Friday, 14 May, 2021

Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις ζητούν οι φασολοπαραγωγοί των Πρεσπών

Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις ζητούν οι φασολοπαραγωγοί των Πρεσπών

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αυτό που, όπως τονίζουν, δικαιούνται είναι οι φασολοπαραγωγοί των Πρεσπών, οι οποίοι είδαν το 50% της παραγωγής τους να καταστρέφεται από το χαλάζι που έπεσε την περασμένη Δευτέρα 3 Αυγούστου.

“Δεν θέλουμε ρουσφέτια, αλλά απλώς και μόνο αυτό που δικαιούμαστε” λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών “Πελεκάνος” Νίκος Στεργίου, που μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες της περιοχής ετοιμάζονται να υποδεχθούν, το Σάββατο, 8 Αυγούστου, τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) Νίκο Στουπή, προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματά τους.

Η έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι που έπεσε στις 3 Αυγούστου υπολογίζεται ότι κατέστρεψε την παραγωγή του ΠΟΠ προϊόντος σε ποσοστό 50% (ήτοι, έκταση 3000 στρεμμάτων). Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, όσο περνούν οι ημέρες, οι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι οι ζημίες αφορούν μεγαλύτερη έκταση, την οποία ωστόσο δεν μπορούν να υπολογίσουν ακριβώς.

Ο πρόεδρος του “Πελεκάνου” εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση των συνεργείων του ΕΛΓΑ, που έσπευσαν, όπως είπε, από την επόμενη κιόλας ημέρα να ενημερωθούν για την κατάσταση.

Σημείωσε δε, ότι αυτό που θα ζητήσουν οι φασολοπαραγωγοί των Πρεσπών από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ είναι “να μας καταβληθεί άμεσα η αποζημίωση που δικαιούμαστε για το σύνολο της παραγωγής μας” και να υπάρξει “δίκαιη εκτίμηση από τους γεωπόνους του οργανισμού”.

Διευκρίνισε ότι οι όποιες αστοχίες οφείλονται στην απειρία που υπάρχει αναφορικά με το ΠΟΠ προϊόν φασολιού και ανέφερε πως θα προταθεί στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, γεωπόνοι του συνεταιρισμού να συνοδεύσουν τους συναδέλφους τους από τον οργανισμό στα χωράφια, προκειμένου να τους διευκολύνουν με τις επισημάνσεις τους.

Το 90% της παραγωγής φασολιών στον Εθνικό Δρυμό των Πρεσπών, σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, διοχετεύεται στην ελληνική αγορά, ωστόσο, φέτος, ο “Πελεκάνος” κατόρθωσε να κλείσει συμβόλαια για την εξαγωγή του 25% της παραγωγής του (συνολικά 1200 τόνους) στις αγορές της Γερμανίας, του Βελγίου και των ΗΠΑ.

Συνολικά, η μέση ετήσια παραγωγή στην περιοχή ανέρχεται σε 3000-3200 τόνους, ενώ η τιμή πώλησης του προϊόντος κυμαίνεται από 3-3,5 ευρώ/κιλό.

Σε ό,τι αφορά τα προωθούμενα φορολογικά μέτρα, ο πρόεδρος του “Πελεκάνου” σημείωσε πως οι αγρότες δεν ζητούν να μην φορολογηθούν, αλλά θέλουν αυτό να γίνει δίκαια και να βασίζεται στην πραγματικότητα. “Δεν γίνεται να προκαταβάλουμε φόρο 50%, όταν υπάρχουν τόσοι αστάθμητοι παράγοντες, που επηρεάζουν όχι το κέρδος μας, αλλά την επιβίωσή μας” εξήγησε.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως απαιτείται παροχή κινήτρων και σταθερότητα “για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να θριαμβεύσει”, ενώ τόνισε πως “κάποια στιγμή κι εμείς οι ίδιοι οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να επισημάνουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας και να χαράξουμε μια νέα πορεία”.

Σημειώνεται, ότι ο “Πελεκάνος” ιδρύθηκε το 2004, με σκοπό την ανάπτυξη της παραδοσιακής καλλιέργειας φασολιών στον Εθνικό Δρυμό των Πρεσπών Φλώρινας. Τα φασόλια καλλιεργούνται από 31 μέλη του συνεταιρισμού, ελέγχονται σε όλα τα στάδια της παραγωγής και συσκευάζονται με σύγχρονες μεθόδους, έτσι ώστε το προϊόν να φθάνει απόλυτα ασφαλές στον τελικό καταναλωτή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου