Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό φράουλες600 γρ. έως 1 κιλό ζάχαρη
1/4 φλ. χυμό λεμόνι – 1 βανίλια
Πώς το κάνουμε:
Βήμα 1) Οι φράουλες πρέπει να είναι ώριμες, αλλά γερές. Τις πλένουμε καλά, κόβουμε τα κοτσάνια τους και τις βάζουμε σε λεκάνη. Τις κόβουμε ή τις αφήνουμε ολόκληρες για να έχουμε αποτέλεσμα με “κομματάκια”.
Βήμα 2) Τις ρίχνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη.
Βήμα 3) Τις αφήνουμε να βράσουν σε κανονική φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία 105° (η μαρμελάδα πέφτει παχύρρευστη από το κουτάλι. Στο τελευταίο βράσιμο ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια.
Βήμα 4) Αφού κρυώσει, τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τη φυλάμε στο ψυγείο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται από τα γούστα σας και το πόσο γλυκές είναι οι φράουλές σας.
Για να ελέγξουμε αν έδεσε η μαρμελάδα:
Βάλτε τρία πιατάκια στην κατάψυξη. Αφού έχει βράσει περίπου 10 λεπτά η μαρμελάδα, βάλτε πάνω στο ένα πιατάκι 1 κ.γ. μαρμελάδα. Βάλτε το ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό. Βγάλτε το και προσπαθήστε να κάνετε μια γραμμή στη μαρμελάδα, με το δάχτυλό σας. Αν μπορείτε να κάνετε τη γραμμή χωρίς να προσπαθεί η μαρμελάδα να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη!
(Τα άλλα δύο πιατάκια είναι για την περίπτωση που δεν πετύχει το πρώτο. Τότε θα συνεχίσετε με το δεύτερο, μετά από λίγη ώρα)
www.sintagespareas.gr
Μαρμελάδα Φράουλα