Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Θεοδώρα Τζάκρη: Συνάντηση με εκπροσώπους του νέου ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη συναντήθηκε σήμερα Σάββατο 15-2-2020 με τους κκ. Παύλο Αδαμίδη και Γιάννη Χριστοφορίδη

μέλη του νέου ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος του Νομού Πέλλας και παράλληλα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σχετικά με τις πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις που πρόκειται να επηρεάσουν τον αγροτικό χώρο το επόμενο διάστημα.
Από πλευράς των μελών του Αγροτικού Συλλόγου έγινε ενημέρωση της βουλευτή σχετικά με την πολύ άσχημη φετινή κατάσταση για το αγροτικό εισόδημα, το οποίο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων ετών. Ειδικότερα η φετινή καταβολή των ενισχύσεων deminimis ελάχιστα συνέβαλε στην ενίσχυση του εισοδήματος και τέθηκε από την πλευρά τους η ανάγκη για λήψη μέτρων για τη θωράκιση θεσμικών παραμέτρων που θα συμβάλλουν στην προστασία τους, όπως η συμβολαιακή γεωργία, η ενίσχυση της συλλογικότητας, η αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών κ.λπ.
Το νέο ΔΣ του Συλλόγου επισήμανε την πρόθεσή του να εργαστεί για την προώθηση και προάσπιση των θεσμικών αιτημάτων των αγροτών της περιοχής πέρα από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα. Επιπλέον επισημάνθηκαν τα παρακάτω θέματα:
1. Για τον ΕΛΓΑ, σημείωσαν την απόλυτη αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δυνατότητα συμμετοχής στον Οργανισμό ιδιωτικών εταιρειών και επισήμαναν την ανάγκη ο Οργανισμός να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του. Επιπλέον δήλωσαν απογοητευμένοι από την πρόθεση του νέου ΔΣ του Οργανισμού να μειώσει από 70% σε 65% τις προκαταβολές έναντι των οριστικών αγροτικών αποζημιώσεων χαρακτηρίζοντάς την ως μια πολύ αρνητική ενέργεια που θα επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά το ήδη συμπιεσμένο αγροτικό εισόδημα. Υπογράμμισαν τέλος, την αναγκαιότητα ο ΕΛΓΑ να επιταχύνει τη διαδικασία αποστολής των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων ως ένα εργαλείο στήριξης της ρευστότητας στο χώρο.
2. Για το σχέδιο νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, για το οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση, σημείωσαν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέπεται εγγραφή στον ΑΣ μελών-επενδυτών, μη χρηστών με δικαίωμα ψήφου διότι κάτι τέτοιο θα αλλοιώσει τον συνεταιριστικό χαρακτήρα και πλέον και δεν θα αντιπροσωπεύει το γνωστό θεσμό της αγροτικής οικονομίας. Επιπλέον δεν είναι σαφές την παρούσα στιγμή πού θα μπορούσε να οδηγήσει μια τέτοια δυνατότητα.
3. Σχετικά με το κόστος παραγωγής έγινε εκτενής αναφορά στο κόστος εισροών (πολλαπλασιαστικό υλικό, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο) και στην αναγκαιότητα να μειωθεί και να εξορθολογιστεί αυτό το κόστος.
4. Τέλος αναφέρθηκαν στην απλούστευση διαδικασιών για την πρόσληψη των μετακλητών εργατών γης και ειδικότερα στη μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους μετακίνησης τους.
Από πλευράς της η κ. Τζάκρη σημείωσε ότι τα αιτήματα του αγροτικού χώρου του Νομού είναι δίκαια και αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη οικονομική κατάστασή τους ανέφερε ότι θα καταβάλει προσπάθεια όλα τα παραπάνω θέματα να εξελιχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα και προς όφελος των αγροτών. Τέλος τόνισε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους σε οποιαδήποτε απόφασή τους για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου