Friday, 26 April, 2024

Κώστας Σκρέκας στη Λέσβο: Δεν δεσμεύτηκε για τίποτα – Απογοήτευση στον αγροτικό κόσμο

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ: “Το μήνυμα ότι η στήριξη των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών της χώρας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα

για την Κυβέρνηση, εξέφρασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, στις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, με τους παραγωγικούς φορείς του πρωτογενούς τομέα και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κ.Μπαγινέτα”.
Για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, είπε ότι δεν προβλέπονται χαμηλότερες εγγυημένες τιμές όπως ζητούν οι αγρότες και προέτρεψε τους αγρότες να οργανωθούν σε συνεργατικά σχήματα ώστε να έχουν και χαμηλότερο κόστος παραγωγής αλλά και την διαπραγματευτική δύναμη με τους εμπόρους. Για το λάδι και τις χαμηλές τιμές του σημείωσε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ετοιμάζεται εμπεριστατωμένος φάκελος για να διεκδικηθεί ότι μπορεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που όπως είπε δεν έκανε σωστά η προηγούμενη κυβέρνηση.
Για το αίτημα να χρηματοδοτηθούν οι επιπλέον προτάσεις του προγράμματος LEADER είπε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς από άλλα προγράμματα που δεν έχουν απορροφητικότητα και να διοχετευτούν σε μέτρα όπως το συγκεκριμένο.


Για την ενίσχυση de minimis που μέχρι πέρυσι έπαιρναν οι αγρότες που είχαν για διάφορους λόγους απώλειες, δήλωσε πως πρόκειται για μια κρατική ενίσχυση που την πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και ο τρόπος με το οποίο το χειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση αφήνει φέτος μικρά περιθώρια, όπως αναφέρει η σελίδα stonisi.gr. Γενικολογίες δηλαδή, χωρίς δέσμευση για συγκεκριμένη στήριξη των παραγωγών ελαιολάδου, κλπ.
Ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, ενώ επισκέφθηκε πρότυπες ελαιουργικές και τυροκομικές μονάδες του νησιού. Επίσης, συμμετείχε σε πολύωρη διευρυμένη σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών και συνεταιριστικών οργανισμών, στην οποία δήλωσε:
«Προτεραιότητές μας είναι η στήριξη των νησιωτικών ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, η στήριξη του εισοδήματος του αγρότη, η προσέλκυση νέων αγροτών, η προστασία του περιβάλλοντος. Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρωτίστως του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα» δήλωσε ο Υφυπουργός. «Γι’ αυτό», προσέθεσε, «στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ που τώρα διαπραγματευόμαστε, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια ώστε να ισχυροποιήσουμε την αγροτική παραγωγή της χώρας και να εξασφαλίσουμε βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου