Thursday, 23 September, 2021
Τελευταίες Ειδήσεις

‘’Μπήκαν’’ 931,7 εκατ. για τσεκ και πρασίνισμα, διευκρινήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Προς ολοκλήρωση βαίνει η διαδικασία πληρωμής του τσεκ (υπόλοιπο 30% βασικής ενίσχυσης ύψους 361 εκατ. ευρώ σε 621.904 δικαιούχους)

και του πρασινίσματος (555 εκ. ευρώ σε  622.674  δικαιούχους) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με τις τράπεζες στις οποίες διατηρούν λογαριασμούς οι παραγωγοί. Όπως είχε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα ο ΑγροΤύπος, τα ποσά άρχισαν να φαίνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων της Πειραιώς από αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο για αρκετούς  η δυνατότητα να σηκώσουν τα χρήματα δίνεται από σήμερα, Δευτέρα 19/12. Η ίδια διαδικασία (με τη συνήθη καθυστέρηση) βρίσκεται σε εξέλιξη και για τους δικαιούχους των άλλων τραπεζών. Όπως ενημέρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και σας έχει πληροφορήσει εγκαίρως ο ΑγροΤύπος, έως το τέλος του μήνα (και πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε) αναμένεται και η πληρωμή και της εξισωτικής, ύψους 244 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στις εξής πληρωμές:

α) εκκαθάριση βασικής ενίσχυσης (υπόλοιπο 30%), ύψους περίπου 361 εκ. ευρώ σε 621.904 δικαιούχους

β) πράσινη ενίσχυση ύψους 555 εκ. ευρώ σε  622.674  δικαιούχους και

γ) ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ύψους 15,5 εκ. ευρώ σε  40.754 δικαιούχους.

Όπως διευκρινίζεται από τον Οργανισμό σε σχετική του ανακοίνωση, «Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο το σύνολο της βασικής ενίσχυσης που έχει καταβληθεί στους Έλληνες γεωργούς για την αίτηση 2016 ανέρχεται στο ποσό των 1,131 δις ευρώ». Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, «Παράλληλα, συνεχίζονται οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών δράσεων, όπως Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία, Σπάνιες Φυλές, Μείωση Νιτρορύπανσης κλπ. καθώς επίσης των ιδιωτικών επενδύσεων (σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση κ.α.), του LEADER και των δημοσίων έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000), το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 13:00 και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540) από τις 09:00 έως τις 18:00. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δικαιούχων στον σύνδεσμο https://iris.gov.gr/ (πρόσβαση απευθείας ή μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (taxisnet)».

Η ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους κομμένους του τσεκ και άλλες κατηγορίες δικαιούχων:

«Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι μετά την ολοκλήρωση του νέου διασταυρωτικού μηχανογραφικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε πριν την πληρωμή των ανωτέρω άμεσων ενισχύσεων, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Τα ειδικά αυτά ευρήματα αφορούν κυρίως σε:

  1. Παραγωγούς (44) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύμφωνα με το άρθρο 9, του Καν (ΕΕ) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων έτους αιτήσεων 2015 όσο και τα οικονομικά στοιχεία φορολογικού έτους 2015. Η επεξεργασία λαμβάνει χώρα από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.
  2. Παραγωγούς (387) που εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών.
  3. Παραγωγούς (4) που τα προσωπικά τους στοιχεία όπως δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016 δεν ταυτοποιήθηκαν με τα στοιχεία από την ΓΓΔΕ του Υπουργείου Οικονομικών.
  4. Παραγωγούς (2.500) που εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων από κληρονομιά.
  5. Παραγωγούς (17.042) με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ και εφόσον μετά τον υπολογισμό και των ποσών που αφορούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν σε επόμενες πληρωμές.
  6. Παραγωγούς (642) που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση ενίσχυσης με το τραπεζικό ίδρυμα.

Οι δικαιούχοι που εμπίπτουν στις κατηγορίες 3) και 6) μπορούν να προβούν άμεσα  στις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτά να επιλυθούν και να χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό σε επόμενες πληρωμές. Για το κριτήριο του ενεργού γεωργού θα αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ νεότερη επεξεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών για να ληφθεί υπόψη στον επόμενο διασταυρωτικό έλεγχο».

‘’Μπήκαν’’ 931,7 εκατ. για τσεκ και πρασίνισμα, διευκρινήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου