Wednesday, 19 February, 2020

Πιστώνονται απόγευμα Τετάρτης 2.175.000 ευρώ για τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Πέλλας από εξισωτικές του 2015

Απόγευμα Τετάρτης πιστώνονται , όπως όλα δείχνουν τα υπόλοιπα εξισωτικής 2015 ύψους 92 εκατ. ευρώ περίπου σε 84.000 δικαιούχους αγροκτηνοτρόφους, με τους επιτελείς του ΟΠΕΚΕΠΕ να αναμένουν την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την σχετική εντολή πληρωμής από το υπουργείο Οικονομικών

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το υπόλοιπο 25% των εξισωτικών αποζημιώσεων της περασμένης χρονιάς συν τις ενστάσεις που εν τω μεταξύ έχουν δικαιωθεί. Ως γνωστόν, κύριος όγκος της εν λόγω ενίσχυσης (75%) είχε καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα της περασμένης χρονιάς, ενώ μένει σε εκκρεμότητα και η εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014, θέμα το οποίο γίνεται προσπάθεια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να κλείσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου.Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το υπόλοιπο 25% των εξισωτικών αποζημιώσεων της περασμένης χρονιάς συν τις ενστάσεις που εν τω μεταξύ έχουν δικαιωθεί.Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το υπόλοιπο 25% των εξισωτικών αποζημιώσεων της περασμένης χρονιάς συν τις ενστάσεις που εν τω μεταξύ έχουν δικαιωθεί.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, τις επόμενες ώρες προχωράει και η πληρωμή αποζημιώσεων ύψους 16 εκατ. ευρώ για ζημιές που καταγράφηκαν στη φυτική και ζωική παραγωγή αρχές του 2015.

Συµπληρωµατική πληρωµή από Σεπτέµβριο

Μια συµπληρωµατική πληρωµή, αλλά από Σεπτέµβριο, περιµένουν πάρα πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα, που έµειναν εκτός της πρόσφατης πληρωµής των 77,65 εκατ. ευρώ επειδή τα κατά τόπους παραρτήµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ, των κτηνιατρικών υπηρεσιών αλλά και κάποιες ∆ΑΟΚ δεν απέστειλαν έγκαιρα στα κεντρικά τις τελικές καταστάσεις µε τους δικαιούχους. Αφενός στις συνδεδεµένες για τα ζωικά και αφετέρου σε αρκετές περιπτώσεις για την ενιαία και την πράσινη ενίσχυση, τα προβλήµατα στο µηχανογραφικό σύστηµα, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των ελέγχων άφησε εκτός πληρωµές εκατοντάδες παραγωγούς. Το θέµα είναι γνωστό τόσο στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κι ενώ αρχικά ειπώθηκε ότι θα έβγαζαν τους απαραίτητους κωδικούς ώστε να γίνει τις αµέσως επόµενες ηµέρες η πληρωµή, οι αρµόδιοι τώρα µεταθέτουν όποια συµπληρωµατική πίστωση για τον Σεπτέµβριο.

Από φθινόπωρο τα βιολογικά

Μετά το µεγάλο στοίχηµα της εξισωτικής αναµένεται να «πιάσουν» οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ τους φακέλους των δικαιούχων για τις δράσεις των αγροπεριβαλλοντικών (βιολογικά, νιτρικά, φυλές κτλ), που εκκρεµούν από το 2012. Και µπορεί να έχει εγκριθεί το κονδύλι 129,35 εκατ. ευρώ, για την πληρωµή των ανειληµµένων υποχρεώσεων από το προηγούµενο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης που πέρασαν «γέφυρα», ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο, καθώς ο ίδιος ο υπουργός από τη µία κάνει λόγο για τεχνικά ζητήµατα και από την άλλη δεσµεύεται για πληρωµή των βιοκαλλιεργητών µέσα στον Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση, η βιολογική κτηνοτροφία αναµένεται να πάει ακόµα πιο πίσω, µέσα στο φθινόπωρο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου με θέμα: Ενίσχυση ρευστότητας ύψους 107 εκατ. ευρώ σε 100.000 αγρότες

Σε πληρωμές συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ σε 100.000 αγρότες προχωρά αυτήν την εβδομάδα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, μετά και την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει 91 εκατ. ευρώ σε 84.000 δικαιούχους παραγωγούς για την Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2015. Επίσης, από τον ΕΛΓΑ θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 16 εκατ. ευρώ σε 16.000 παραγωγούς για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή του έτους 2015.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, στις αποζημιώσεις που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνονται οι ζημιές για τις βροχές του Οκτωβρίου 2015 σε βαμβάκια και ελιές. Η πληρωμή τους «ξεκόλλησε» μετά την υπογραφή της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δύο ανακοινώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Ημαθία και Πέλλα, των κκ. Γιώργου Ουρσουζίδη και Γιάννη Σηφάκη, ρυθμίστηκαν τα θέματα που αφορούν οδοιπορικά και αποζημιώσεις γεωπόνων, που αφορούν στις εκτιμήσεις κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για πληρωμή μεγάλου μέρους των αποζημιώσεων των αγροτών από τον ΕΛΓΑ. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, υπεγράφη η ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, που αφορά στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, εκτός εκείνων που εκκρεμούν ενστάσεις. Υπενθυμίζεται, βέβαια ότι η τελευταία πληρωμή από τον οργανισμό ήταν τον Μάιο, ενώ κατόπιν χάθηκαν δύο μήνες χωρίς καμία πίστωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, μέχρι τον Ιούνιο έχει πραγματοποιηθεί το 70% των πληρωμών που αφορούν τις αποζημιώσεις του 2015, ενώ στόχος του οργανισμού είναι με την επόμενη πίστωση οι πληρωμές να φτάσουν το 90% για το εν λόγω έτος. Επιπλέον, από τον οργανισμό αναφέρεται ότι  προς πληρωμή βρίσκονται περίπου 20 εκατ. ευρώ για τις εκκρεμότητες από τις αποζημιώσεις του 2015, ενώ ο πρόεδρος του οργανισμού τονίζει ότι «δεν ζητάμε χρήματα, αλλά να χρησιμοποιήσουμε αυτά που υπάρχουν. Αν δεν υπάρξει κάποια περικοπή σε αυτό που ζητάμε θα εξοφλήσουμε τους παραγωγούς για τις ζημιές του 2015 σχεδόν ολοκληρωτικά». Βέβαια, να σημειωθεί ότι η βουλευτής της ΝΔ Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, σε πρόσφατη ερώτησή της κάνει λόγο για οφειλές του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς από το έτος 2015 ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις μετακινήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ και βρίσκεται σε αναμονή έγκρισης από το υπουργείο Οικονομικών για την αλλαγή του καθεστώτος μετακίνησης των γεωπόνων, προκειμένου να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις των ζημιών που έχουν καθυστερήσει σημαντικά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους αγρότες.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΛΓΑ

Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Ημαθίας, όπου θα καταβληθούν συνολικά 2.287.471,92 ευρώ, ενώ ακολουθούν οι Νομοί Πέλλας και Λάρισας με τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους τους να εισπράττουν 2.174.226,83 ευρώ και 2.097.882,89 αντίστοιχα.

Με την πληρωμή αυτή καταβάλλεται σχεδόν το σύνολο των αποζημιώσεων για το έτος ζημιάς 2015.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

two × one =