Thursday, 28 March, 2024

Πώς το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι του καθεστώτος των Κιμ στη Βόρεια Κορέα

Ζει ή όχι ο Κιμ Γιονγκ (ή, ορθώς, Τζονγκ) Ουν; Πέθανε, τον καθάρισαν, κρύβεται; Ερωτήματα της εποχής αλλά απαντήσεις δεν υπάρχουν

μιας και η Βόρεια Κορέα είναι το πιο απομονωμένο κράτος του κόσμου. Μεταξύ μας, δεν είναι καν κράτος, είναι ένα τσιφλίκι μιας οικογένειας που μετέτρεψε τον κόσμο σε τόσο υποδουλωμένα πρόβατα, σε σημείο που ειλικρινά πιστεύουν ότι οι Κιμ είναι Θεοί – εξ ου και πρέπει να λατρεύονται. Η ιστορία της Βόρειας Κορέας είναι απλή: από την κινέζικη κατοχή πέρασε σε ιαπωνική και το 1948 διαιρέθηκε ελέω ΕΣΣΔ και ΗΠΑ, με τον (άλλοτε αντάρτη) Κιμ Ιλ Σουνγκ να παίρνει την εξουσία και να τη μετατρέπει σε δικτατορία. Ο παππούς Κιμ ξεπέρασε ακόμη και τους Μάο και Στάλιν: κατόρθωσε να κυβερνά τη χώρα ακόμη και… νεκρός καθώς η κορυφή της εξουσίας, βάσει νόμων, ανήκει στον «Αιώνιο Ηγέτη», η διαχείριση αυτής κληροδοτείται στον εξ αίματος διάδοχο, η λατρεία και ο σεβασμός είναι υποχρεωτικά ενώ στη χώρα δεν μένουν ξένοι: Μόνο ντόπιοι. Συνεπώς, καμία άλλη ιδεολογία δεν μπορεί να διαδοθεί.

Φυσικά, υπάρχει και αθλητισμός στη Βόρεια Κορέα. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα αν και υπάρχουν αθλητές με διακρίσεις σε άλλα σπορ, όπως το τάε κβον ντο και το πινγκ πονγκ. Υπάρχει και πρωτάθλημα, αλλά οι ομάδες είναι… κρατικές και, κυρίως, των σωμάτων ασφαλείας και των υπουργείων (εξ ου και δεν υπάρχει στις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες): φερ’ ειπείν η Αμροκανγκ και η Ρίμιονγκσου υπάγονται στο Υπουργείο Ασφάλειας του Πολίτη η Τζέμπι στη Στρατιωτική Αεροπορία και η Πιονγκιάνγκ στο Εργατικό Κόμμα των Κιμ.

Η Βόρεια Κορέα έχει να… λέει για το Μουντιάλ του 1966, στη μεγαλύτερη διεθνή της επιτυχία κόντρα στα προγνωστικά, προκρίθηκε βέβαια σε τελική φάση στην Αγγλία επειδή αποσύρθηκαν σχεδόν όλες οι άλλες πλην Αυστραλίας, ελέω διαφωνίας με τη FIFA. Και σε όμιλο με ΕΣΣΔ (0-3), Χιλή (1-1 ισοφαρίζοντας στο 88’) και Ιταλία (1-0) έγραψε ιστορία με τη νίκη επί των «ατζούρι» και την πρόκριση στα προημιτελικά, όπου προηγήθηκε στο 25’ με 3-0 της Πορτογαλίας του Εουσέμπιο, για να αποκλειστεί, τίμια, με 5-3.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου