Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Αναβάλλεται και το Κύπελλο – Χούμπελ: Το Grexit δεν είναι πια μακρινό

Ολόκληρο το σκεπτικό της απόφασης μετά τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ
Δημοσιοποιήθηκε αναλυτικά η απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, για επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος της Λίγκας αλλά και του Κυπέλλου. Τι τονίζει για τον Σαββίδη και την εισβολή του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας.
Η απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, η οποία αφορά σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 868/12-3-2018, είναι η ακόλουθη:
«Αποφασίζουμε την διακοπή επ’ αόριστον διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου του επαγγελματικού πρωταθλήματος SUPER LEAGUE περιόδου 2017-2018, καθώς και των ποδοσφαιρικών αγώνων Κυπέλλου επαγγελματικών ομάδων Α’ και Β’ εθνικής κατηγορίας (SUPER LEAGUE – FOOTBALL LEAGUE) περιόδου 2017-2018, με άμεση ισχύ από 12/03/2018.
Η ως άνω διακοπή κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αυξημένης αντιπαλότητας και το εξόχως τεταμένο κλίμα όπως διαμορφώθηκε με την εμφάνιση αξιωματούχου ομάδας και συγκεκριμένα του προέδρου της γηπεδούχου ΠΑΕ ΠΑΟΚ κου Σαββίδη, να οπλοφορεί κατά τη διάρκεια του αγώνα ο οποίος διεξήχθη την Κυριακή 11/03/2018 στο γήπεδο της Τούμπας, μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΠΑΟΚ – ΠΑΕ ΑΕΚ και που απεικονίζεται στο video της τηλεοπτικής κάλυψης του αγώνα που έχει δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο καθώς και τις εμπρηστικές δηλώσεις των αξιωματούχων κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και ιδίως κατά τις τελευταίες αγωνιστικές. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια καθόσον πιθανολογείται ότι η παραμικρή αφορμή μπορεί να πυροδοτήσει εκτεταμένες βίαιες συμπεριφορές».
Χούμπελ: Το Grexit δεν είναι πια μακρινό – «Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει σε οριακό σημείο»
Στη συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου της FIFA Χέρμπερτ Χούμπελ, τονίστηκε πως το ενδεχόμενο του Grexit είναι κάτι παραπάνω από ορατό.
Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Αυστριακού:
«Καλημέρα (στα ελληνικά). Χαίρομαι που το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο και αυτό φαίνεται από την παρουσία σας εδώ. Λειτουργώ και σκέφτομαι και λέω ό,τι σκέφτομαι. Έχω μάθει μία πρόταση στα ελληνικά “καλημέρα σε όλους τους Έλληνες δημοσιογράφους”. Πρώτα θέλω να διευκρινίσω κάτι: να αποσαφηνίσω μία παρεξήγηση όταν απευνθηθήκαμε στην ΕΠΟ. Δεν ήμασταν εδώ για να ηγούμαστε. Ήμασταν εδώ με τους συναδέλφους μου για να βοηθάμε. Να δίνουμε συμβουλές για το τι μπορεί να γίνει πιο καλά. Έχετε νέους κανονισμούς και δεν υπάρχει η πρόθεση να αναλάβουμε εμείς την διοίκηση. Ήρθαμε να κατευθύνουμε και να βοηθήσουμε. Αυτή η παρεξήγηση υπάρχει έως και σήμερα.
Αυτή η παρεξήγηση υπάρχει ακόμα μία τέτοια αίσθηση. Σε πολλά πράγματα υπάρχει ένας υπερβολικός ενθουσιασμός, είτε μέσα στο γήπεδο, είτε έξω από αυτό. Βρήκαμε έναν νέο πρόεδρο με ενθουσιασμό και ενέργεια. Μετά από τις πολλές φορές που ήρθαμε εδώ, έχουμε την αίσθηση πως αρκετοί παράγοντες δεν έχουν διάθεση να βοηθήσουν και να στηρίξουν και κοιτούν μεμονωμένα περιστατικά προς το συμφέρον τους. Δεν κοιτούν το καλό του ποδοσφαίρου, όπως θέλει και λέει η FIFA.
Θα ήθελα να επισημάνω ξανά, πως εμείς δεν είμαστε εδώ για αποφάσεις ή κυρώσεις. Είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε και να δίνουμε αναφορές στη FIFA για το τι έγινε και τι δεν έγινε. Μετά, η FIFA, μέσω του συμβουλίου Εθνικών Ομοσπονδιών, θα πάρει τις αποφάσεις ή για κυρώσεις ή ότι χρειαστεί ή εάν χρειαστεί.
Κρίθηκε πιο επιβεβλημένο να έρθουμε, διότι έγιναν τόσα στις τελευταίες αγωνιστικές. Όλα όσα συνέβησαν ήταν απαράδεκτα. Το ξέρετε πολύ πιο καλά από εμάς. Βλέπουμε καθημερινά τις εξελίξεις. Τα περιστατικά βίας και το τι γίνεται. Πώς να φέρεις παιδιά σε γήπεδο με όπλα και έξω να πέφτουν… βόμβες; Επίσης ξέρουμε για εκβιασμούς και απειλές έξω από τα γήπεδα. Αυτά είναι απαράδεκτα.
Αυτή η συμπεριφορά μας οδήγησε να έρθουμε εδώ. Για τα σωστά βήματα για να υλοποιηθούν απ’ όλους. Αυτά τα μέτρα πρέπει να τα αγκαλιάσουν όλοι. Το Grexit που έμοιαζε μακρινό δεν είναι πια τόσο μακρινό. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει σε οριακό σημείο».
Ακολούθως, έγινε κάλεσμα σε όλους: «Μόλις προέρχομαι από συνάντηση με τον κ. Βέλα και τον υπουργό, όπου συζητήσαμε το πώς να επιλυθεί το θέμα. Ξεκαθαρίστηκε πως η Πολιτεία δεν έχει σκοπό να επέμβει. Η ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου είναι άλλο πράγμα. Εδώ όμως διακυβευόταν η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα ανθρώπων, γι’ αυτό ελήφθη η απόφαση διακοπής. Συζητήσαμε για το πώς μπορεί η ΕΠΟ και η Πολιτεία να βρουν λύσεις για το θέμα. Μας υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν και πως θα βρουν την κατάλληλη λύση. Λέω ξανά ότι δεν θέλω να πω κάτι άλλο για την κουβέντα αυτή. Υπάρχει ο πρόεδρος της ΕΠΟ που θα σας τα αναφέρει. Είμαστε εδώ για συστάσεις και να επιβλέπουμε την λειτουργία.
Από τη δική μας πλευρά για το τι πρέπει να γίνει, θα πρέπει να υπάρχει δήλωση δέσμευσης και από τον Τύπο πια, είναι αφήστε τα όπλα. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Ναι, ο στόχος είναι η νίκη, αλλά όχι με όπλα και απειλές. Πρέπει να βρεθεί λύση. Δεν συμφέρει κανέναν να μην έχει θεατές ή παιδιά στο γήπεδο. Δεν είναι προς το όφελος κανενός. Ούτε για την Εθνική. Αναρωτιέμαι πώς οι ελληνικές ομάδες, όταν παίζουν έξω τα κάνουν όλα σωστά και εδώ υπάρχει βία. Δεν θα έστελνα τα παιδιά μου σε τέτοιες συνθήκες. Συνθήκες που βλάπτουν τα παιδιά και τους νέους της υπέροχης χώρα σας.
Πρέπει να υποβάλλουμε αναφορά στην FIFA. Η αναφορά αυτή δεν θα περιγράφει ιδανική κατάσταση και ουράνια τόξα. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η απόφαση της FIFA. Το συμβούλιο αποφασίζει. Είναι μεγάλο το εύρος των ποινών που μπορούν να επιβληθούν. Ζητάω την βοήθεια του Τύπου στην εξάλειψη της βίας. Η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Τελειώνοντας, σας λέω πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να σταματήσει η βία για να αρχίσουν πάλι οι αγώνες. Η Πολιτεία και η ΕΠΟ να αποφασίσουν. Η Πολιτεία δεν επεμβαίνει, αλλά είναι δικαιοδοσία της η εθνική ασφάλεια. Ζητάω ξανά την βοήθειά σας, γιατί θεωρώ ότι κανείς δεν θέλει να υπάρχουν κρούσματα βίας και από όσους είναι στην αίθουσα».
Για τα μέτρα που αναμένεται να παρθούν: «Εμείς όπως και οι δύο διεθνείς Συνομοσπονδίες είμαστε εδώ για να δείξουμε τον δρόμο. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αναφορές. Τα μέτρα θα ληφθούν από τους αρμόδιους στην Ελλάδα. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τους Έλληνες παράγοντες. Στο τέλος είναι στην αρμοδιότητα της FIFA να δεχθεί τα όσα γίνεται και το πόσο θα ανέχεται αυτές τις συμπεριφορές».
Για τις αποφάσεις των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων: «Ακόμα και να ήθελα και να ήξερα, δεν θα σας έλεγα. Εάν κριθούν ανεπαρκή θα υπάρξει παρέμβαση».
– Στη συνέχεια δεν απάντησε για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση και τόνισε πως και στα δικαστήρια κάποια πράγματα δεν συζητιούνται.
Για την απόφαση της Πολιτείας και τη συγγνώμη του Ιβάν Σαββίδη, σχολίασε μετά από ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου: «Δεν είναι στη δικαιοδοσία μας να κρίνουμε την απόφαση της Πολιτείας με βάση τη δημόσια ασφάλεια. Ήταν απόφαση των πρωθυπουργού και υπουργού, με βάση τα δεδομένα που είχαν. Κανείς δεν θέλει να βλέπει άδεια γήπεδα. Όλοι θέλουν να παίζονται αγώνες. Δεν απάντησα για το θέμα της συγγνώμης. Είναι στο θέμα του δικαστή. Άκουσα πριν το κομμάτι των Rolling Stones, το “Paint It, Black”, αλλά δεν θέλω να τα βάψω όλα μαύρα. Τα λέω για να τα ακούσουν όλοι. Μπορείτε να φανταστείτε το τι θα γινόταν στη Γερμανία. Αγαπάμε την Ελλάδα και το ποδόσφαιρό σας και είστε πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά πρέπει να συμμορφωθείτε εάν θέλετε να μείνετε στην οικογένειά μας. Σας λέω ξανά πως το Grexit δεν είναι κάτι μακρινό».
Για τη συμπεριφορά του Μίχελ προς τον διαιτητή και εάν του έκανε εντύπωση: «Προσπαθώ να απαντήσω με ευγένεια και γενικά. Θα ήταν άδικο να το προσωποιήσω. Ό,τι έγινε εκείνο το βράδυ είναι ντροπή. Είναι πράγματα απαράδεκτα και από εδώ και πέρα θα επιληφθούν τα αρμόδια Όργανα. Δέχομαι την άποψή σας. Κρίναμε πως έπρεπε να δώσουμε μία Συνέντευη Τύπου. Μπορεί και να ακολουθηθεί μία γραπτή δήλωση. Συγγνώμη εάν δεν σας ικανοποιεί αυτό».
– Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις για έλεγχο της ΕΠΟ από την Πολιτεία, στη στήριξη Γραμμένου από τον Σαββίδη. Υπήρξε ένταση στην αίθουσα, ενώ ρωτήθηκε μέχρι και το ποιος τον πληρώνει.
«Κύριοι ηρεμήστε. Η συμπεριφορά σας είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν θέλω να προσβάλλω τα αισθήματά σας αλλά είστε ένα παράδειγμα του τι δεν πάει καλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κανείς δεν απειλεί την Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σας κάνουμε μία προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί. Δεν είμαστε εδώ για να απειλήσουμε κανέναν. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το τι έγινε ως FIFA και ως UEFA.
Η αναφορά που θα υποβάλλουμε παρουσιάζει ευρήματα και καταστάσεις. Δεν επιβάλουμε κυρώσεις. Οι αρχές της FIFA έχουν την αρμοδιότητα. Ανέφερα το Grexit ως απειλή αλλά επειδή κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε. Αναφορά θα υπάρχει. Υπολογίζω μέσα στον Μάρτιο. Μέσα σε δέκα μέρες ίσως. Το πότε θα ασχοληθεί η FIFA δεν το γνωρίζουμε. Θα υποβάλλουμε την αναφορά απ’ έξω. Ίσως και πριν από ένα διάστημα από δέκα ημέρες».
Πηγή: gazzetta.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου