 87/2020 συστήσαμε τον ΕΟΚΑΝ, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε Οργανισμό.
> Κυρώσαμε τη Σύμβαση Μακόλιν για την αποτροπή του φαινομένου της χειραγώγησης των αγώνων που συνδέεται ευθέως και με το στοίχημα.
> Συστήσαμε την Εθνική Πλατφόρμα, ΕΠΑΘΛΑ.

*Ετοιμάζουμε καμπάνια για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής και κάθε άλλης μορφής βία στον αθλητισμό.

Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία: Σχετικά με το ερώτημα για την στάση της Πολιτείας απέναντι στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, θα επαναλάβω και από αυτό το βήμα, ότι προκαλεί θλίψη μια Ομοσπονδία, που το άθλημά της έχει φέρει διακρίσεις στη χώρα μας και έχει αναδείξει κορυφαίες προσωπικότητες που μας έχουν κάνει υπερήφανους, να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο.

Βέβαια δεν μας προκάλεσε εντύπωση η αντίδραση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Η διοίκησή της, ανήκει στη μειοψηφία της αθλητικής κοινότητας, που θεωρούσαν ότι είναι αμετακίνητοι και ότι κανένας δεν πρόκειται να τους αγγίξει.
Για κακή τύχη τόσο αυτών των προσώπων, όσο και όλων εκείνων που θεωρούσαν ότι θα δρούσαν ανενόχλητοι, βρέθηκε μπροστά τους μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση να θέσει τέλος στην αυθαιρεσία και να φέρει φρέσκο οξυγόνο ανανέωσης στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών. Και όπως αποδείχτηκε από την ανακοίνωση δεκάδων ιστιοπλοϊκών σωματείων της χώρας, με την οποία ζητούν την παραίτηση όλων των μελών της διοίκησης της Ομοσπονδίας, οι πολλοί, το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας, είναι υπέρ της αθλητικής μεταρρύθμισης, υπέρ της κατάργησης των «ισόβιων μελών» των ΔΣ των Ομοσπονδιών.

-Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή: Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Τόμας Μπαχ, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, για τον τρόπο που έχει χειριστεί η Ελληνική πολιτεία και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή το ευαίσθητο θέμα της Σοφίας Μπεκατώρου, ακολουθώντας τις Ολυμπιακές αξίες και τα ιδεώδη.

-Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοϊας: Οι καταγγελίες των αθλητών και οι θλιβεροί χειρισμοί της υπόθεσης από την ηγεσία της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, έχουν λάβει διαστάσεις που ξεφεύγουν από τα σύνορα της χώρας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, κ. Ντέιβιντ Γκράχαμ, με ενημέρωσε ότι έλαβε αναλυτική επιστολή από τους Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές μας, με την οποία ζητείται η άμεση παρέμβασή του.

Περιττό να σας πω ότι εισέπραξα την έντονη ανησυχία και την απογοήτευσή του για τα καταγγελλόμενα.
Αν κάτι μας χαρακτηρίζει όμως ως Κυβέρνηση, είναι οι υγιείς σχέσεις εμπιστοσύνης που χτίζουμε με όλους τους διεθνείς φορείς. Είναι αυτονόητο ότι συμφωνήσαμε ήδη να υπάρχει στενή συνεργασία τόσο με την Παγκόσμια Ομοσπονδία, όσο και με την αθλητική κοινότητα της χώρας μας, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στην ελληνική ιστιοπλοΐα.
Στο πλαίσιο αυτό, εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει το ΔΣ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για να εξετάσει τις πιθανές κυρώσεις και τις άμεσες ενέργειές τους.

– Άμεσες ενέργειες της Πολιτείας: Επίσης, σας ενημερώνω, ότι πριν λίγες μέρες με δική μου απόφαση, ανεστάλη οποιαδήποτε είδους χρηματοδότηση προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης, αλλά και των υπηρεσιών της ΓΓΑ, σχετικά με τις καταγγελίες Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας για μορφές βίας κάθε είδους και φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας.

Επιπλέον, ξεκινά άμεσα ο έλεγχος στην ΕΙΟ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη νομιμότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και παραβιάσεων της ακεραιότητας, δεδομένων των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί στη Δικαιοσύνη και στις Υπηρεσίες μας.

Και αυτό δεν το ξεκινήσαμε τώρα!
Ήδη από τον Νοέμβριο του 2019 υλοποιούμε μία ολοκληρωμένη στρατηγική ενίσχυσης της λογοδοσίας και της διαφάνειας στον χώρο του αθλητισμού. Το ένα μέρος είναι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που ψηφίσαμε, και σας ανέφερα πριν, το άλλο είναι η διενέργεια ελέγχων.

Επίσης, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει ήδη ολοκληρωθεί ο έλεγχος στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι σε Ομοσπονδίες (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης) και σε Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.

Στο πρόγραμμα αυτό είχε ενταχθεί και ο έλεγχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ο οποίος ξεκινά άμεσα, σύμφωνα με το σχεδιασμό που είχαμε κάνει με την Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να υπάρξει μία αντικειμενική και τεκμηριωμένη αξιολόγηση των λειτουργιών και διαδικασιών της ΕΙΟ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών. Παράλληλα, με επιστολή προς την Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Άννα Ζαΐρη, ζήτησα την διενέργεια ελέγχου περί της υποχρέωσης υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης-Πόθεν Έσχες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΟ.

Πρόληψη γεγονότων παρενόχλησης και βίας στον αθλητισμό:

Το θέμα της παρενόχλησης και της κακοποίησης, ιδίως των παιδιών, και στον τομέα του αθλητισμού αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα. Δυστυχώς, η χώρα μας δεν είχε επιδείξει σημαντική πρόοδο στην καταγραφή, κατανόηση και φυσικά αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Κατά καιρούς, έχουμε ακούσει για αποσπασματικές περιπτώσεις, μετά από καταγγελία των ίδιων των αθλητών και, μάλιστα, συνήθως, αρκετά χρόνια μετά και μετά την ενηλικίωση των θυμάτων.
Άλλωστε, αυτό συμβαίνει και με τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες μέρες. Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής μας δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της προστασίας των παιδιών και των ενηλίκων στον αθλητισμό. Ένα θέμα, το οποίο χρήζει προσεκτικής και ουσιαστικής αντιμετώπισης και, φυσικά, ένα θέμα, το οποίο αντιμετωπίζουμε με συνέπεια.

Άμεσα μέτρα πρόληψης

Τις τελευταίες μέρες, αντιδράσαμε αστραπιαία δρομολογώντας επιπλέον μέτρα πρόληψης. Σε άψογο κλίμα συνεργασίας, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την εξαιρετική συνάδελφο, υφυπουργό Εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, καθώς και με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το πρώτο «πακέτο» κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών, για την αντιμετώπιση φαινομένων κάθε μορφής βίας και κατάχρησης εξουσίας στον ελληνικό αθλητισμό. Στο πλαίσιο αυτό συναποφασίσαμε τα εξής:

1. Υιοθετούμε την πρόταση των Ολυμπιονικών να δημιουργηθεί «Επιτροπή Αντιμετώπισης Φαινομένων Βίας και Ρατσισμού».
Άμεσα λοιπόν δημιουργείται ομάδα εργασίας, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή και αιχμή του δόρατος, Πρωταθλητών, φορέων του αθλητισμού και προσωπικοτήτων. Στόχος να αντλήσουμε πληροφορίες και στοιχεία για τέτοια φαινόμενα και να εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

2. Επιπλέον, αποφασίστηκε η προώθηση καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις Αξίες και τα οφέλη του αθλητισμού με την ενεργό συμμετοχή του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», και τη συνεργασία όλης της αθλητικής οικογένειας.
Πρωταρχικό μέλημα αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθούν τα καλά στοιχεία της ενασχόλησης με τον αθλητισμό. Θα παροτρύνουμε δηλαδή τις οικογένειες και τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, να γευτούν και να κάνουν κομμάτι του χαρακτήρα τους τις αξίες ενασχόλησης με τον αθλητισμό.
Η καμπάνια θα έχει όμως και μια άλλη πτυχή: «Σπάστε τη Σιωπή». Βγάλτε αυτό το βαρύ φορτίο από πάνω σας. Μιλήστε Δυνατά, εφόσον έχετε υποστεί κακοποίηση.
Και όταν μιλάμε για κακοποίηση δεν εννοούμε προφανώς μόνο τη σεξουαλική. Είναι και η λεκτική, είναι και η ψυχολογική. Ενωμένοι πρέπει να καταδικάσουμε κάθε είδους κακοποίηση που μπαίνει εμπόδιο στην ψυχική υγεία του ανθρώπου και τον αποθαρρύνει από την κατάκτηση της δικής του κορυφής.

3. Η 3η μεγάλη μας απόφαση αφορά στην αξιοποίηση μιας σειράς από ενδιαφέρουσες πρακτικές από πλευράς του Συμβουλίου της Ευρώπης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις οποίες εν ευθέτω χρόνο θα μπορέσουμε να εναρμονίσουμε στην ελληνική πραγματικότητα και θα τις ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα.
Σας διαβεβαιώνω ότι έχοντας την τιμή να διευθύνω τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, έχει γίνει ήδη μεγάλη προσπάθεια και αυτό αποτυπώθηκε και στην 16η Σύνοδο των αρμοδίων για τον αθλητισμό Υπουργών των ευρωπαϊκών κρατών, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για την γνώση και τις εμπειρίες που μοιράζονται στην προσπάθεια ανταλλαγής καλών πρακτικών.
Επιπλέον δράσεις
Κυρίες και κύριοι, είχαμε ήδη ξεκινήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες, πολύ πριν τις καταγγελίες των προηγούμενων ημερών. Ενδεικτικά, σας αναφέρω:
Α) στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επεξεργαζόμαστε το ζήτημα αυτό, τόσο στο πλαίσιο της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Αθλητισμό, όσο και μέσω ευρωπαϊκών δράσεων, όπως το Start to Talk, «Σπάσε τη Σιωπή», στο πλαίσιο του οποίου είχαμε και την παρέμβαση της κ. Μπεκατώρου.
Β) Έχουμε υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) για θέματα εκφοβισμού (μπούλινγκ). Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, ήδη αναπτύσσουμε τη δράση «Ζήσε χωρίς Εκφοβισμό» (Live without Bullying).
Γ) Στηρίζουμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HALT και αναπτύσσουμε συνεργασίες με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό για την υποστήριξη των αθλητών, ιδίως των ανηλίκων και για την πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και στη χώρα μας.
Δ) Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει διάφορες δράσεις, όπως το πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά», με αποστολή την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους και του Αθλητικού Ήθους ως προτύπου της καθημερινής ζωής, όπου, μεταξύ άλλων, ευαισθητοποιούμε τα παιδιά σε ζητήματα αθλητισμού και υγιούς και ασφαλούς τρόπου ζωής.
Μέρος αυτής της συνολικής προσπάθειας είναι και η στάση και η προσφορά της αθλητικής οικογένειας όλη αυτή την περίοδο, η οποία ήταν αταλάντευτα με το μέρος μας από την αρχή της αθλητικής μεταρρύθμισης.
Αναγνώρισε τη διάθεσή μας να φέρουμε ανανέωση στο αθλητικό οικοδόμημα και έβαλε πλάτη χωρίς να υπολογίζει το προσωπικό κόστος.
Να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε το χώρο αυτό πιο καθαρό, πιο φωτεινό, πιο χαρούμενο, ικανό να φιλοξενήσει ακόμη περισσότερα παιδιά, ικανό να ικανοποιήσει ακόμη περισσότερους γονείς να βλέπουν τα παιδιά τους να εξελίσσονται στην αθλητική οικογένεια.
Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να τηρήσουμε το μέτρο. Ζητάμε από τον κόσμο και την αθλητική οικογένεια να κρατήσουμε μια ισορροπία. Τα άκρα ποτέ δεν ωφέλησαν. Υπάρχουν διοικήσεις μακροχρόνιες, τόσο σε σωματεία όσο και σε ομοσπονδίες, που έχουν πραγματικά προσφέρει σημαντικό έργο. Ας μην γενικεύσουμε την κατάσταση.
Δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε βήμα-βήμα έτσι ώστε το αθλητικό οικοδόμημα να βρεθεί εκεί που του αξίζει.
Και θέλω να πω για πολλοστή φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το υγιές κομμάτι της αθλητικής κοινωνίας που μας εμπιστεύεται για να χτίσουμε σε γερές βάσεις το αθλητικό οικοδόμημα που έχει ανάγκη η χώρα μας. Τους ευχαριστούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους και θα το πάμε μαζί».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου