Thursday, 23 January, 2025

Πρόεδρος ΤΟΕΒ Π. Μυλοτόπου «Μου έκανε η ΔΟΥ προσημείωση το χωράφι μου για τα χρέη του προηγούμενου»

Τα χρέη των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, ΔΟΥ και ΙΚΑ απειλούν την περιουσία των μελών – αγροτών

Τον Αύγουστο του 2015, ο μεγαλύτερος πιστωτής των Τοπικών Οργανώσεων Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), δηλαδή η ΔΕΗ, ζήτησε να εξοφληθούν άμεσα τα χρέη των Οργανισμών αυτών προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ή να επιμηκυνθούν οι πληρωμές σε περισσότερα χρόνια με την ταυτόχρονη παροχή εγγυήσεων.

Να επισημάνουμε ότι το 2014 που ο «Λόγος Πέλλας» είχε κάνει το σχετικό ρεπορτάζ για τους ΤΟΕΒ του Νομού, όπως για τον ΤΟΕΒ Π. Μυλοτόπου όπου η ΔΕΗ δεν δεχόταν να επανασυνδέσει το ρεύμα λόγω των υπέρογκων χρεών που είχαν συσσωρευτεί και τότε το ποσό του χρέους προς τη ΔΕΗ άγγιζε τις 250.000 ευρώ!

Ο logospellas έχοντας σήμερα επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Παλαίου Μυλοτόπου Γ. Γρηγοριάδη για την κατάσταση που επικρατεί για την τρέχουσα αρδευτική περίοδο, δήλωσε ότι: «Η ΔΕΗ απειλεί συνεχώς, όμως καταφέραμε να ενταχθούμε στην τελευταία ρύθμιση και όσο μπορούμε το εξυπηρετούμε, όμως  έχουμε και το ΙΚΑ και την ΔΟΥ. Η κατάσταση στους παραγωγούς δεν είναι η καλύτερη φυσικά με τις ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειες και με τον ΕΛΓΑ…  Πέρυσι με τις αποδείξεις που έμπαιναν στο εκκαθαριστικό ήμασταν κοντά στο ποσό και εισπράξαμε περίπου 300.000 ευρώ.  Φέτος, είμαστε πίσω κατά 70 – 80.000 ευρώ, όμως είναι λογικό με τα προβλήματα που έχουν οι αγρότες.

Το ζήτημά μας φυσικά είναι ο προηγούμενος πρόεδρος και η ζημία που άφησε. Ακάλυπτες επιταγές, εικονικά τιμολόγια, άδεια ταμεία… πρόσφατα βγήκε ένα βούλευμα και περιμένουμε την εξέλιξη, όμως πήρε αναβολή για τον Σεπτέμβριο λόγω της αποχής των δικηγόρων. Αυτός είναι με εγγύηση έξω και μεις τραβάμε το κουπί. Η εφορία μου έκανε προσημείωση ένα χωράφι» είπε ο πρόεδρος, καταλήγοντας πως  αν ισχύουν όλα αυτά αναλογικά ας υποστούν τις συνέπειες και οι υπουργοί που υπογράφουν τα Μνημόνια …

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, η ετήσια εισφορά για τους παραγωγούς της περιοχής είναι 12 ευρώ το στρέμμα στα καναλέτα και 20 ευρώ στο υπόγειο στην Αραβησσό. Όπως είπε:  «Έχουμε την πιο χαμηλή εισφορά από Ακρολίμνη, Γιαννιτσά, Κρύα Βρύση…».

Παράλληλα, αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση προτείνει μία σειρά αλλαγών στο καθεστώς των ΟΕΒ, όπου με το νέο πλαίσιο, η διαχείρισή τους περνάει στους δήμους. Για δεύτερη φορά. Αρχικά η δικαιοδοσία είχε περάσει στους ΟΤΑ, πριν από μία 5ετία, χωρίς να ασκείται ουσιαστικά οποιαδήποτε διαχείριση.

Η πιο κρίσιμη αλλαγή, όμως, είναι αυτή στο σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι: «Σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλών, οι οικείοι φορείς ύδρευσης ενημερώνουν τον δικαιούχο οργανισμό, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου ποσού σύμφωνα με τις διατάξεις περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων και την επιβολή των αναγκαστικών μέτρων και κυρώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 8 του από 13-9-1959 β.δ. (Α΄ 243), όπως ισχύει. Σε περίπτωση που ο λογαριασμός παροχής ύδατος εκδίδεται στο όνομα του μισθωτή της αγροτικής έκτασης ή της συζύγου του, η οφειλή καταβάλλεται από τον μισθωτή μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης ύδατος και αφαιρείται από το μίσθωμα που καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη της αγροτικής έκτασης».

Μέχρι σήμερα, οι ΤΟΕΒ ακολουθούσαν πολλούς αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, μη αποτελεσματικούς τρόπους για να εισπράξουν καθυστερούμενες οφειλές από μέλη τους. Πήγαιναν, π.χ., τους καταλόγους με τους χρεώστες στη ΔΟΥ ή αποφάσιζαν να στείλουν τον αγρονόμο στο δικαστήριο και αυτός με ένα νόμο του 1956 (για την αστυνόμευση της διαχείρισης του νερού) έκανε μηνύσεις με δημόσιο κατήγορο και παράβολο 10 ευρώ ανά μήνυση.

Επειδή ειδικά μέσα στα χρόνια της κρίσης, αλλά και πριν από αυτά, πολλοί αγρότες δεν πλήρωναν για τις υποχρεώσεις τους, οι 400 ΤΟΕΒ της χώρας αποφάσιζαν την καταβολή μιας έκτακτης εισφοράς, την οποία εκαλούντο οι αγρότες να πληρώσουν ακόμα και αν ήταν απόλυτα συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.

Εφ’ όσον δεν πληρωνόταν η έκτακτη εισφορά, κρατούνταν χρήματα από τις επιδοτήσεις (ΟΠΕΚΕΠΕ) ή γινόταν σε άλλες περιπτώσεις καταλογισμός στο δημόσιο ταμείο, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που αφορούσαν την ακίνητη περιουσία. Αυτό φαίνεται ότι αλλάζει τώρα αν και η τελική διατύπωση των διατάξεων δεν είναι οριστική.

Χριστίνα Παπαδοπούλου

Πρόεδρος ΤΟΕΒ Π. Μυλοτόπου «Μου έκανε η ΔΟΥ προσημείωση το χωράφι μου για τα χρέη του προηγούμενου»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου