Saturday, 20 April, 2024

Στις 10 Απριλίου ο Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»

16ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος-bwin 2022

Ο Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος, η κορυφαία αθλητική διοργάνωση στη Βόρειο Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 με την 16η διεξαγωγή του.

Ο 16ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος-bwin 2022, ένα από τα πλέον σημαντικά αθλητικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, εμπορικά και τουριστικά γεγονότα της περιοχής, διεξάγεται με τη συμμετοχή 10.000 δρομέων και αθλητών.

Η γεμάτη χρώματα, ανεπανάληπτη γιορτή του αθλητισμού έχει εμπλουτιστεί με νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα μεταδώσει μήνυμα ειρήνης, συμφιλίωσης, διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των λαών.

Το Αγωνιστικό Πρόγραμμα του 16ου Διεθνή Μαραθώνιου Μέγας Αλέξανδρος-bwin:

-Μαραθώνιος Δρόμος-Κυριακή 10 Απριλίου 2022. Ώρα εκκίνησης 08:00

Από την κεντρική πλατεία (πεζόδρομος) της Πέλλας, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας και συγκεκριμένα μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δίδεται η εκκίνηση του αγώνα. Ο τερματισμός βρίσκεται στην Παραλία Θεσσαλονίκης-Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

-Αγώνας Δρόμου Υγείας & Δυναμικού βαδίσματος 10 χλμ-Κυριακή 10 Απριλίου 2022 – Ώρα εκκίνησης 09:00

Ο αγώνας 10.000μ. έχει αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο των Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στην 28ης Οκτωβρίου 157 και τερματισμό στην Παραλία Θεσσαλονίκης-Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η διαδρομή είναι επισήμως πιστοποιημένη από την IAAF, όπως και αυτή του Μαραθωνίου.

-Αγώνας Δρόμου Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5χλμ. Κυριακή 10 Απριλίου 2022. Ώρα εκκίνησης 13:00

Αφετηρία : Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Συμβολή οδών Βασ. Γεωργίου με Γ’ Σεπτεμβρίου). Τερματισμός: Παραλία Θεσσαλονίκης-Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Συνοπτικά η διαδρομή: Η διαδρομή των 5.000μ. ακολουθεί τις οδούς: Λεωφ. Βασ. Γεωργίου, Ανδρονίκου, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, Καρατάσου, Λεωφ. Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, όπου οι συμμετέχοντες τερματίζουν επί της Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

-Αγώνας Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων-Κυριακή 10 Απριλίου 2022. Ώρα Εκκίνησης: 08:30

Ο Αγώνας Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Μαραθωνίου “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”-bwin. Διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ σε συνεργασία με τον Οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού”.

Αφετηρία: Επί της παραλιακής οδού (Λεωφ. Νίκης) από την πλατεία Αριστοτέλους.

Τερματισμός: Παραλία Θεσσαλονίκης-Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Περιγραφή της Διαδρομής: Από το σημείο εκκίνησης και ακολουθώντας την παραλιακή οδό (Λεωφ. Νίκης), οι μαθητές τερματίζουν επί της Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Ο αγώνας δρόμου των 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων είναι δωρεάν και έχουν δικαίωμα συμμετοχής μαθητές-τριες γεννημένοι-ες τα έτη 2010 έως 2012. Όριο συμμετοχής: 2.000 μαθητές.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Οι δηλώσεις συμμετοχών έκλεισαν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 18 Μαρτίου 2022.

Η Οργανωτική Επιτροπή ανταποκρινόμενη στο συνεχιζόμενο και αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για νέες εγγραφές, ανακοινώνει ότι θα διατεθούν επιπλέον θέσεις στο Κέντρο Εγγραφών (Registration Center), στο Περίπτερο 2 της Δ.Ε.Θ., καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, από την Πέμπτη 7 Απριλίου έως και το Σάββατο 9 Απριλίου 2022.

Προσοχή: Επιπλέον, και σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων δρομέων θα διατεθούν θέσεις συμμετοχής σε μη εμβολιασμένους δρομείς με την επίδειξη rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών, τα οποία θα πρέπει να είναι σε ισχύ την Κυριακή 10 Απριλίου, σύμφωνα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο διεξαγωγής της διοργάνωσης το οποίο θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η Κ.Υ.Α και η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Τρόποι Εγγραφής:

α. Με online δήλωση συμμετοχής στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης, www.alexanderthegreatmarathon.org και www.atgm.gr.

β. Με αποστολή της έντυπης φόρμας εγγραφής με e-mail στο info@atgm.gr και info@alexanderthegreatmarathon.org ή με fax στο 2310 200361 (ΜΕΑΣ Τρίτων).

γ. Αυτοπροσώπως στα Κεντρικά Γραφεία του Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο (τηλ.: 2310 200360).

Η ιστορία του Μαραθώνιου

Μαραθώνιος. Γεννήθηκε στο Μαραθώνα της Ελλάδας, το 490 π.Χ, από την ηρωική προσπάθεια του ημεροδρόμου Φειδιππίδη οπλίτη, ο οποίος διένυσε την απόσταση, για να αναγγείλει στους Αθηναίους τη νίκη των Ελλήνων, πέφτοντας νεκρός από την υπερπροσπάθεια.

Σήμερα σε κάθε γωνιά του κόσμου τελούνται χιλιάδες Mαραθώνιοι, καθιστώντας το αγώνισμα, αυτό με τους περισσότερους συμμετέχοντες στον πλανήτη και τη λέξη “Μαραθώνιος”, τη μόνη κοινή σε όλες τις ομιλούμενες διαλέκτους παγκοσμίως.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”, καλύπτει τη διαδρομή από την Πέλλα, την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας και γενέτειρα του μεγάλου Στρατηλάτη, έως τη Θεσσαλονίκη τη σύγχρονη ελληνική μητρόπολη της.

Ο Μαραθώνιος που φέρει ως σύμβολο, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της ανθρωπότητας, τον ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, δεν είναι απλά ένα μεγάλο και διεθνές αθλητικό γεγονός, αλλά μια διαδρομή στην ιστορία, μια διαδρομή γεμάτη Ελλάδα, από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό στο σήμερα.

Ο πρώτος Διεθνής Μαραθώνιος “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” διεξήχθη την 16η Απριλίου 2006 και ήταν η απόρροια του οράματος αθλητικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων από όλη την Ελλάδα.

Ο Μ.Ε.Α.Σ ΤΡΙΤΩΝ Θεσσαλονίκης, αδειοδοτήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) και υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, της Ε.Ο.Ε, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, καθώς και με τη συνεργασία πλήθους φορέων, θεσμικών υποστηρικτών, διοργανώνει το κορυφαίο για τη Βόρεια Ελλάδα γεγονός, με αθλητική, κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και πάνω από όλα ιστορική σημασία, εξαιρετικό πρεσβευτή της πόλης μας, της Μακεδονίας μας και της χώρας μας, σε όλο τον πλανήτη.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων (AIMS), εντάσσεται ανελλιπώς στο ετήσιο επίσημο διεθνές καλεντάρι, αποκλείοντας παράλληλα το δικαίωμα οποιουδήποτε άλλου Μαραθωνίου παγκόσμια, να χρησιμοποιήσει το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο 16ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-bwin,  διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ, τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και αποτελεί επίσημο μέλος της AIMS.

Επίσης, τελεί υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του ΣΕΓΑΣ και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου