Wednesday, 14 April, 2021

Η ΕΛ.ΒΙ.Ζ. σε συνεργασία με εταιρίες από την Έδεσσα και άλλες περιοχές δημιουργούν νέα προϊόντα!

Δυναμικά και στον τομέα της έρευνας εισέρχεται πλέον η ιστορική Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών ΕΛ.ΒΙ.Ζ. Α.Ε. καθώς μετά από πέντε χρόνια εταιρικής εξυγίανσης

εκσυγχρονισμού των εργοστασίων σε Πλατύ Ημαθίας και Πετροχώρι Ξάνθης, και δημιουργίας νέων ανταγωνιστικών προϊόντων.
Η αυλαία άνοιξε με την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. στο Πλατύ Ημαθίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος FEEDMAP «Ολιστική προσέγγιση της αειφορικής αξιοποίησης των εγχώριων αρωματικών φυτών με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων βιοενεργών προϊόντων διατροφής ανθρώπων και ζώων».
Αντικείμενο της έρευνας είναι η δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων διατροφής ανθρώπων και ζώων από υποπροϊόντα που προέρχονται από την επεξεργασία των ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ) και επιμέρους στόχοι οι εξής:
• η ανάπτυξη καινοτόμων ζωοτροφών για παραγωγικά ζώα και ζώα συντροφιάς με την προσθήκη υψηλής προστιθέμενης αξίας φυσικών προϊόντων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προερχόμενων από μη εμπορεύσιμες πρώτες ύλες ΑΦΦ ή/και υποπροϊόντων της διαδικασίας παρασκευής αρωματικών ελαιόλαδων, σε αντικατάσταση των χημικών συνθετικών που προς το παρόν χρησιμοποιούνται,
• η δημιουργία καινοτόμων στιγμιαίων ροφημάτων ελληνικών αρωματικών φυτών υψηλής διατροφικής αξίας από μη εμπορεύσιμα κλάσματα ξηρής δρόγης ή/και υποπροϊόντα της διαδικασίας παραλαβής των αιθερίων ελαίων,
• η ανάπτυξη καινοτόμων αρωματικών ελαιόλαδων εμπλουτισμένων με ελληνικά ΑΦΦ, με την αξιοποίηση μη εμπορεύσιμων πρώτων υλών και τη χρήση της φιλικής προς το περιβάλλον τεχνικής εκχύλισης με τη χρήση μικροκυμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βασική παράμετρος που κάνει το εγχείρημα τόσο σημαντικό, είναι η διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την αγορά, καθώς τελικός στόχος των συμμετεχουσών εταιριών είναι παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η ΕΛ.ΒΙ.Ζ. Α.Ε. ως συντονίστρια εταιρία, η ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΑΓΚΑΤΖΟΥΝΗΣ & ΥΙΟΙ ΑΕΒΕ, η PELLAS NATURE Private Company και μέσω υπεργολαβίας οι ερευνητικοί φορείς Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ και Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΠΘ.
Επιστημονική υπεύθυνη και συντονίστρια του προγράμματος είναι Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, γεωπόνος – βιοτεχνολόγος. Οι ερευνητές του Εργαστήριου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων – ΕΚΠΑ που θα εμπλακούν στο έργο είναι ο αν. καθηγητής Νεκτάριος Αληγιάννης, ο επίκ. καθηγητής Νικόλαος Φωκιαλάκης και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Νικόλαος Ξυνός. Ενώ, από την πλευρά του Εργαστηρίου Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής – ΑΠΘ, θα συνεργαστούν η διευθύντρια και καθηγήτρια κ. Π. Φλώρου-Πανέρη, η καθηγήτρια και διευθύντρια του Τομέα Ζωικής Παραγωγής του Τμήματος Κτηνιατρικής κ. Ε. Χρηστάκη και ο λέκτορας κ. Η. Γιάννενας. Τέλος, από την ΕΛ.ΒΙ.Ζ. ενεργό ρόλο θα έχει το σύνολο του τεχνικού τμήματος της εταιρείας, με επικεφαλής την κτηνίατρο κ. Ναταλία Βασιλείου.
Λίγα λόγια για τις εταιρείες
Η ΕΛ.ΒΙΖ. ΑΕ από το 1969 αποτελεί συνώνυμο των ζωοτροφών στην Ελλάδα. Με δύο εργοστάσια παραγωγής, η ΕΛΒΙΖ δραστηριοποιείται στους τομείς της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας πρώτων υλών και ζωοτροφών για παραγωγικά και κατοικίδια ζώα, διαθέτοντας ευρεία γκάμα προϊόντων. Παράλληλα, η ΕΛ.ΒΙΖ. υλοποιεί πρόγραμμα συμβολαιακής και καθετοποιημένης γεωργίας για την παραγωγή σιταριού, καλαμποκιού, μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας, αλλά και νέων καλλιεργειών (κατά βάση ψυχανθών) όπως λούπινου, κ.ά, ως εναλλακτικών-υποκατάστατων της σόγιας. Με τη συμμετοχή της στο ερευνητικό πρόγραμμα η ΕΛ.ΒΙ.Ζ. στοχεύει στην πλήρη αντικατάσταση των εισαγόμενων από πρώτες ύλες εγχώριας παραγωγής. Παράλληλα, στις προτεραιότητες της είναι η ανάπτυξη νέων ζωοτροφών για ζώα παραγωγής, οικόσιτα και ζώα συντροφιάς με τη χρήση ελληνικών ΑΦΦ και την ένταξη αυτών στο σύστημα συμβολαιακής γεωργίας με παραγωγούς.
Η Μάρκος Μπαγκατζούνης & Υιοί ΑΕΒΕ, είναι μία οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής, επεξεργασίας, συσκευασίας και εμπορίας μπαχαρικών, αρωματικών φυτών-βοτάνων και ροφημάτων στην Δυτική Μακεδονία. Η εταιρία έχει αναπτύξει πρόσφατα, μετά από μελέτη του τμήματος πωλήσεων, σειρά εμβαπτιζόμενων ροφημάτων μιγμάτων βιολογικών ελληνικών αρωματικών φυτών. Τα νέα τύπου στιγμιαία ροφήματα είχαν μεγάλη ζήτηση από τους καταναλωτές και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την μεγάλη απώλεια σε ξηρή δρόγη η οποία παρόλο που είναι της ίδιας διατροφικής αξίας δεν θεωρείται εμπορεύσιμη λόγω εμφάνισης, οδήγησε την εταιρία στην αναζήτηση πρωτοκόλλων ασφαλούς και «πράσινης» παραγωγής για τη δημιουργία νέας σειράς προϊόντων.
Η Pellas Nature είναι μια νέα εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε το 2013 από επιστήμονες και μηχανικούς με πολύχρονη εμπειρία στη βιομηχανία τροφίμων. Με γνώμονα τη ρήση του Ιπποκράτη ότι: «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας», η Pellas Nature θέλησε να εκμεταλλευτεί τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών σχεδιάζοντας και παράγοντας προϊόντα με βάση φυτικά εκχυλίσματα και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το βασικό στοιχείο διαφοροποίησης σε σχέση με ανταγωνιστικά προϊόντα είναι η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών προκειμένου να γίνει με τον φυσικότερο δυνατό τρόπο η μεταφορά των αρωματικών και συχνά βιοδραστικών συστατικών από τη φυτική ύλη στο ελαιόλαδο.
paseges

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου