Thursday, 28 March, 2024

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-2

H ΑΕΚ πέρασε με το διπλό (0-2) από την Τούμπα χάρη στα γκολ των Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι (41′) και Μάρκο Λιβάγια (82′) και απέκτησε

προβάδισμα για την κατάληψη της δεύτερης θέσης.

Προβάδισμα για την κατάληψη της δεύτερης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League απέκτησε η ΑΕΚ, η οποία πέρασε με το διπλό από την Τούμπα, επικρατώντας 2-0 του ΠΑΟΚ. Το παιχνίδι δεν ήταν εντυπωσιακό από πλευράς θεάματος, αλλά οι κιτρινόμαυροι εμφανίστηκαν πιο διαβασμένοι, πιο συγκεντρωμένοι και έφυγαν με ένα σπουδαίο αποτέλεσμα από τη Θεσσαλονίκη.
Το σκορ άνοιξε ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι με κεφαλιά στο 41ο λεπτό, ενώ στο 82′ ο Μάρκο Λιβάγια με εύστοχη εκτέλεση πεναλτι “κλείδωσε” το τρίποντο. Πλέον, οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση με 59 βαθμούς, αλλά η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα έχουν το “πάνω χέρι” στα μεταξύ τους παιχνίδια.
O Αμπέλ Φερέιρα επέλεξε να παρατάξει τον ΠΑΟΚ ίδιο κατά τα 10/11 σε σχέση με το νικηφόρο παιχνίδι απέναντι στον Άρη στο “Κλ. Βικελίδης”, με τον Ομάρ Ελ Καντουρί να επιστρέφει στην ενδεκάδα ως εσωτερικός χαφ αντί του αρνητικού -κόντρα στους κιτρίνους- Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Παράλληλα, οι Χρήστος Τζόλης και Μίροσλαβ Στοχ επιβραβεύτηκαν για την πολύ καλή εικόνα κόντρα στον Άρη, με τον Δημήτρη Λημνιό να μένει στον πάγκο.
Από την άλλη πλευρά, ο Μάσιμο Καρέρα είχε αρκετές επιστροφές σε σχέση με τον αγώνα απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο Βασίλης Μπάρκας επέστρεψε κάτω από τα γκολπόστ, ο Έλντερ Λόπες στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ στη μεσαία γραμμή ο Αντρέ Σιμόες προτιμήθηκε στο “6” αντί του Νταμιάν Σιμάνσκι, με τους Πέτρο Μάνταλο και Νέναντ Κρίστισιτς ως εσωτερικούς χαφ. Για την κορυφή της επίθεσης επιλέχθηκε ο Νέλσον Ολιβέιρα αντί του Σέρχιο Αραούχο.
Το πρώτο εικοσάλεπτο ήταν αρκετά ισορροπημένο, με τις δύο ομάδες να αλληλοεξουδετερώνονται ουσιαστικά. Η ΑΕΚ είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά αδυνατούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες μπροστά απ’ τα καρέ του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Πέρα από ένα μακρινό σουτ του Νέναντ Κρίστισιτς, το οποίο δεν βρήκε στόχο, οι παίκτες του Καρέρα δεν απείλησαν την εστία του 30χρονου τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ. Λίγο νωρίτερα, ίδια τύχη είχε και το σουτ του Χρήστου Τζόλη για τον Δικέφαλο του Βορρά.
Όσο περνούσε η ώρα, η Ένωση ανέβαινε μέτρα στο γήπεδο και απείλησε δύο φορές μέσω στημένων φάσεων, αλλά στην πρώτη ο Πασχαλάκης αρνήθηκε το γκολ στο κοντινό σουτ του Μάνταλου, ενώ λίγο αργότερα η εκτέλεση φάουλ του Έλντερ Λόπες πέρασε πολλά μέτρα άουτ. Ο ΠΑΟΚ αδυνατούσε όχι μόνο να δημιουργήσει ευκαιρίες, αλλά και να κρατήσει την μπάλα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος με μόλις μία τελική, το σουτ του Τζόλη στο 5ο λεπτό.
Τελικά, οι “κιτρινόμαυροι” κατάφερα να πάρουν το προβάδισμα λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους με τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι. Ο Μάρκο Λιβάγια εκτέλεσε το κόρνερ, ο Πασχαλάκης έκανε κακή έξοδο και ο ανενόχλητος Ουκρανός στόπερ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1.
Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο Αμπέλ Φερέιρα πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τους Ροντρίγκο και Ντιέγκο Μπίσεσβαρ αντί των Λέο Μάτος και Άντερσον Εσίτι, αλλάζοντας και το τρίγωνο στο κέντρο, με τους Μαουρίσιο – Καντουαρί να είναι πλέον τον δίδυμο στα χαφ και τον Ολλανδό μπροστά τους, ως επιτελικό μέσο. Κι η αλήθεια είναι πως η παρουσία του Μπίσεσβαρ ανέβασε τον ΠΑΟΚ, με τον 32χρονο μεσοεπιθετικό να έχει ένα άστοχο σουτ στο 52′ και μία πολύ καλή ευκαιρία στο 60ό λεπτό, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα απ’ το αριστερό δοκάρι του Μπάρκα. Λίγο αργότερα, ο Φερέιρα να προχωρήσει σε νέα διπλή αλλαγή, αλλάζοντας και τη διάταξη σε 3-4-3, με τον Τσούμπα Άκπομ στην κορυφή και τους Στοχ – Μπίσεσβαρ από πίσω του.
Στον αντίποδα, η ΑΕΚ θέλησε να εκμεταλλευτεί τους χώρους που άφησε η άνοδος στον αγωνιστικό χώρο των παικτών του ΠΑΟΚ, αλλά παρουσίασε σημάδια κόπωσης και πρόβλημα στην τελική προσπάθεια. Ο Καρέρα, βλέποντας πως οι γηπεδούχοι πίεζαν για την ισοφάριση, πέρασε στο γήπεδο τον Ντανιέλ. Στο 73ο λεπτό, ο Λόπες έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με διαγώνιο σουτ, αλλά το γκολ ακυρώθηκε σωστά, καθώς ο Πορτογάλος ήταν σε θέση οφσάιντ.
ΤΟ VAR ΕΚΑΝΕ… ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟ ΦΑΟΥΛ ΚΑΙ 0-2 Η ΑΕΚ
Η Ένωση προσπάθησε να βρει το δεύτερο γκολ στην κόντρα επίθεση και σε μία εξ αυτών, ο Βέρντε κέρδισε φάουλ από τον Μιχαηλίδη στα όρια της μεγάλης περιοχής. Ωστόσο, την στιγμή που ήταν έτοιμος να εκτελέσει το φάουλ, ο Ιταλός διαιτητής, Μάρκο ντι Μπέλο πήγε στο VAR να εξετάσει τη φάση, καθώς, όπως αποδείχθηκε, ο Βέρντε είχε ανατραπεί από τον νεαρό στόπερ του Δικεφάλου μέσα στην περιοχή. Έτσι, το φάουλ έγινε -σωστά πέναλτι.
Την εκτέλεση ανέλαβε ο Μάρκο Λιβάγια, ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη για το 0-2. Ένα αποτέλεσμα που έμεινε μέχρι το τέλος, παρά τις προσπάθειες των γηπεδούχων να μειώσουν στα τελευταία λεπτά του αγώνα, με τους κιτρινόμαυρους να παίρνει ένα σημαντικό αποτέλεσμα και να αποκτούν προβάδισμα για την κατάληψης δεύτερης θέσης.
Γήπεδο: Τούμπα
ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Πασχαλάκης, Μάτος (46′ Ροντρίγκο), Βαρέλα, Ίνγκασον, Γιαννούλης, Εσίτι (46′ Μπίσεσβαρ), Μαουρίσιο, Καντουρί, Τζόλης (56′ Μιχαηλίδης), Στοχ (74′ Λάμπρου), Σβιντέρσκι (56′ Άκπομ).
ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Mπάρκας, Παουλίνιο, Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι, Λόπες, Σιμόες, Μάνταλος (82′ Σιμάνσκι), Κρίστισιτς, Αλμπάνης (62′ Βέρντε), Λιβάγια (82′ Οικονόμου), Ολιβέιρα (87′ Αραούχο).
Γκολ: 42′ Τσιγκρίνσκι, 81′ πεν. Λιβάγια
Κίτρινες: 31′ Μάτος, 78′ Ίνγκασον, 86′ Βαρέλα / 10′ Παουλίνιο, 67′ Τσιγκρίνσκι
Διαιτητής: Μάρκο ντι Μπέλο (Ιταλία)
Βοηθοί: Αλεσάντρο Τζαλατίνι (Ιταλία) Τζάκομο Παγκανέσι (Ιταλία).
Ηλίας Καλλονάς

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου