Thursday, 29 February, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Αποφάσεις παίρνουν σήμερα οι αγρότες. «Παράθυρο» Μητσοτάκη για συνάντηση

Θα προταθεί η κλιμάκωση, με την έξοδο των τρακτέρ στην Εθνική Οδό. 

Αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους θα λάβουν σήμερα οι εκπρόσωποι από τα μπλόκα των αγροτών από όλη τη χώρα, που θα συναντηθούν στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας.

Πριν από τη σύσκεψη των συντονιστικών επιτροπών θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα συλλαλητήριο, ενώ στα Τρίκαλα, την ίδια ώρα, έχει προγραμματιστεί μηχανοκίνητη διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, με την προσυγκέντρωση στις 11.00 στο Κολυμβητήριο.

Αποφασισμένοι οι αγρότες: Προειδοποιούν για μπλόκα στις Εθνικές Οδούς και τρακτέρ στην Αθήνα

Αγρότες και κτηνοτρόφοι φαίνεται να είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, απειλώντας για μπλόκα στις Εθνικές Οδούς και προειδοποιώντας ότι θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

«Θα δούμε πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες προχωρήσουμε σε δράσεις μέσα στις πόλεις, θα δούμε για συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, μαζί με πολύωρους και πιο έντονους αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό, ώστε να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση», δήλωσε χθες ο συνδικαλιστής των αγροτών Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με Μητσοτάκη

Τη στιγμή που οι αγρότες σχεδιάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ο πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με εκπροσώπους τους στα μπλόκα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω ενισχύσεις.

Ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσία του στην εκδήλωση για το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα, ρωτήθηκε αν σκοπεύει να συναντηθεί με τους αγρότες από τα μπλόκα μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Καθίστε πρώτα να πάρουν τις αποφάσεις τους…» αποκρίθηκε ο πρωθυπουργός.

«Δεν αποκλείεται όμως μια συνάντηση μαζί τους…» επέμειναν οι δημοσιογράφοι.

«Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Πανελλαδική επιτροπή μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας

Εκπρόσωποι αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων της Κεντρικής Μακεδονίας δίνουν το «παρών» στη σημερινή συνάντηση της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουν τα μπλόκα που έχουν στήσει και δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Επισημαίνεται ότι στην πανελλαδική σύσκεψη, που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, θα συμμετάσχουν και αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, είτε έχουν στήσει μπλόκα, είτε όχι. «Υπάρχουν και κάποιοι στον κλάδο που δεν μπορούν να αφήσουν τα χωράφια τους ή τις κτηνοτροφικές τους μονάδες κι αν και δεν έρχονται καθημερινά στα μπλόκα που έχουν στηθεί, ωστόσο μας έχουν δηλώσει ότι στέκονται στο πλευρό μας και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις μας με άλλο τρόπο» σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Λαγκαδά Κώστας Χατζηπαραδείσης.

Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχει στηθεί εδώ και 13 ημέρες στον κόμβο του Νέων Μουδανιών, αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Νέων Μουδανιών-Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα, από τις 18.00, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σημάντρων Φιλοκλής Γκοτζιάς.

Υπενθυμίζεται ότι αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ αγρότες από τα Μάλγαρα και τα τριγύρω χωριά, έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα, στον κόμβο των Μαλγάρων, στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει: «Τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα: διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και στις καλλιέργειές μας».

Μεταξύ άλλων, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τονίζει πως τα αιτήματα είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα και προέχουν τα νερά της Κάρλας, το οποίο «είναι ένα ιδιαίτερο θέμα με συγκεκριμένες απαιτήσεις». Οι αγρότες θέλουν να πιέσουν την Πολιτεία να αλλάξει αποφάσεις. «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να δείξουμε σεβασμό, αλλά η ανάγκη μάς οδηγεί να δούμε και εδώ εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας» είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου