Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στην κομπόστα και στο τυρί φέτα

Με έναυσμα τα δημοσιεύματα του Τύπου για την επιβολή δασμών σε προϊόντα προέλευσης ΕΕ ως αντίποινα στην παράνομη κρατική ενίσχυση στην Airbus

και με εστίαση σε σημαντικά ελληνικά προϊόντα (όπως οι κονσέρβες ροδάκινου, τυρί ΠΟΠ φέτα), τα οποία πρόκειται να πληγούν οικονομικά από αυτή την απόφαση των ΗΠΑ, η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη και άλλοι 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν σχετική Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: 1) Τον Υπουργό Εξωτερικών
2) Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
3) Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε προϊόντα προέλευσης Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στις επίσημες συναντήσεις που πραγματοποίησε, συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος με τον οποίο συζήτησε για τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας και τη στενότερη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον εμπορικό τομέα. Μια συνάντηση η οποία κρίθηκε από τον ίδιο όσο και από τα ΜΜΕ ως εξόχως επιτυχημένη. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός απέφυγε να μας μιλήσει για τον εμπορικό πόλεμο που θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ με τη δεύτερη να επιβάλει δασμούς σε πλειάδα προϊόντων προέλευσης ΕΕ (από τα τυριά μέχρι την airbus).

Ανάμεσα στα προϊόντα που θα επιβληθούν περαιτέρω δασμοί είναι και οι κονσέρβες ροδάκινου. Έτσι, στον υφιστάμενο δασμό του 18%, ο επιπρόσθετος 25% είναι κομβικής σημασίας για τη χώρα μας που θα επιφέρει οικονομικό πλήγμα περίπου 50 εκ. $, ποσό που αναμένεται να χαθεί από τον τομέα. Επιπλέον η κονσέρβα ροδάκινου έχει ιδιαίτερες προδιαγραφές όταν εξαγωγικός προορισμός είναι οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η αποστολή του σε άλλες αγορές. Οι αυξημένοι δασμοί έρχονται σε μια κακή συγκυρία για το ροδάκινο γενικά, όπου μετά το ρωσικό εμπάργκο που έπληξε ανεπανόρθωτα το επιτραπέζιο ροδάκινο πρόκειται να πληγεί ανεπανόρθωτα και το συμπύρηνο, τραυματίζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη οικονομικά πληγωμένες τοπικές κοινωνίες, στερώντας συνάλλαγμα της τάξης των 50 εκ. $ .

Επίσης παραμένει στη λίστα επιβολής δασμών και ένα άλλο εμβληματικό ελληνικό προϊόν που είναι το τυρί ΠΟΠ φέτα, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά μας προϊόντα και ίσως το πλέον αναγνωρίσιμο ελληνικό τρόφιμο στον κόσμο.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο ελληνικός αγροτικός τομέας δεν μπορεί να απορροφήσει πλέον «οικονομικά» χτυπήματα τα οποία προέρχονται από πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ και για τις οποίες δε φέρουν ευθύνη οι Έλληνες αγρότες. Αναρωτιόμαστε λοιπόν όλοι μας γιατί ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων όταν συζητούσαν με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ για την εξαίρεση δυο άλλων σημαντικών ελληνικών προϊόντων του ελαιόλαδου και της ελιάς, δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία για την κονσέρβα ροδάκινου, καθώς και για άλλα σημαντικά ελληνικά προϊόντα όπως πχ το τυρί ΠΟΠ φέτα.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, με στόχο να εξαιρεθούν από τη λίστα προϊόντων για επιβολή δασμών οι κονσέρβες ροδάκινου, η φέτα, αλλά και άλλα ελληνικά προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προορισμό τις ΗΠΑ;
2. Εφόσον δεν προκύψει θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, προτίθενται να θέσουν το θέμα στα Συμβούλια Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, Ανταγωνιστικότητας και Γεωργίας-Αλιείας με στόχο η ΕΕ να ενισχύσει οικονομικά τον ελληνικό αγροτικό τομέα (αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις), ο οποίος έχει θιγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια από πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Τζάκρη Θεοδώρα
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Παππάς Νικόλαος
Τσίπρας Γεώργιος
Αραχωβίτης Σταύρος
Αναγνωστοπούλου Σία
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Αυγέρη Δώρα
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Σκούφα Μπέτυ
Κόκκαλης Βασίλειος
Καφαντάρη Χαρά
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Ζαχαριάδης Κώστας
Φάμελλος Σωκράτης
Χρηστίδου Ραλία
Μωραΐτης Θάνος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου