Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μεγαλύτερες οι ζημιές φέτος από τις βροχές λένε οι ροδακινοπαραγωγοί και προετοιμάζονται για κατανομή de minimis

De minimis για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού του 2018 ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας και Ημαθίας και γι’ αυτό το λόγο σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς βουλευτές

πυκνώνουν τις συσκέψεις και τις διεργασίες, ώστε να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του ΣΕΑΣ Πέλλας με τους βουλευτές Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ «στα πλαίσια της προετοιμασίας για τον τρόπο κατανομής ενδεχόμενου de minimis στα ροδάκινα λόγω βροχοπτώσεων καλοκαιριού 2018», όπως μας είπε ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σηφάκης.
Κατά τη διάρκειά της, το βασικό ζήτημα που συζητήθηκε ήταν ο τρόπος συλλογής στοιχείων για της ζημιές από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του τέλους Ιουνίου 2018.
«Εκτιμώ ότι οι φετινές ζημιές που έγιναν στις 26-27-28 Ιουνίου 2018 μπορεί να είναι μεγαλύτερες και από εκείνες του 2017. Συνεπώς, εμείς προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Το θέμα των de minimis είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και εξαρτάται από ενδεχόμενες αποφάσεις καταβολής τέτοιων ενισχύσεων και σε άλλα προϊόντα, όπως το γάλα, για το οποίο υπάρχει ήδη απόφαση».
«Πρέπει με ταχύτητα και δικαιοσύνη να αποφασιστούν, ποιές ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών επλήγησαν και με ποιόν τρόπο θα κατανεμηθεί σωστά η αποζημίωση μέσω de minimis που αναμένεται να αποφασιστεί από την κυβέρνηση», σημειώνει σε ανακοινωσή του ο κ. Σηφάκης.
Όπως μάλιστα προσθέτει «αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος 5 ημερών για να δηλωθούν από τους συνεταιρισμούς στον ΣΕΑΣ οι ποικιλίες και οι χρόνοι ωρίμανσής τους. Στην συνέχεια θα δοθούν τα στοιχεία στον ΕΛΓΑ που θα αποφασίσει για τις πληγείσες ποικιλίες».
Ακολούθως μέσω των στοιχείων του ΟΣΔΕ (τις δηλώσεις των παραγωγών που κατά πλειοψηφία δήλωναν και τις ποικιλίες) και τη δυνατότητα όποιοι δεν είχαν δηλώσει ποικιλίες να δηλώσουν συμπληρωματικά μέσω της πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ να καθοριστούν οι δικαιούχοι αποζημίωσης.
«Ο τρόπος αυτός θα επιταχύνει τις διαδικασίες, θα προσφέρει εχέγγυα δικαιοσύνης και θα βοηθήσει στην ταχύτερη καταβολή de minimis στους πληγέντες αγρότες», λέει ο κ. Σηφάκης.
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές δεσμεύτηκαν να συνδράμουν όλη τη διαδικασία και να πιέζουν την κυβέρνηση για την τελική απόφαση και τον χρόνο καταβολής της αποζημίωσης μέσω de minimis, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με τρόπο που να αντιμετωπιστούν και τα όποια προβλήματα από τον περσινό τρόπο κατανομής της αποζημίωσης που αποφάσισε και κατέβαλε η κυβέρνηση.
Στη σύσκεψη στα γραφεία του ΑΣ, ακολούθησε συζήτηση για άλλα θέματα του αγροτικού χώρου και αποφασίστηκαν συχνότερες συνεδριάσεις και για θέματα οργάνωσης της παραγωγής με στόχο την συγκέντρωση των προϊόντων, την τυποποίηση τους και την διεκδίκηση ποιοτικών αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι σύσκεψη για το ίδιο θέμα έγινε και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα, παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από Πέλλα και Ημαθία. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Αραχωβίτης και η υφυπουργός Οικονομικών, κα Κατερίνα Παπανάτσιου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου