Sunday, 26 September, 2021

Συμβολική κατάληψη του πρώην ΚΕΓΕ από αγρότες των Σεβαστειανών Σκύδρας

Συμβολική κατάληψη του πρώην ΚΕΓΕ από αγρότες των Σεβαστειανών Σκύδρας

«Η Γη ανήκει στους αγρότες και όχι στις εταιρείες»

Με αφετηρία την πλατεία των Σεβαστειανών, αρκετοί αγρότες συμμετείχαν στην πορεία που ξεκίνησε προς το πρώην Ινστιτούτο ΚΕΓΕ όπου κι έκαναν συμβολική κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για το θέμα που έχει προκύψει με τη δημοπράτηση των 380 στρεμμάτων γης. Οι αγρότες μοίρασαν προκηρύξεις με τα αιτήματα τους και το λόγο διαμαρτυρίας στους διερχόμενους οδηγούς, με κεντρικό σύνθημα και αίτημα, που αναγράφονταν και στα πανό: «Η Γη ανήκει στους αγρότες και όχι στις εταιρείες».

Συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή και με πρωτοβουλία της από την πρώτη στιγμή, που το θέμα ήρθε για γνωμοδότηση στο Δημ.Συμβούλιο Σκύδρας αντέδρασαν σθεναρά σ’αυτήν την προοπτική διεκδικώντας τα χωράφια για παραχώρηση στους ακτήμονες & μικροκληρούχους τους χωριού. Το θέμα αναδείχτηκε στο Δ.Σ. του Δήμου από τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Αρχικά το Δημ.Συμβούλιο Σκύδρας – και παρά την προηγούμενη ομόφωνα αρνητική θέση του Τοπ.Συμβουλίου Σεβαστειανών – γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά στην πιο πάνω παραχώρηση.

Η Συντονιστική Επιτροπή με γενικές συνελεύσεις ενεργοποίησε τους κατοίκους του χωριού, συγκέντρωσε πάνω από 350 υπογραφές και ανάγκασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας να ανακαλέσει την προηγούμενη γνωμοδότησή του και να συνταχθεί με το αίτημα των αγροτών των Σεβαστειανών.

Παρόντες στην κινητοποίηση στο πρώην ΚΕΓΕ οι δημοτικοί σύμβουλοι Σκύδρας Μ. Καραγιάννης, Σ. Αλεξίου, Μ. Κανάκης Μάνος, καθώς και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Σεβαστειανών.

Στην προκήρυξη που μοίραζαν στα διερχόμενα οχήματα αναφέρεται:

«Εμείς οι κάτοικοι των Σεβαστειανών, οι φτωχές οικογένειες που αγωνιζόμαστε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, αναγκαζόμαστε να βγούμε στο δρόμο για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, δηλαδή αυτά που μας ανήκουν.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ  ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΝΩΝ ΠΕΛΛΑΣ στο πρώην ΚΕΓΕ  ΣΚΥΔΡΑΣ

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να παραχωρή-σει σχεδόν 380 στρέμματα γης φιλέτο (πρώην Ινστιτούτο – ΚΕΓΕ) που ανήκει στο αγρόκτημα Σεβαστειανών, σε ιδιωτικές εταιρείες μέσω δημοπράτησης, «ξεχνώντας» τελείως τις τεράστιες ανάγκες πολλών οικογενειών, ακτημόνων και μικροκληρούχων του χωριού μας. Μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των κατοίκων του χωριού κερδήθηκε η αναστολή και το πάγωμα της παραχώρησης σε ιδιωτικές εταιρείες. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ δεσμεύτηκε προφορικά στην παράσταση μας στο Υπουργείο ότι θα σταματήσει τη διαδικασία δημοπράτησης της συγκεκριμένης έκτασης, σε γραπτή απάντηση της σε σχετική ερώτηση στη Βουλή επικαλείται πάλι το Νόμο 4061/2012, «νόμο-εργαλείο» ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Επί της ουσίας αναίρεσε αυτά που μας υποσχέθηκε.

Εμείς που βγήκαμε στους δρόμους, ξέρουμε ότι η επανάπαυση και η αναμονή είναι χάσιμο χρόνου. Οι κατακτήσεις που είχαμε ήταν αποτέλεσμα της κινητοποίησης των κατοί-κων του χωριού. Η ελπίδα για την επιβίωση μας βρίσκεται στην ακόμα μεγαλύτερη και πιο μαζική δράση. Οι αγώνες δεν μετριούνται μόνο με το τι παίρνουμε στο χέρι κάθε φορά, αλλά και αν βάζουμε εμπόδια στη μαύρη ζωή που βιώνουμε. Για αυτό δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα και είμαστε αντίθετοι στις θέσεις του σημερινού Υπουργείου.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να δοθούν τα χωράφια στους αγρότες, εκεί που ανή-κουν δηλαδή, και όχι στις ιδιωτικές εταιρείες. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε».

Πλήρες ρεπορτάζ και οπτικό υλικό στο επόμενο έντυπο φύλλο του “Λόγου” την Τετάρτη 8 Απριλίου.

Χριστίνα Παπαδοπούλου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου