Saturday, 20 April, 2024

Δάνης Τζαμτζής: Καταστροφικές οι χαλαζοπτώσεις στην Πέλλα

Μετά την καταστροφή στο Άνυδρο την Καλή στο Σανδάλι στο Μάνδαλο στην Καλλίπολη από το χαλάζι, τις καταστροφές σε Λάκκα, Πλαγιάρι

Δροσερό, Ακρανιά, Λιθαριά και κάποιες περιοχές του Δήμου Αλμωπίας (Άψαλο, Πολυκάρπη, Μοναστηράκι, Κωνσταντια, Μηλια), χθες το απόγευμα, Πέμπτη 18/4, το χαλάζι «το έστρωσε» σε χωριά στον Δήμο Πέλλας (Πενταπλάτανος, Αμπελιές, Νέος Μυλότοπος, Παλιός Μυλότοπος, Αξός, Μελίσσι, Καρυώτισσα, Γαλατάδες, Τριφύλλι, Άγιος Γεώργιος, Λιπαρό, Σταυροδρόμι, Δαμιανό Λεπτοκαριά), τον Δήμο Σκύδρας (Άσπρο, Καλύβια, Λιποχώρι) και τον Δήμο Έδεσσας (Σωτήρα, Μαργαρίτα). Οι ζημίες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις καθολικές. Επισκέφθηκα τα πρώτα πληγέντα χωριά, την Κυριακή 14/4 καθώς επίσης κτήματα και είδα δένδρα να έχουν μείνει χωρίς φύλλα και βλαστάρια.
Την Παρασκευή, επισκέφτηκα τα χωριά Λιπαρό, Γαλατάδες, Άγιο Γεώργιο και σήμερα 19/4 τις Αμπελιές, τον Πενταπλάτανο και τον Νέο Μυλότοπο. Μίλησα με αγρότες και επισκέφτηκα κτήματα. Όπου κτύπησε το χαλάζι η ζημία είναι 100%.
Σε επικοινωνία μου με την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ στο Υποκατάστημα της Βέροιας Μαρία Παππά, τόνισα ότι: «Η καταγραφή των ζημιών είναι το πρώτο θέμα. Στα βερίκοκα και στα νεκταρίνια φαίνεται. Στα χνουδωτά δεν φαίνεται καθαρά. Μετά από μερικές μέρες σίγουρα θα φαίνεται καλύτερα. Το δεύτερο θέμα είναι οι αποζημιώσεις των ζημιών. Επειδή η καλλιεργητική φροντίδα στα κτήματα αυτά θα συνεχιστεί αλλά οι αγρότες αυτοί δεν θα έχουν παραγωγή να πουλήσουν, πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις μέχρι τέλους καλοκαιριού, ή να εξεταστεί το θέμα προκαταβολής χρημάτων, σε αυτούς τους αγρότες».
Κατά την παρουσία μου στο τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΙ και στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, στις17/4, μίλησα για τις ζημιές από το χαλάζι στην Πέλλα και παρουσίασα φωτογραφίες από τις χαλαζοκτυπημένες περιοχές.
Ακόμη τόνισα, ότι ζημία υπάρχει και στο φυτικό κεφάλαιο, διότι σε πολλές περιοχές το χαλάζι δεν άφησε ούτε φύλλα, ούτε βλαστούς.
ΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Πέλλας με τον Συνδυασμό ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ του Απόστολου Τζιτζικώστα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου