Thursday, 28 March, 2024

Η απάτη στα τρόφιμα στο επίκεντρο της συνάντησης του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη με την Ευρωπαία Επίτροπο Στ. Κυριακίδου

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης συναντήθηκε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 με την Ευρωπαία Επίτροπο

αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Υπουργός έθεσε εκ νέου στην Επίτροπο την αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Πράσινη Συμφωνία» το θέμα της επισήμανσης των τροφίμων (labeling). Επεσήμανε μάλιστα την απαίτηση των καταναλωτών για βέλτιστη πληροφόρηση που αφορά την προέλευση των τροφίμων, ως μέσο προάσπισης της ασφάλειάς τους.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμα που, όπως είπε, έχει προσλάβει διεθνικό χαρακτήρα και υπονομεύει την ασφάλεια των καταναλωτών, ενώ παράλληλα πλήττει και οικονομικά τον διατροφικό κλάδο. Ο Υπουργός ανέδειξε μάλιστα την αναγκαιότητα να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένας αποτελεσματικότερος μηχανισμός που θα συντονίζει τις ελεγκτικές αρχές κάθε χώρας μέσω της ανταλλαγής σχετικών πληροφοριών.

Η κ. Κυριακίδου από την πλευρά της, η οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας υπό την ιδιότητα της Επιτρόπου, ευχαρίστησε τον Υπουργό για τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιλυθούν τα ζητήματα που υπάρχουν στον κλάδο των τροφίμων και δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρμόδιες υπηρεσίες της να παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή στη χώρα μας. Η Επίτροπος επαίνεσε μάλιστα για ακόμη μία φορά τη χώρα μας για τα μέτρα πρόληψης κατά της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων που έχει λάβει η ηγεσία του Υπουργείου σε συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες του και αφού εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στην προστασία της βιοασφάλειας των Ευρωπαίων καταναλωτών, δεσμεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιμετώπιση της ζωονόσου.

Η κ. Κυριακίδου τοποθέτησε την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του στρατηγικού σχεδίου για τη βιωσιμότητα των τροφίμων «Από το χωράφι στο ράφι» που περιλαμβάνεται στην «Πράσινη Συμφωνία» για την άνοιξη του 2020 και τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο διαμορφώνεται μέσα από μία ολιστική προσέγγιση με γνώμονα την ασφάλεια του καταναλωτή στην οποία θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και πρόνοια για την ευζωία των ζώων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να διατεθούν πόροι για τα βιώσιμα συστήματα παραγωγής (Κοινή Αγροτική Πολιτική και μηχανισμοί μετάβασης) ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ οι οποίοι μέσω μόχλευσης σε δάνεια και επενδύσεις δύνανται να ανέλθουν στα 2 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κ. Κυριακίδου ενημερώθηκε από τον Υπουργό για το εθνικό σχέδιο φυτοπροστασίας που έχει τεθεί σε διαβούλευση, με τον κ. Βορίδη να σημειώνει ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει στοχευμένη φυτοπροστασία μέσα από την ορθολογική χρήση των σκευασμάτων και της ευαισθητοποίησης των αγροτών μέσα από την εκπαίδευση τους που προβλέπεται στο σχετικό σχέδιο.

Τέλος, ο Υπουργός έθεσε υπόψιν της Επιτρόπου το εθνικό σύστημα διαχείρισης του ζητήματος της μικροβιακής αντοχής που έχει εκπονηθεί και για το οποίο αναμένεται η έγκριση και άμεση εφαρμογή του. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Δημήτρης Ζαμπέλας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου