Thursday, 28 March, 2024

“Δεν μασάμε! Συνεχίζουμε” δηλώνουν οι αγρότες της Βέροιας που καταδικάστηκαν λόγω κινητοποιήσεων

Εργατικό Κέντρο Νάουσας και Μαρίνος Αντύπας καταδικάζουν την ποινικοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων
Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και ο Αγροτικός Σύλλογος Μαρίνος Αντύπας κατατικάζουν με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την ποινικοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Το Εργατικό Κέντρο μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Αποδεικνύεται ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι – χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Η «παραγραφή» των διώξεων σε βάρος αγροτών που έλεγε η κυβέρνηση αποδείχθηκε άλλη μία απάτη. Οι αγρότες ξέρουν ποιοι και γιατί επιδιώκουν τη συκοφάντηση του αγώνας τους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ που τους ξεκληρίζει, ποιοι και γιατί καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Είναι οι ίδιοι που πολεμάνε με λύσσα το ταξικό εργατικό κίνημα και την πάλη του. Κανένας αυταρχισμός και καμιά ποινικοποίηση δεν μπορούν να σταματήσουν τους αγώνες και διεκδικήσεις των εργαζομένων και φτωχών αγροτών”.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καταγγέλλει την καταδίκη των συνδικαλιστών του αγροτικού κινήματος Τάσου Χαλκίδη, Θοδωρή Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Βράνα από τα δικαστήρια της Βέροιας για τη συμμετοχή τους μαζί με άλλους αγωνιστές της αγροτιάς στα μπλόκα του 2016. “Δεν μας ξαφνιάζει και δεν μας εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη και η αντιμετώπισή μας ως εγκληματίες επειδή παλεύουμε για την επιβίωσή μας απέναντι στις πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο θα οξύνονται τα προβλήματα και η αντιλαϊκή πολιτική, όσο θα μεγαλώνει η φτώχεια του λαού μας, άλλο τόσο θα εντείνεται ο αυταρχισμός, η τρομοκράτηση, η ποινικοποίηση των αγώνων μας. Λιτότητα, μνημόνια διαρκείας, αξιολογήσεις πάνε χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό ώστε να φοβηθούμε, να “κάτσουμε στα αυγά μας” να περάσει χωρίς εμπόδια η εξαθλίωσή μας” αναφέρει μεταξύ των άλλων η ανακοίνωση.
Οι συνδικαλιστές αγρότες Τάσος Χαλκίδης, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Βρανάς για παρεμπόδιση της κυκλοφορίας οχημάτων καταδικάστηκαν από το δικαστήριο της Βέροιας σε τέσσερις μήνες φυλάκιση.
Αγρότες Βέροιας: Δε «μασάμε», συνεχίζουμε, θα νικήσουμε
Ανακοίνωση, με αφορμή την καταδίκη των τριών αγροτών που κατηγορούνταν για παρακώλυση συγκοινωνιών στα περσινά μπλόκα, εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας. Κάνει λόγο για καθαρά πολιτική απόφαση, ενόψει των νέων κινητοποιήσεων, δηλώνοντας παράλληλα αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να νικήσουν.

Η ανακοίνωση:
«Με μια καθαρά πολιτική απόφαση καταδικάστηκαν χθες οι τρεις του προεδρείου του Αγροτικού Συλλόγου μας (Χαλκίδης Αναστάσιος, Βράνας Γιάννης, Παπακωνσταντίνου Θοδωρής) για τους αγώνες των αγροτών τον χειμώνα του 2017. Η απόφαση αυτή έρχεται εν όψει των νέων κινητοποιήσεων, και σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ανέχειας των αγροτών. Έρχεται σε μια περίοδο πλήρους εμπαιγμού των αγροτών από μια κυβέρνηση και έναν υπουργό Γεωργίας ο οποίος με μεγάλη ευκολία υπόσχεται το καλοκαίρι τα αυτονόητα (αποζημιώσεις βροχόπτωσης) και τον χειμώνα τα ξεχνά αφού έχει προηγηθεί ένα μεγάλο διάστημα σχετικού «μασάζ της νοημοσύνης μας». Ένα διάστημα που με φήμες και διαδόσεις περί επικείμενης αποζημίωσης κατάφεραν να κρατήσουν τους αγρότες σε «ομηρία».
Από μια κυβέρνηση και έναν υπουργό ο οποίος δεν δέχεται να συναντήσει τους αγρότες «μη έχοντας τίποτε να τους πεί» καταδεικνύοντας έτσι πως δεν του καίγεται καρφί για τις επιπτώσεις του «εμπάργκο» και την κατάρρευση τιμών και παραγωγών.
Έρχεται σε μια περίοδο που οι δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις (φορολογία, ασφάλεια, εκτακτοι φόροι άμεσοι και έμμεσοι) πολλαπλασιάζονται (θυμηθείτε τους αγώνες μας πριν λίγα χρόνια για την μη καθιέρωση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια) και δείτε τι γίνεται σήμερα.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές του ροδακίνου έχουν γονατίσει και τα πιο εύρωστα αγροτικά νοικοκυριά.
Μέσα σε όλα αυτό το κλίμα ο ΥΠΑΑΤ κ. Αποστόλου βγαίνει στα ΜΜΕ περιχαρής δηλώνοντας ότι οι εξαγωγές μας παρουσιάζουν άνοδο. Εννοεί προφανώς τις εξαγωγές των μηδενικών τιμών για τους παραγωγούς.
Κρατά ερμητικά κλειστή την πόρτα του υπουργείου του για τους αγρότες του μόχθου και την ανοίγει «επιλεκτικά» εκεί όπου νομίζει. (ο κατά τα άλλα υπουργός των ανοικτών θυρών).
Εμείς οι αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας και οι άλλοι συνάδελφοι μας της Παννελλαδικής Επιτροπής των Συλλόγων, Ομοσπονδιών και των Μπλόκων, δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν πτοούμαστε ούτε από τις δικαστικές αποφάσεις, ούτε «μασάμε» ψεύδη και εμπαιγμούς.
Το δίκιο του αγώνα μας, μας ενώνει και μας δυναμώνει. Η μάχη για την επιβίωση θα είναι η μητέρα των μαχών.
Συνεχίζουμε, Θα νικήσουμε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου