Sunday, 26 September, 2021

Συμβολική κατάληψη του πρώην ΚΕΓΕ από αγρότες των Σεβαστειανών Σκύδρας

Συμβολική κατάληψη του πρώην ΚΕΓΕ από αγρότες των Σεβαστειανών Σκύδρας  

«Η Γη ανήκει στους αγρότες και όχι στις εταιρίες»

DSC03144

Με αφετηρία την πλατεία των Σεβαστειανών, αρκετοί αγρότες συμμετείχαν στην πορεία πουξεκίνησε προς το πρώην Ινστιτούτο ΚΕΓΕ όπου κι έκαναν συμβολική κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για το θέμα που έχει προκύψει με τη δημοπράτηση των 380 στρεμμάτων γης.

Οι αγρότες μοίρασαν προκηρύξεις με τα αιτήματα τους και το λόγο διαμαρτυρίας στους διερχόμενους οδηγούς, με κεντρικό σύνθημα και αίτημα, που αναγράφονταν και στα πανό: «Η Γη ανήκει στους αγρότες και όχι στις εταιρίες».
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή και με πρωτοβουλία της από την πρώτη στιγμή, που το θέμα ήρθε για γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας αντέδρασαν σθεναρά σ’αυτήν την προοπτική διεκδικώντας τα χωράφια για παραχώρηση στους ακτήμονες και μικροκληρούχους τους χωριού. Αρχικά το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας, και παρά την προηγούμενη ομόφωνα αρνητική θέση του Τοπικού Συμβουλίου Σεβαστειανών, γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά στην παραχώρηση.
Η Συντονιστική Επιτροπή με γενικές συνελεύσεις ενεργοποίησε τους κατοίκους του χωριού, συγκέντρωσε πάνω από 350 υπογραφές και ανάγκασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας να ανακαλέσει την προηγούμενη γνωμοδότησή του και να συνταχθεί με το αίτημα των αγροτών των Σεβαστειανών.

DSC03140
Το θέμα της παραχώρησης έφτασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας, που με παρέμβασή τους οι κάτοικοι των Σεβαστειανών πέτυχαν τουλάχιστον την αναβολή λήψης απόφασης.
Η συνέχεια δόθηκε με συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής με τον αναπληρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, που δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα σταματήσει τη διαδικασία δημοπράτησης της συγκεκριμένης έκτασης. Σε γραπτή απάντηση του όμως, σε σχετική ερώτηση των Βουλευτών του ΚΚΕ Σ. Βαρδαλή και Ε. Γερασιμίδου στη Βουλή, επικαλείται πάλι το Νόμο 4061/2012, «νόμο-εργαλείο» ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Επί της ουσίας αναίρεσε αυτά που υποσχέθηκε στη Συντονιστική Επιτροπή.
Έτσι, οι αγρότες των Σεβαστειανών αποφάσισαν δυναμική κινητοποίηση με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον χώρο του πρώην ΚΕΓΕ, όπου κατευθύνθηκαν με κομβόι τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων μετά από συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού, πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη.
Παρόντες στην κινητοποίηση στο πρώην ΚΕΓΕ οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Σκύδρας Μ. Καραγιάννης, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μ. Κανάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Σ. Αλεξίου, καθώς και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Σεβαστειανών.

DSC03139
Στην προκήρυξη, που μοίρασαν στους διερχόμενους οδηγούς αναφέρονται τα εξής:
«Εμείς οι κάτοικοι των Σεβαστειανών, οι φτωχές οικογένειες που αγωνιζόμαστε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, αναγκαζόμαστε να βγούμε στο δρόμο για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, δηλαδή αυτά που μας ανήκουν.
Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να παραχωρήσει σχεδόν 380 στρέμματα γης φιλέτο (πρώην Ινστιτούτο – ΚΕΓΕ) που ανήκει στο αγρόκτημα Σεβαστειανών, σε ιδιωτικές εταιρείες μέσω δημοπράτησης, «ξεχνώντας» τελείως τις τεράστιες ανάγκες πολλών οικογενειών, ακτημόνων και μικροκληρούχων του χωριού μας. Μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των κατοίκων του χωριού κερδήθηκε η αναστολή και το πάγωμα της παραχώρησης σε ιδιωτικές εταιρείες. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ δεσμεύτηκε προφορικά στην παράσταση μας στο Υπουργείο ότι θα σταματήσει τη διαδικασία δημοπράτησης της συγκεκριμένης έκτασης, σε γραπτή απάντηση της σε σχετική ερώτηση στη Βουλή επικαλείται πάλι το Νόμο 4061/2012, «νόμο-εργαλείο» ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Επί της ουσίας αναίρεσε αυτά που μας υποσχέθηκε.
Εμείς που βγήκαμε στους δρόμους, ξέρουμε ότι η επανάπαυση και η αναμονή είναι χάσιμο χρόνου. Οι κατακτήσεις που είχαμε ήταν αποτέλεσμα της κινητοποίησης των κατοίκων του χωριού. Η ελπίδα για την επιβίωση μας βρίσκεται στην ακόμα μεγαλύτερη και πιο μαζική δράση. Οι αγώνες δεν μετριούνται μόνο με το τι παίρνουμε στο χέρι κάθε φορά, αλλά και αν βάζουμε εμπόδια στη μαύρη ζωή που βιώνουμε. Για αυτό δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα και είμαστε αντίθετοι στις θέσεις του σημερινού Υπουργείου.
Απαιτούμε εδώ και τώρα να δοθούν τα χωράφια στους αγρότες, εκεί που ανή-κουν δηλαδή, και όχι στις ιδιωτικές εταιρείες. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε».

DSC0314-a
Τι δήλωσαν στον “Λόγο της Πέλλας” και τη Χριστίνα Παπαδοπούλου οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης του δήμου Σκύδρας

Ο κ. Μάνος Κανάκης είπε σχετικά: “Είναι στα χέρια των κατοίκων των Σεβαστειανών να επιβάλλουν τη λύση. Με τις κινητοποιήσεις τους γίνεται προσπάθεια να καταφέρουν να δικαιωθούν στον αγώνα που κάνουν. Εμείς ως “Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε μαζί τους και συμφωνούμε απόλυτα με το σύνθημα που λέει ότι η γη πρέπει να δοθεί σε μικροακτήμονες και μικροκληρούχους κι όχι σε ιδιωτικές εταιρίες”.

Ο κ. Καραγιάννης δήλωσε πως επηρέασε σχετικά η αρχική θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου, το 2014, υποστηρίζοντας ότι: “Όταν ήρθε το θέμα στο ΔΣ παρουσίασαν την έκταση που ήταν προς παραχώρηση ως ημιορεινή κι εγώ σε κείνη τη φάση δεν κατάλαβα ότι επρόκειτο για την έκταση του ΚΕΓΕ και η εντύπωση που δημιουργήθηκε ήταν για μία έκταση πάνω στο βουνό, στα Σεβαστειανά. Εννοείται ότι η περιοχή αυτή, των 350 στρεμμάτων, χαρακτηρίζεται ως φιλέτο, που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολλών και δεν είναι η κατάλληλη περιοχή για να καλλιεργηθούν αυτά που είπαν, αρωματικά φυτά. Εδώ ενδείκνυται για δεντρώδεις καλλιέργειες. Αυτό που πρέπει να γίνει κατά την άποψη μου, είναι μια φόρμουλα, με νομοθετική ρύθμιση που να αποκλείει τη συμμετοχή των μεγάλων εταιριών και να γίνει τεμαχισμός σε πολλά μικρότερα αγροτεμάχια, ώστε να έχουν δικαίωμα πολλοί κάτοικοι να τα καλλιέργησουν”. Στο ερώτημα αν θα ληφθεί υπόψιν η αρνητική πλέον γνωμοδότηση από το ΔΣ ή την Περιφέρεια, ο κ. Καραγιάννης είπε: “Δε μετράει η γνώμη αυτή καθεαυτή, μετράει όμως η επιθυμία και η αγωνιστική διάθεση να εμποδίσουμε αυτή την εξέλιξη”.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σ. Μακρίδης μας είπε: “Εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να φέρουμε στην επιφάνεια το θέμα, να γίνει γνωστό, για να μπορέσουμε την έκταση αυτή δίπλα και απέναντι από το Ινστιτούτο που έκλεισε, να τη δώσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο σε κατοίκους του χωριού, ως ένα βοήθημα στο εισόδημά τους. Θα παλέψουμε να το καταφέρουμε, αν και δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει άμεσα, όμως για αυτό είμαστε εδώ, για να πιέσουμε όσο γίνεται ως προς τη θετική εξέλιξη. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου, αν πάει σε δημοπράτηση είμαστε χαμένοι γιατί οι εταιρίες έχουν το πάνω χέρι. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη χρήση γης για τους κατοίκους των Σεβαστειανών”.
Χ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου