Wednesday, 17 April, 2024

Αθλητικό εμπάργκο της Ρωσίας στην Τουρκία

Η ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις περνά πλέον και στον αθλητισμό, με τη ρωσική κυβέρνηση να απαγορεύει τις μεταγραφές Τούρκων αθλητών σε ρωσικούς αθλητικούς συλλόγους κατά τον φετινό χειμώνα και να συστήνει στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας να αποφύγουν να κάνουν χειμερινή προετοιμασία επί τουρκικού εδάφους.

Οπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Αθλητισμού και πρόεδρος της ρωσικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βιτάλι Μούτκο, ανάμεσα στα μέτρα που αποφάσισε το Σάββατο η ρωσική κυβέρνηση κατά της Τουρκίας, λίγες μέρες μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα συροτουρκικά σύνορα είναι η απαγόρευση απόκτησης Τούρκων ποδοσφαιριστών ή άλλων αθλητών από ρωσικούς συλλόγους αυτόν τον χειμώνα τουλάχιστον.

«Δεν χρειάζεται να το πάμε πολύ μακριά, αλλά νομίζω ότι (οι σύλλογοι) έχουν ήδη λάβει το μήνυμα» είπε ο κ. Μούτκο. Διευκρίνισε πάντως ότι τα μέτρα δεν αφορούν τους αθλητές που έχουν ήδη συμβόλαιο με συλλόγους στη χώρα, όπως ο ποδοσφαιριστής Γκιοκντενίζ Καραντενίζ της Ρούμπιν Καζάν. «Οποιος έχει ισχύον συμβόλαιο θα συνεχίσει να εργάζεται» είπε ο κορυφαίος παράγοντας του ρωσικού αθλητισμού.

Επιπλέον, το υπουργείο αθλητισμού της Ρωσίας κάλεσε τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, οι οποίοι πάντα διαχειμάζουν σε θερμότερα κλίματα προετοιμαζόμενοι για την επανέναρξη του πρωταθλήματος και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους σε προπονητικά κέντρα της Τουρκίας γι’ αυτό τον χειμώνα. Ηδη, αρκετοί σύλλογοι της ρωσικής Πρέμιερ Λιγκ (το κορυφαίο ρωσικό πρωτάθλημα), όπως η Λοκομοτίβ Μόσχας, η Σπαρτάκ Μόσχας, η Κράσνονταρ και η Κουμπάν Κράσνονταρ, δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με τη σύσταση του υπουργείου.

Παράλληλα, ο κ. Μούτκο διαβεβαίωσε ότι οι Ρώσοι αθλητές που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε διοργανώσεις στην Τουρκία θα λάβουν κανονικά μέρος, αλλά με τη λήψη μέγιστων μέτρων ασφαλείας. Επίσης τόνισε ότι τα ρωσικά μέτρα δεν πρόκειται να έχουν επιπτώσεις στο παγκόσμιο καλεντάρι διεθνών διοργανώσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μακροπρόθεσμο της ρωσικής απόφασης λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας έχει η διευκρίνιση του κ. Μούτκο ότι οι τουρκικές εταιρείες που έχουν ήδη συμβόλαιο για την ανέγερση των ρωσικών γηπέδων που θα φιλοξενήσουν τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 θα μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους, όμως «δεν θα βρίσκονται εδώ στο μέλλον. Προς το παρόν, πάντως, έχουν συμβόλαια και αυτά δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν».

kathimerini.gr

Αθλητικό εμπάργκο της Ρωσίας στην Τουρκία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου