Friday, 29 March, 2024

Παλμέιρας-Σάντος. Η στέψη, ο πρώην Κούκα και η loser «βερδάο»

Μετά τον προπέρσινο, αργεντίνικο «εμφύλιο» και τον θρίαμβο της Ρίβερ Πλέιτ επί της Μπόκα, ήρθε η σειρά του βραζιλιάνικου τελικού στο Copa Libertadores

στη δεύτερη ανανεωμένη «έκδοση» της διοργάνωσης με μονό τελικό, σε ουδέτερο. Το clasico Paulista μεταφέρεται απόψε στο «Μαρακανά» ανάμεσα σε Παλμέιρας και Σάντος, οι οποίες συμπτωματικά απέκλεισαν στα ημιτελικά τις φιναλίστ του 2018.

Με οικεία πρόσωπα οι σύλλογοι. Η Σάντος είχε ξεκινήσει στο τουρνουά, ένα χρόνο πριν, με τον άλλοτε τεχνικό του Παναθηναϊκού, Ζεσουάλδο Φερέιρα, στον πάγκο αλλά αποχώρησε τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο ο συμπατριώτης του, Αμπέλ Φερέιρα, αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ για να αναλάβει την Παλμέιρας. Κι αν… λέει κάτι, πέρυσι ο Ζόρζε Ζέσους της Φλαμένγκο έγινε ο πρώτος Πορτογάλος που κατέκτησε το Libertadores, στον τελικό με τη Ρίβερ, σε ματς που κρίθηκε στο τέλος και τα… έσπασε στο stoixima live.

Ειρήσθω εν παρόδω, υπάρχει κι άλλος που αποχώρησε πρόσφατα από τον ΠΑΟΚ και αναδείχθηκε πρωταθλητής ηπείρου: ο Ραζβάν Λουτσέσκου πήρε το ασιατικό Champions League το 2019 με τη σαουδαραβική Αλ Χιλάλ. Ο δε Αλέξι Στίβαλ «Κούκα» της Σάντος έχει ξανά πάρει το Libertadores, το 2013 με την Ατλέτικο Μινέιρο στους τελικούς ενάντια στην Ολίμπια Ασουνσιόν και το 2016 κατέκτησε το Brasileirao όντας στην τεχνική ηγεσία της… Παλμέιρας! Τούτο που τις χωρίζει είναι ο απολογισμός σε τελικούς Libertadores. Η Παλμέιρας μετρά μόλις 25% επιτυχία, μόνη κατάκτηση το 1999 επί της Ντεπορτίβο Κάλι και αποτυχίες το 1961 από την Πενιαρόλ, το 1968 από την Εστουδιάντες και το 2000 από την Μπόκα. Αντίθετα, η Σάντος έχει 75% επιτυχία: το 1962 εναντίον της Πενιαρόλ, το 1963 εναντίον της Μπόκα και το 2011 ξανά ενάντια στην Πενιαριόλ, απέτυχε μόνο το 2003 ενάντια στην Μπόκα. Στα δύο τρόπαια των 60s δέσποζε φυσικά η μορφή του μεγαλύτερου παίκτη που έβγαλε ποτέ το ποδόσφαιρο: του Πελέ.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου