Friday, 29 March, 2024

Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία: Ανακοίνωση για τις καταστροφές στη Χαλκιδική

Η περιφερειακή κίνηση «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά» εκφράζει την αλληλεγγύη της στο λαό της Χαλκιδικής

που έπεσε θύμα όχι της «θεομηνίας» αλλά της εγκληματικής περιβαλλοντικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το Μάτι μέχρι τη Μάνδρα και από τη Χαλκιδική μέχρι την Ήπειρο, η πρόσδεση του ελληνικού κεφαλαίου στις τουριστικές επενδύσεις, τα ενεργειακά καρτέλ, στους κάθε λογής εργολάβους, στην «πράσινη ανάπτυξη» της Ε.Ε. και η εμπλοκή του σε πολεμικά παιχνίδια για τους φυσικούς πόρους, μόνο δεινά έχει φέρει στους ανθρώπους αυτής της χώρας και έπεται συνέχεια.
Την ίδια στιγμή προκύπτουν τεράστια ερωτήματα για την Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας: Τι απέγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα των 100 εκατομμυρίων ευρώ που διαφήμιζε η περιφερειακή αρχή για τη Χαλκιδική; Από το 2014, που υποτίθεται πως ξεκίνησαν, μέχρι σήμερα, η εικόνα χειροτερεύει: περισσότερο αιματηρή ανάπτυξη στον τουρισμό, λιγότερη προστασία για κατοίκους και τουρίστες.
Αυτή η ανάπτυξη είναι η «ανάπτυξη» για τους λίγους, με καταστροφή του περιβάλλοντος και του επιπέδου ζωής στις Σκουριές με την εξόρυξη χρυσού, και στη Δυτική Θεσσαλονίκη με τα ΕΛΠΕ. Με τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια τουριστική χαβούζα με άναρχη και αυθαίρετη δόμηση όπως έγινε στο Μάτι, στις ζώνες των φτωχών στην Χαλκιδική, στην οποία ζωή θα υπάρχει(;) μόνο το καλοκαίρι και ο λαός θα ζει μισή, φτωχή ζωή, με μισή δουλειά κάθε σεζόν και αν. Με τις μη προνομιούχες περιοχές να αφήνονται στην τύχη τους, πάνω σε ρέματα και με χίλιους κινδύνους γιατί έτσι κι αλλιώς δε θα τους δουν οι τουρίστες. Είναι η ανάπτυξη για την οποία θέλουν να μας βάλουν να πολεμήσουμε, είτε αυτό αφορά το ποια πολυεθνική θα εκμεταλλευτεί τις ΑΟΖ στην Μεσόγειο καταστρέφοντας τον υποθαλάσσιο θησαυρό και αναπαράγοντας ένα ασταθές, αναξιόπιστο και καταστροφικό για τον πλανήτη ενεργειακό μοντέλο. Η «ανάπτυξη» τελικά που υποτιμά το δημόσιο με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν σωστά η πολιτική προστασία, η πυροσβεστική και οι μηχανισμοί πρόληψης και διάσωσης. Είναι ενδεικτικό ότι στις τελετές παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων, η ΝΔ έδωσε συγχαρητήρια στο ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε τις βάσεις αυτής της πολιτικής στον τουρισμό, το περιβάλλον, την εθνική άμυνα και την εργασία και δεσμεύτηκε ότι αυτή θα εντείνει την εφαρμογή τους.
Να μην τους περάσει! Παλεύουμε για αξιοβίωτη ζωή σε καθαρό, υγιεινό, ασφαλές περιβάλλον. Να αναστρέψουμε τις αιτίες που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή-καταστροφή και τα ακραία, παράλογα και φονικά καιρικά φαινόμενα. Ενάντια σε ένα κράτος έρμαιο των πολυεθνικών οι οποίες το αξιοποιούν για να «ελέγχουν» τον εαυτό τους και να συνεχίζουν τη θανατηφόρα πολιτική τους!
Γιατί οι ανεμοστρόβιλοι στη Χαλκιδική ή οι ατέλειωτες μέρες καύσωνα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ζούμε, δεν αποτελούν «κανονικότητα», αλλά οφείλονται στην κλιματική αλλαγή που προκαλούν οι ” επενδύσεις” και η καταστροφική για το περιβάλλον άναρχη και χωρίς όρια καπιταλιστική ανάπτυξη.
· Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές στους δρόμους, τις υποδομές και τα δίκτυα σε όλη την πληγείσα περιοχή
· Να δοθούν πλήρεις αποζημιώσεις σε κάθε άνθρωπο που είχε ζημιά στο σπίτι, το μαγαζί ή τις καλλιέργειες!
· Μέτρα ασφαλείας σε κάθε χώρο δουλειάς και έκτακτο επίδομα σε κάθε εργαζόμενο στις πληγείσες περιοχές! Κανένας άνθρωπος απροστάτευτος στη δουλειά σε τέτοιες συνθήκες!
· Ενίσχυση με μέσα και επαρκές εκπαιδευμένο προσωπικό των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής και του δημόσιου συστήματος υγείας (κέντρα υγείας και νοσοκομεία).
· Αντιπλημμυρικά έργα και διάνοιξη των ρεμάτων σε όλες τις περιοχές
· Εθνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και του πλούτου χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο και λειτουργία τους προς όφελος της κοινωνίας και της φύσης!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου