Monday, 25 January, 2021

Παρουσιάζεται σήμερα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική ανάπτυξη

Σήμερα Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Βαγγέλης Αποστόλου πρώην αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για την Αγροτική Ανάπτυξη και υποψήφιος Βουλευτής Ευβοίας.

Σκοπός της εκδήλωσης η παρουσίαση και η διεξοδική ανάλυση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωτογενή τομέα, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την αγροτική πολιτική.

Αίτημα παράτασης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Εντωμεταξύ, σε δήλωσή του σχετικά με την  παράταση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής:

Κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θέσαμε το θέμα  παράτασης  του ΠΑΑ 2007-2013 κατά 6 μήνες, ήδη από τον Φεβρουάριο, από την πρώτη στιγμή δηλαδή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, καθώς όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι η κρίση και η έλλειψη ρευστότητας που εμποδίζουν την επενδυτική δραστηριότητα θα οδηγούσαν, στο τέλος του 2015, σε απώλεια των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων, σε μια περίοδο μάλιστα που τα κονδύλια αυτά είναι απολύτως απαραίτητα για την ελληνική αγροτική οικονομία.

Για την ευόδωση της προσπάθειας αυτής είχαμε επιδιώξει τις κατάλληλες συμμαχίες με άλλα ενδιαφερόμενα κράτη και είχε εν τέλει δημιουργηθεί ένα «μπλόκ» 17 χωρών που υποστήριζαν το αίτημα.

Ειδικότερα:

Στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας (ΕΕΓ) στις 9 Φεβρουαρίου, θέσαμε το θέμα, με αρνητική απάντηση από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής.
Στις 27 Μαρτίου καταθέσαμε μαζί με την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία νέο γραπτό κοινό αίτημα, με συνυπογραφή 11 κρατών μελών: (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία) και με την προφορική υποστήριξη από άλλα έξι: Κροατία, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ισπανία και Λουξεμβούργο. Η Επιτροπή ήταν αρχικά απόλυτα αρνητική και στο νέο αίτημα, επαναλαμβάνοντας τα ίδια επιχειρήματα. Οι υπουργοί των 4 κρατών μελών που είχαμε την πρωτοβουλία αντικρούσαμε τα επιχειρήματα της Επιτροπής και τελικά 17 αντιπροσωπείες υποστήριξαν το αίτημα, ενώ κανένα ΚΜ δεν πήρε το λόγο για να αντιταχθεί. Έτσι, η Επιτροπή αναγκάστηκε να παραδεχθεί την «ισχυρότατη πολιτική υποστήριξη και τον προφανή βαθμό αλληλεγγύης» και δήλωσε ότι θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό στον Επίτροπο.
Στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας της 5 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε και πάλι την παράταση, έγινε όμως τροποποίηση του εφαρμοστικού κανονισμού, με την οποία αυξάνεται η δυνατότητα μεταφοράς πόρων μεταξύ των αξόνων των ΠΑΑ και προσαρμόζονται ορισμένες προθεσμίες.
Για το θέμα της παράτασης είχα δύο συναντήσεις με τον Επίτροπο Γεωργίας (στις 21 Απριλίου και στις 16 Ιουνίου), και έγινε ανταλλαγή σχετικών επιστολών. Είχαμε στείλει επίσης σημειώματα για υποστήριξη του θέματος στον Έλληνα Επίτροπο και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές που ασχολούνται με αγροτικά θέματα (κ. Γλέζος και κ. Κεφαλογιάννης), ενώ επισκέφθηκα για το θέμα αυτό τους Έλληνες ευρωβουλευτές στα Γραφεία τους, στο Ε. Κοινοβούλιο.
Πέραν της συνάντησης με τον αρμόδιο Επίτροπο, στις 16 Ιουνίου έκανα για το θέμα της παράτασης και νέα προφορική παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, με τον Επίτροπο Χόγκαν να απαντά και πάλι αρνητικά.

Όλα εκείνα που προβλέπαμε, σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων λόγω αδυναμίας απορρόφησης, και τα οποία μας οδήγησαν στο να αιτηθούμε από την πρώτη στιγμή την παράταση, σήμερα είναι αποδεδειγμένες αλήθειες που ισχυροποιούν το ελληνικό αίτημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να αντιμετωπίσει με διάθεση αλληλεγγύης την ανάγκη της χώρας μας για επενδυτική κινητοποίηση στον αγροτικό τομέα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου