Thursday, 23 September, 2021

Μαζί 20 Δεκέμβρη σύνταξη ΟΓΑ και 13η σύνταξη

Στις 20 Δεκεμβρίου θα δοθούν οι συντάξεις ΟΓΑ για τον Ιανουάριο 2017

μαζί με την εφάπαξ 13η σύνταξη.

Σύμφωνα με την τροπολογία υπουργείο Εργασίας στο σχέδιο νόμου για τον «Εθνικό Μηχανισμό» για τις κοινωνικές πολιτικές, όσον αφορά την τροπολογία για τη 13η σύνταξη,  προβλέπονται τα ακόλουθα:

– Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται, μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.

– Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ (σ.σ. ένας ασφαλισμένος που παίρνει σύνταξη 350 ευρώ θα λάβει επίδομα 500 ευρώ, ένας που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ, θα λάβει επίδομα 350 ευρώ, ένας που παίρνει σύνταξη 700 ευρώ θα λάβει επίδομα 300 ευρώ και ένας που παίρνει σύνταξη 850 ευρώ θα λάβει επίδομα 300 ευρώ).

– Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κατόπιν επιχορήγησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να καθορίσει με απόφασή του τις λεπτομέρειες εφαρμογής των παραπάνω

– Από τις παραπάνω διατάξεις προκαλείται, σύμφωνα με το επισπεύδον υπουργείο, σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ (ΝΠΔΔ, επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό- φορέας της Γενικής Κυβέρνησης) εφάπαξ δαπάνη για το τρέχον έτος, ύψους 617 εκατ. ευρώ περίπου.

Πότε θα δοθούν οι συντάξεις

Πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2017 στους συνταξιούχους του ΟΓΑ αλλά και των υπόλοιπων Ταμείων. Ειδικότερα, οι συντάξεις ΟΓΑ θα πληρωθούν την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:

«Για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενόψει των Εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, η καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου 2017 θα γίνει νωρίτερα από τις καθιερωμένες ημερομηνίες.

Συγκεκριμένα οι συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου 2017 θα καταβληθούν ως εξής:

Στους συνταξιούχους Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ, στις 20 Δεκεμβρίου 2016 ημέρα Τρίτη.

Στους συνταξιούχους Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τους λοιπούς φορείς (ΙΚΑ, ΝΑΤ) και το Δημόσιο, στις 22 Δεκεμβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη.

Οι επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑ) στις 29 Δεκεμβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη.

Τα μερίσματα του ΜΤΠΥ για τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο και Δεκέμβριο στις 29 Δεκεμβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη».

Επιχείρηση εξαπάτησης, καταγγέλλει η ΝΔ

Για επιχείρηση εξαπάτησης των συνταξιούχων κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ για το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, σημειώνει ότι η εξαπάτηση ξεκινά ακριβώς από τον χαρακτηρισμό του βοηθήματος, που θα δοθεί εφάπαξ σε συνταξιούχους με σύνταξη κάτω των 850 ευρώ το μήνα ως 13η σύνταξη.

Η ΝΔ επισημαίνει άλλα πέντε σημεία για να στηρίξει ότι το εφάπαξ βοήθημα είναι «επιχείρηση εξαπάτησης» από την πλευρά της κυβέρνησης. Ειδικότερα, αναφέρει ότι:

-Η κυβέρνηση δίνει αυτό το βοήθημα χωρίς κάποια κοινωνική και οικονομική λογική αναπτυξιακού χαρακτήρα. Το κάνει για μικροκομματικούς λόγους, για να υποβοηθήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανισθούν στις Περιφέρειές τους τις ημέρες των γιορτών. Στοχεύει, επίσης, στην συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων, οι οποίοι, ως τώρα, στη μεγάλη πλειονότητά τους, αντιμετωπίζουν με απαξίωση τον κ. Τσίπρα.

– Οι συνταξιούχοι, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, είναι θύματα μιας δογματικής πολιτικής υπερφορολόγησης, που καταστρέφει την οικονομία. Μεγάλο τμήμα τους επίσης, υπέστη την απώλεια του ΕΚΑΣ. Επομένως, η Κυβέρνηση, τους έχει προκαλέσει πολλαπλάσια απώλεια εισοδήματος σε σχέση με το «αντίδωρο» που τους δίνει. Αποτέλεσμα αυτής της υπερφορολόγησης είναι αυτό το μέρισμα και όχι αποτέλεσμα ανάπτυξης.

– Η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει τη διάταξη αυτή με την οποία, έστω και προσωρινά, και για μία μόνο φορά, δίνεται μια ενίσχυση στους συνταξιούχους. Ωστόσο, στη δική της πολιτική, μια  τέτοια ενίσχυση θα έπρεπε να κατευθύνεται και στη στήριξη της απασχόλησης των ανέργων. Ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων που περνούν μια μεγάλη δοκιμασία. Μια τέτοια επιλογή θα προσέδιδε δυναμική στη διανομή αυτού του μερίσματος, γιατί θα συνέβαλλε στην αντιμετώπιση ενός οξυμένου κοινωνικού προβλήματος και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

– Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται ποτέ να κρατήσει μικροκομματική στάση. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που το 2014 είχε καταψηφίσει τη διανομή μερίσματος από την ανάπτυξη που είχε επιτύχει τότε η Κυβέρνηση Σαμαρά.

– Σε κάθε περίπτωση, η διανομή αυτού του μερίσματος θα λειτουργούσε με πιο δίκαιο τρόπο αν συνοδεύονταν από κριτήρια που αφορούν στη συνολική εισοδηματική και οικονομική κατάσταση των δικαιούχων.

agronews

Μαζί 20 Δεκέμβρη σύνταξη ΟΓΑ και 13η σύνταξη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου