Sunday, 12 July, 2020

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες για διήμερη παραμονή στην Αθήνα

Για την κάθοδό τους στην Αθήνα προετοιμάζονται οι αγρότες από τα 68 μπλόκα της χώρας, ενώ παράλληλα προχωρούν σε κινήσεις κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, με αποκλεισμούς κυκλοφορίας, τελωνείων και δημόσιων υπηρεσιών.

Την Τετάρτη παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να εξηγήσουν γιατί κατεβαίνουν στην Αθήνα και ποια είναι τα αιτήματά τους.
Ο Βαγγέλης Μπούτας είπε ότι οι αγρότες προτίθενται να παραμείνουν τουλάχιστον δύο ημέρες στο Σύνταγμα και ήδη αντιπροσωπεία τους έχει σειρά επαφών με μαζικούς φορείς, προκειμένου να συμπαραταχθούν στην κινητοποίηση των αγροτών.
Επίσης, σημείωσε ότι αναμένεται, από τα αρμόδια υπουργεία, απάντηση στο αίτημά τους για κάθοδο 50 έως 100 τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας και εάν η απάντηση είναι αρνητική θα αποφασίσουν τα μπλόκα για το τι τελικά θα πράξουν.
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα. Είναι μία συμβολική ενέργεια» είπε ο κ. Μπούτας, προσθέτοντας πως η κάθοδος και η παραμονή των αγροτών στην πρωτεύουσα «θα είναι περιφρουρημένη».
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις για το πως θα αντιμετωπιστεί η κάθοδος των τρακτέρ στο Σύνταγμα. Στις τάξεις των αγροτών αρχίζουν να γίνονται σαφείς δύο γραμμές. Η μία που εκφράζεται κυρίως από το μπλόκο της Νίκαιας και τα 68 μπλόκα που συντάσσονται θέτει ως προαπαιτούμενο του όποιου διαλόγου την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς των αγροτών.
Η δεύτερη, που εκφράζεται από το μπλόκο των Τεμπών και των Μικροθηβών, λέει «ναι» στο διάλογο στη βάση των προτάσεων που περιλαμβάνονται σε επιστολή τεσσάρων σελίδων με αποδέκτη τον πρωθυπουργό. Στη βάση αυτή αγρότες από τα Τέμπη δήλωσαν έτοιμοι για κάθοδο στην Αθήνα, όχι για να διαδηλώσουν, αλλά για να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα.
Β. Μπούτας: Τα πέντε βασικά αιτήματα των αγροτών
O πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι οι αγρότες έχουν συμφωνήσει σε πέντε βασικά αιτήματα.
– Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
– Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ – Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης – Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί – Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
– Αφορολόγητο πετρέλαιο – Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος – Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
– Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
– Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων καταγέλλει την κυβέρνηση για σχέδιο συκοφάντησης και παρεμπόδισης του αγώνα των αγροτών.
«Κάποιος, μάλιστα, από τους δικούς της παρομοίασε τα τρακτέρ μας με τα χουντικά τανκς! Παράλληλα, μας απειλεί ότι θα μας αντιμετωπίσει με τις δυνάμεις καταστολής και δεν πρόκειται να επιτρέψει τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα». Εφαρμόζουν την τακτική του “διαίρει και βασίλευε”, εξωθώντας στον “κοινωνικό αυτοματισμό”. Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν» τονίζουν οι αγρότες. Και προσθέτουν: «Στην Αθήνα πάμε για να προβάλουμε και να διεκδικήσουμε. Οχι για να κάνουμε επίδειξη δύναμης, ή να προκαλέσουμε επεισόδια, όπως λένε οι κατήγοροί μας στην κυβέρνηση και τα αναπαράγουν διάφορα ΜΜΕ. Είμαστε βιοπαλαιστές που αγωνιζόμαστε για το ψωμί των παιδιών μας και των γονιών μας και όχι “μπαχαλάκηδες” και “τρομοκράτες”. Τόσα χρόνια στους αγώνες, έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε και πως να τους οργανώνουμε και πως να τους περιφρουρούμε».
Κινητοποιήσεων συνέχεια
Συνεχίζεται ο επ’ αόριστον αποκλεισμός των Τεμπών από τους αγρότες οι οποίοι είναι σε διαδικασία συλλογής υπογραφών και από άλλα μπλόκα επί του κειμένου που συνέταξαν μαζί με το μπλόκο των Μικροθηβών και περιλαμβάνει προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.
Ήδη έχουν συνυπογράψει το συγκεκριμένο κείμενο πάνω από 20 μπλόκα και αναμένεται να αποσταλεί προς τον πρωθυπουργό, αλλά και προς την Βουλή και στους αρχηγούς των λοιπών κομμάτων.
Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, θα προχωρήσουν από τις 2 το μεσημέρι οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία.
Aπό τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, θα κλείσει η εθνική οδός Αμφιλοχίας – Λευκάδας, στο ύψος του κόμβου του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας.
Επίσης, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μετά το μεσημέρι θα κλείσει η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιτέας, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου, στην περιμετρική της Ναυπάκτου. Aπό τις 5 το απόγευμα, έως τις 8 το βράδυ, θα κλείσει η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.
Στην Αχαΐα, αγρότες θα κλείσουν, από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, την εθνική οδό Πατρών – Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.
Επίσης, από τις 7 το βράδυ έως τις 10 το βράδυ, θα κλείσουν η εθνική οδός Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, ενώ τα μέλη συλλόγων και φορέων της Αιγιάλειας, θα αποκλείσουν από τις 7 το βράδυ και για τρεις ώρες την παλαιά εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στην γέφυρα του Μεγανίτη.
Στην Ηλεία, προγραμματίζουν να κλείσουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο του Κουρτεσίου.
Αποκλεισμό της ΔΟΥ Σπάρτης πραγματοποιούν, από νωρίς το πρωί οι αγρότες της Λακωνίας, οι οποίοι με αγροτικά αυτοκίνητα έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, ενώ δεν επέτρεψαν την είσοδο στο προσωπικό. Οι αγρότες που έφραξαν την είσοδο της ΔΟΥ με μπάλες από σανό, από τα ξημερώματα, θα παραμείνουν έως τη λήξη ωραρίου της υπηρεσίας, ώστε να μη λειτουργήσει για το κοινό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.
Στην Κορινθία, συνεχίζεται ο αποκλεισμός της νέας εθνικής οδού και το απόγευμα οι αγρότες θα κλείσουν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στο Καλαμάκι, από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Σημειώνεται πως όταν είναι κλειστή και η παλαιά εθνική οδός, η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι Κορινθίας. Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Κορίνθου, οι αγρότες της Αρκαδίας θα κλείσουν στα διόδια Νεστάνης από τις 7 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα απόψε και για όσο είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – ‘Αργους μέσω Αχλαδόκαμπου.
Στην Αργολίδα, οι αγρότες θα μείνουν στα μπλόκα τους σε Δαλαμανάρα και Κουτσοπόδι και οργανώνονται για την άνοδό τους στην Αθήνα.
Αγρότες από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια των Χανίων σήκωσαν πανό στην είσοδο της δημοτικής αγοράς Χανίων και καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Αθήνα.
Παράλληλα, αγρότες διανέμουν σε διερχόμενους πολίτες φυλλάδια στα οποία υπάρχει το κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται, για τρίτη ημέρα, η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) Ηρακλείου, από αγρότες που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Aπό το πρωί, αγρότες βρίσκονται στην περιοχή της Σταυρακιανής Καμάρας, στον δρόμο Ηρακλείου-Μεσαράς, οι οποίοι έχουν στήσει ακόμη ένα μπλόκο.

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες για διήμερη παραμονή στην Αθήνα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου