Thursday, 18 April, 2024

Ο Τζέιμς, το πρόβλημα, ο περιφερειακός και το… Τζόκερ

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την αποχώρηση Σον Τζέιμς, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον Λεμπρόν και τον Μπλατ.

Θεωρητικά καθώς περιμένουμε το “κλάσικο” της Δευτέρας στο ΣΕΦ, δεν έχει… ψωμί το διήμερο για να γράψουμε πράματα και να κάνουμε τις επισημάνσεις μας. Ομως βγήκαν ειδήσεις και έσκασαν ματσάρες στην Α1. Άλλωστε, το μυστικό μας εδώ είναι ότι λέμε αυτά που συζητάμε μεταξύ μας, αναλύουμε αυτά που ποστάρουμε στα social media και δεν σχολιάζουμε για να γίνουμε αρεστοί…
Δεν πρόλαβε να φύγει το Σάββατο, λοιπόν και να αποχωρήσει η σκόνη από το σοκ του Ολυμπιακού στο Κάουνας και έσκασε είδηση Τζέιμς. Δεν μαζεύω στατιστικά για να ξέρω από πότε έχουν να χάσουν δύο συνεχόμενα ματς στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, αλλά σίγουρα είναι σπάνιο. Ενώ, λοιπόν, στον Ολυμπιακό ψάχνουν να βρουν τι έφταιξε και η ομάδα είναι σε ελεύθερη πτώση, εμφανίζεται η είδηση ότι ο Σον Τζέιμς αποχωρεί με δική του θέληση και ότι το κενό του δεν καλύπτεται.
Πρόβλημα στο 5άρι!
Αρχικά τι να πω… Να θυμηθώ όταν λέγαμε ότι είναι ένας απλός ρολίστας που δεν θα κάνει καμιά διαφορά; Οτι οι οπαδοί με τα… γυαλιά και οι άπειροι επίσης αυλικοί μας τον παρουσίασαν σαν κάτι από Ντάνκαν; Τα ίδια και με τον Όντομ δηλαδή, που τώρα και οι ίδιοι άρχισαν τα μουρμουράνε για την απόκτησή του. Το μπασκετάκι είναι απλό. Αν είσαι δημοσιογράφος για την πάρτι σου και μόνο,επιβάλλεται να ξέρεις το… τόπι και να προβλέπεις ασφαλώς καλύτερα από πολλούς προπονητές.
Πάει ο Τζέιμς, λοιπόν, που ήταν ένα απλά συμπλήρωμα στο ρόστερ. Καλώς ή κακώς δεν έχει να κάνει με εμάς. Ομως στον Ολυμπιακό πλέον έχουν θέμα και στο 5αρι! Έτσι ξαφνικά! Από εκεί που με Γιανγκ και Χάντερ ήταν αθλητικότατη και ενεργειακή ομάδα, κολλώντας στην φιλοσοφία Σφαιρόπουλου με τον καλύτερο τρόπο, πλέον χωρίς τον πρώτο και χωρίς αντικαταστάτη του (η αλήθεια είναι ότι ο Τζέιμς δεν μπήκε για οποιοδήποτε λόγο στο πνεύμα της ομάδας), ο Ολυμπιακός ξεμένει με ένα παίκτη φιλοσοφίας του -τον ιδιόρρυθμο Χάντερ- και αναγκαστικά θα παίζει με τον άγουρο και άπειρο ακόμα Μιλουτίνοφ, που δεν πείθει. Ετσι σαν 3η λύση θα πάει εκεί ο Αγραβάνης ή και ο Πρίντεζης σε ώρα μεγάλης ανάγκης, με τον πρώτο να έχει ανταποκριθεί στο παρελθόν, αλλά να είναι ντεφορμέ εδώ και μερικούς μήνες.
Ψάχνει ή δεν ψάχνει;
Αλήθεια ή ψέματα ψάχνει περιφερειακό ο ΠΑΟ; Κανείς δεν έχει καταλάβει τι κάνει και τι θέλει ο Τζόρτζεβιτς. Η εβδομάδα ξεκίνησε με μεταγραφή κοντού Αμερικανού (ακούστηκαν έντονα μάλιστα Φάρμαρ και Γκίμπσον) που κλείνει άμεσα και με την πάροδο των ημερών το θέμα μπήκε στις καλένδες. Έτσι, δεν είμαι και σίγουρος ότι ο Παναθηναϊκός ψάχνει παίκτη τώρα και δη κοντό. Ασφαλώς δεν έχει να κάνει με κανένα οικονομικό ζήτημα αυτό.
Ο προπονητοφάγος Λεμπρόν
Αλήθεια ή ψέματα ο Λεμπρόν Τζέιμς (να το πάλι το όνομα) είναι “προπονητοφάγος”; Για να πω την αλήθεια δεν τον γούσταρα ποτέ αυτόν και τον Κόμπε. Παικταράς δεν λέω, ρομποτικός, μου θυμίζει… Ρόμποκοπ αλλά δεν τον πάω. Περίεργος χαρακτήρας, περίεργη φάτσα που λέμε και φαίνεται ότι μανουριάζει στα αποδυτήρια, ότι θέλει να έχει λόγο. Εσκασαν και δημοσιεύματα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ότι δεν γούσταρε τον Μπλατ και τον “‘εφαγε”! Αλήθεια ή ψέματα δεν ξέρω, αλλά κάτι μυρίζει… Άλλωστε το έχουν πει πολλοί αυτό… Οτι θέλει να επεμβαίνει σε πολλά ο και ότι έχει και άλλα νταραβέρια με τις δουλειές του σε σχέση με την ομάδα (αν βέβαια αληθεύουν όλα αυτά ).
Ο Μπλατ έγινε -μετά το θαύμα της Μακάμπι στο Μιλάνο- ο πρώτος Ευρωπαίος (όχι ακριβώς, πάντως, γιατί είναι και Αμερικανός) προπονητής που έγινε χεντ στο ΝΒΑ και μάλιστα σε ομαδάρα. Εξ αρχής όλοι απορούσαν πως θα διαχειριστεί τον βασιλιά Λεμπρόν. Η ομάδα του το Κλίβελαντ πήγε τελικό, αλλά χωρίς δύο βασικά στελέχη (Λοβ και Ίρβινγκ) αν και πάλεψε γερά με το τρομερό Γκόλντεν Στέιτ έχασε πέρσι το τίτλο. Και φέτος είναι πρώτο στην Ανατολή αλλά μακρυά από τους πρωταθλητές και τους Σπερς, χάνοντας από τους δύο πρόσφατα.
Ποιος θα πάρει τον Μπλατ;
Αυτός, όμως, δεν είναι λόγος απόλυσης ενός επιτυχημένου κόουτς, όπως έσπευσαν να επισημάνουν μεγάλα ονόματα, όπως οι Πόποβιτς και Καρλάιλ! Προφανώς η αφορμή ήταν σε… αναζήτηση και υπήρχε παρασκήνιο με τις ορέξεις του Λεμπρόν. Η αιτιολογία ήταν οι κακές ήττες και το μέτριο μπάσκετ που παίζει η ομάδα σε σχέση με το ρόστερ της. Να πάω και πιο κάτω; Ποιός θα πάρει τον Μπλατ στην Ευρώπη; Δεν τον βλέπω να ψήνεται και πολύ για το ΝΒΑ αν και πρόλαβε να φτιάξει ονοματάκι.
Στην Ευρώπη, όμως, θα είναι πρώτο βιολί μετά τους Σέρβους. Εδώ που τα λέμε και ο Ιτούδης δεν μπορεί να είναι ήσυχος αν δεν πάρει τίτλο φέτος στην Ευρωλίγκα, οι Ισπανοί ανανέωσαν τους Λάσο και Πασκουάλ, αλλά οι πρώτος ειδικά, στην Ρεάλ, κάνει… θαύματα για την καταστροφή! Και έχει και άλλες ομάδες. Μήπως μπει στο κόλπο και καμιά ελληνική αν στραβώσει κάτι καθώς έχουμε ήδη μεγάλη πίεση και αμφισβήτηση από τον κόσμο; Για να μην παρεξηγηθώ, δεν περιμένω καμία αλλαγή στους πάγκους των “αιωνίων” ακόμα και μετά το ντέρμπι, αλλά στον επόμενο μήνα δεν αποκλείω τίποτα αν συνεχιστούν οι κακές εμφανίσεις και ήττες εκτός προγράμματος.
Καλύτερα να παίζουν Τζόκερ!
Πάμε και στην Α1 (ή Basket League, όπως τη λένε). Η ΑΕΚ πάλι μπέρδεμα, αγχώθηκε με το Λαύριο μέσα, φεύγει ο Κούπερ, παίρνει πάλι δύο παίκτες και μάλλον φεύγει και ο Κρίστμας. Ο Ζντοβτς δεν ξεκινά καλά. Ντεφορμέ ο Μαυροκεφαλίδης που ψάχνεται, άργησε να δει ότι δεν έχει καθαρό πλέι μεικερ μιας και ο Κούπερ την είχε… δει λίγο Κρις Πολ και ορθώς τον αφήνουν να πάει στην Μονακό. Αλλά και ο Μπράουν που έρχεται δεν είναι για ΑΕΚ και δεν ξέρω τι άλλο θα πάρουν, ενώ αν φύγει τελικά ο Κρίστμας τελικά τι τον πήραν; Στην ΑΕΚ μήπως είναι καλύτερα να παίζουν… ΤΖΟΚΕΡ για τους παίκτες αντί να διαλέγουν;
Στα άλλα ματς, μεγάλη νίκη της Κηφισιάς με ήρωα τον παροπλισμένο Κασελάκη κόντρα στην πρώην του ομάδα. Ο ΠΑΟΚ, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω φωνάζει για τη διαιτησία, απομακρύνεται από την τετράδα και χωρίς τον Σόφο έχει θέμα. Ανάσα πήρε ο ΑΓΟΡ που αν έχανε με τον Κολοσσό έμπλεκε και ίσως είχαμε και αλλαγές. Καθάρισε στο τέλος. Τεράστιο διπλό στην Αμαλιάδα και με ανατροπή του Απόλλωνα που δέχθηκε μόλις 6 πόντους στην 4η περίοδο και τα εύσημα στον Μέξα που από τη μέρα που ανέλαβε μια σχεδόν υποβιβασμένη ομάδα, την πάει για πλέι οφ με τις εξαιρετικές της επιλογές ξένων και την απόκτηση του Λαμπρόπουλου! Ο Κόροιβος με 4 συνεχόμενες κακές ήττες είναι σε κρίση και παρά τα 4 διπλά, βλέπει τα πλέι οφ να μην είναι καθόλου σίγουρα. Ο Άρης ξέσπασε στον Αρκαδικό που είναι σε άσχημο μομέντουμ και… φωνάζει για αλλαγές. Τέλος, ο Γιατζόγλου, σαν πραγματικό λιοντάρι, το παλεύει με την ουσιαστικά καταδικασμένη Καβάλα που διέλυσε τα Τρίκαλα.
Τέλος Α2. Προμηθέας Πατρών. Πάει η πρώτη θέση και η απευθείας άνοδος, απομακρύνθηκε και από την δυάδα και την 3η θέση με σοκ στην Πάτρα από τον Ηρακλή του μάγκα Αλεξανδρή. Με τόσα λεφτά μπάτζετ η διοίκηση εκεί δεν πήρε χαμπάρι ότι θέλει προπονητή με εμπειρία; Ολόκληρος Βετούλας είναι στην Πάτρα και δεν του έδωσαν γη και ύδωρ… Ούτε τον “τίγρη” Αλεξανδρή φώναξαν,ούτε άλλον! Με ρόστερ Α 1 ο Προμηθέας. Τα λάθη της διοίκησης, το “εγώ” και οι κακοί σύμβουλοι καταστρέφουν και τις καλύτερες επενδύσεις…

Ο Τζέιμς, το πρόβλημα, ο περιφερειακός και το… Τζόκερ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου