Saturday, 2 November, 2024

Σε εξέλιξη η πρώτη πτήση καρπόκαψας, ξεκινούν οι ψεκασμοί στη ροδακινιά

Τα δεδομένα των συλλήψεων μιας σειράς εντόμων στη ροδακινιά, εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης για τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Οι ειδικοί συστήνουν στους παραγωγούς να προχωρήσουν στην αντιμετώπισή τους με σκευάσματα που περιέχουν μικροοργανισμούς.

ByΒασιλική ΜαντάPublished3 ημέρες ago

Ανάρσια-Βλαστορύκτης-Φυλλοδέτης Ροδακινιάς

Η 1 η πτήση του Βλαστορύκτη (Καρπόκαψα Ροδακινιάς) βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, ξεκίνησε η 1η πτήση της Ανάρσιας σε ορισμένες περιοχές (κυρίως στην Πέλλα και στην Πιερία), με χαμηλές συλλήψεις.

Στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης  δεν υπάρχουν έως τώρα συλλήψεις του Φυλλοδέτη, Adoxophyes orana Fischer.

Στα πλαίσια της Βιολογικής Γεωργίας αλλά και της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας για την καταπολέμηση των παραπάνω εχθρών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα Φυτοπροστασίας που περιέχουν Μακροοργανισμούς.

Σε περίπτωση που οι παραγωγοί επιθυμούν να εφαρμόσουν τη μέθοδο παρεμπόδισης συνεύρεσης των δύο φύλων (mating disruption), η τοποθέτηση των εξατμιστήρων προτείνεται να γίνεται εγκαίρως. Η μέθοδος αυτή επιδεικνύει καλύτερα αποτελέσματα σε μεγάλους οπωρώνες. Εάν εφαρμοστεί σε μικρούς οπωρώνες είναι πιθανό να χρειαστούν επιπρόσθετες επεμβάσεις με εντομοκτόνα. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυξάνεται εάν εφαρμοστεί επί σειρά συνεχόμενων ετών, σε μεγάλους και απομονωμένους οπωρώνες, με χαμηλούς έως μέτριους πληθυσμούς του εντόμου, σε δέντρα ομοιόμορφου μεγέθους και μέτριου ύψους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις άκρες (σύνορα), σε κοντινούς εγκαταλειμμένους οπωρώνες ενώ, η εφαρμογή της μεθόδου θα πρέπει να αποφευχθεί σε απότομες πλαγιές.

Πράσινη αφίδα ροδακινιάς

Οι πρώτες αφίδες εγκαθίστανται με την εκκόλαψη των χειμερινών αυγών στη νέα βλάστηση. Οι αφίδες έχουν εκατοντάδες φυσικούς εχθρούς, όπως: Aphidoletes aphidimyza, Aphidius colemani, Aphidius ervi, Chrysoperla carnea s.l., Adalia bipunctata.

Συστήνεται η χρήση εκλεκτικών εντομοκτόνων για την καταπολέμηση της Πράσινης αφίδας, ώστε να διατηρούνται οι φυσικοί εχθροί στην καλλιέργεια.

Το έντομο προσβάλλει κυρίως τις τρυφερές κορυφές των νεαρών βλαστών και τα τρυφερά φύλλα μυζώντας χυμούς και προκαλώντας συστροφή των φύλλων. Αποτελεί σημαντικό φορέα ιών προκαλώντας ασθένειες στα φυτά, ενώ τα μελιτώδη εκκρίματά τους προκαλούν την ανάπτυξη μυκήτων.

Συστήνεται η τακτική παρακολούθηση των οπωρώνων για έγκαιρη διαπίστωση της παρουσίας των εντόμων. Στα πλαίσια της Βιολογικής Γεωργίας αλλά και της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας για την καταπολέμηση του παραπάνω εχθρού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα Φυτοπροστασίας που περιέχουν Μακροοργανισμούς.

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου