Friday, 19 April, 2024

Ιράν: H «ματωμένη» συμμετοχή (με… άρωμα Ελλάδας) στο Μουντιάλ

Στη σκιά του θανάτου της Μαχσά Αμινί και δεκάδων άλλων μετά τις μεγάλες αναταραχές στη χώρα και με τους… δικούς μας Εχσάν Χατζισαφί και Μίλαντ Μοχαμάντι στην αποστολή

η Εθνική ομάδα του Ιράν οδηγείται στην αφετηρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το Ιράν θα χτυπήσει… κάρτα για έκτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, χωρίς να έχει καταφέρει να περάσει τη φάση των ομίλων, με συνολικό απολογισμό δύο νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και εννέα ήττες.

Στην προκειμένη περίπτωση σηκώθηκε μπόλικη… σκόνη με επίκεντρο τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ του Κατάρ. Κάτι που συνέβη κατά πρώτο λόγο εξαιτίας των αιματηρών διαδηλώσεων στη χώρα έπειτα τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και κατά δεύτερον για τη χείρα βοηθείας που προσέφεραν οι Ιρανοί στη Ρωσία για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Παρεμπιπτόντως, οι Ουκρανοί κατέθεσαν ένταση στη FIFA για τη συμμετοχή του Ιράν στο Μουντιάλ που ωστόσο απορρίφθηκε.

Η Εθνική ομάδα του Ιράν θα παραταχθεί στα γήπεδα του Κατάρ στη σκιά του θανάτου της Μαχσά Αμινί και με στόχο την υπέρβαση που θα συνιστά η πρόκριση από την φάση των ομίλων, έχοντας στο οπλοστάσιο της τους δύο Ιρανούς παίκτες της ΑΕΚ (Εχσάν Χατζισαφί-Μίλαντ Μοχαμάντι) καθώς και τον άλλοτε…δικό μας, Καρίμ Ανσαριφάρντ.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ:

Ο έμπειρος Πορτογάλος τεχνικός, Κάρλος Κεϊρόζ βρίσκεται στον πάγκο του Ιράν.

Εν μέσω του καλοκαιριού η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας απέλυσε τον Ντράγκα Σκόσιτς που εξασφάλισε στο Ιράν το εισιτήριο της συμμετοχής στο Μουντιάλ του Κατάρ. Μετά από έξι ημέρες τον επαναπροσέλαβε (!) τον Κροάτη τεχνικό κι εν τέλει στις αρχές του Σεπτέμβρη του έδειξε εκ νέου την πόρτα της εξόδου (!) για να φέρει στην θέση του τον Κεϊρόζ ο οποίος είχε προηγούμενη θητεία στην Εθνική ομάδα του Ιράν.

Ο 69χρονος προπονητής οδήγησε το Ιράν στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία και στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018 στη Ρωσία. Έχει εργαστεί επίσης ως ομοσπονδιακός τεχνικός στην Αίγυπτο και στην Κολομβία, ενώ σε συλλογικό επίπεδο έκατσε στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης και διετέλεσε επί σειρά ετών συνεργάτης του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο ΣΤΑΡ:

Ο Σαρντάρ Αζμούν είναι ο «σημαιοφόρος» και το κορυφαίο όνομα στην Εθνική ομάδα του Ιράν. Ο 27χρονος επιθετικός της Λεβερκούζεν μετράει 65 συμμετοχές και 41 γκολ με το εθνόσημο στο στήθος.

Είναι ο ηγέτης της ομάδας και διαθέτει πλούσια προϋπηρεσία στη Ρωσία, έχοντας αγωνιστεί με τις Ζενίτ, Ρούμπιν Καζάν και Ροστόφ. Ο χώρος δράσης του είναι μέσα στο κουτί, ωστόσο μπορεί κάλλιστα να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια κι ως δεύτερος επιθετικός. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας ποιοτικός παίκτης που διατηρεί εξαιρετική σχέση με τα δίχτυα.

Ο 30χρονος επιθετικός της Πόρτο, Μεχντί Ταρεμί αποτελεί ένα ακόμα «βαρύ χαρτί» στο ρόστερ του Ιράν. Με 27 γκολ σε 60 διεθνείς συμμετοχές αγωνίζεται στους «Δράκους» από το καλοκαίρι του ΄20 και σίγουρα ο Κάρλος Κεϊρόζ ποντάρει πολλά πάνω του. Ο… δικός μας Εχσάν Χατζισαφί, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για το ποδόσφαιρο στο Ιράν με 114 συμμετοχές (6 γκολ) στην Εθνική ομάδα. 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ:

Η κυβέρνηση του Ιράν φέρεται – σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ-να άσκησε πιέσεις στον ομοσπονδιακό τεχνικό, Κάρλος Κεϊρόζ να μην συμπεριλάβει στην μουντιαλική αποστολή το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Σαρντάρ Αζμούν από την στιγμή που πήρε θέση υπέρ των διαδηλωτών για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, την στιγμή που υπήρχε οδηγία από την ποδοσφαιρική ομοσπονδίας της χώρας προς τους διεθνείς να μην πάρουν θέση.

Ωστόσο ο Πορτογάλος έκανε το… δικό του κι έτσι ο Αζμούν δεν θα πάρει ηχηρή απουσία. Για πρώτη φορά μετά το 2006 θα απουσιάζει από την αποστολή του Ιράν σε μεγάλη διοργάνωση ο άλλοτε παίκτης του Πανιωνίου και της ΑΕΚ, Σοτζέι Μασούντ, με την τελευταία διεθνή συμμετοχή του να καταγράφεται το Νοέμβριο του΄19. Στα προκριματικά κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη θέση κι έχοντας αντιπάλους το Ιράκ, τη Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Συρία και το Λίβανο.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΟΡΕΙΑΣ:

Εάν η Αγγλία αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί του β΄ομίλου το Ιράν, θα παλέψει μαζί με ΗΠΑ και Ουαλία για τη δεύτερη θέση και θα είναι υπέρβαση εφόσον καταφέρει να περάσει στην επόμενη φάση. 

sdna.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου