Να αποφεύγουν την έκθεση στα νερά της λίμνης Βεγορίτιδας συστήνει στους λουόμενους η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μετά την εμφάνιση του φαινόμενου δυσχρωματισμού
των νερών της λίμνης ως συνέπεια της ύπαρξης μεγάλης ποσότητας φυτοπλαγκτόν.
Όπως ανέφερε ο Γιάννης Βλατής, επικεφαλής της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, “η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο”.
Εξήγησε ότι οι συστηματικές μετρήσεις που πραγματοποιεί η υπηρεσία, από τον Απρίλιο 2018 σε δυο λίμνες της περιοχής, τη Βεγορίτιδα και τη λίμνη Πρεσπών, που διαθέτουν θεσμοθετημένες πλαζ για κολύμβηση “δεν έχουν δείξει κάτι το ανησυχητικό που να αφορά τους δείκτες για την υγιεινή και ασφάλεια των λουομένων”.
Τα αίτια του φαινομένου ανάπτυξης φυτοπλαγκτόν διερευνώνται με μετρήσεις που διεξάγουν η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΕΚΒΥ (Ελληνικό Κέντρο Βιότοπων – Υγροτόπων) και το Γενικό Χημείο του Κράτους (Γ.Χ.Κ.). Από τους ειδικούς επιστήμονες εικάζεται ότι εξαιτίας των τελευταίων έντονων βροχοπτώσεων είναι πιθανό να είχαμε έκπλυση των εδαφών με αποτέλεσμα υπολείμματα από λιπάσματα να διοχετεύθηκαν στην λίμνη.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου για την προστασία της Βεγορίτιδας, Νίκος Μούλας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ανησυχία για το φαινόμενο που εκτυλίσσεται στη λίμνη και υποστήριξε ότι «μέσω του ρέματος Σουλού και άλλων ρεμάτων διοχετεύονται στη λίμνη τα αστικά λύματα πολλών δημοτικών διαμερισμάτων».
Σημείωσε ότι πολλά διαμερίσματα δεν διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς ενώ κάποια, όπως είπε, υπολειτουργούν ρυπαίνοντας τη λίμνη και συμβάλλοντας στο φαινόμενο ευτροφισμού.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο 2017 τα μέλη του Συλλόγου για την Προστασία της Λίμνης Βεγορίτιδας κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης για τη ρύπανση που προκαλείται στη λίμνη από την ανεξέλεγκτη διοχέτευση των λυμάτων πέντε κοινοτήτων της περιοχής.
iefimerida.gr