Friday, 29 September, 2023

Τελετή Παράδοσης-Παραλαβής στο ΥΠΑΑΤ. Τι είπε ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης

Τελετή για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη

του Υφυπουργού, Διονύση Σταμενίτη και του Υφυπουργού Σταύρου Κελέτση πραγματοποιήθηκε  σε διαδικτυακή σύνδεση με τον απερχόμενο Υπηρεσιακό Υπουργό, Καθηγητή Γιώργο Τσακίρη.

Ο απερχόμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Γιώργος Τσακίρης, αφού συνεχάρη τον νέο υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη. δήλωσε: Πετύχαμε πολλά με συστηματική προσπάθεια όλων στο Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς.

Και ο κ. Τσακίρης κατέληξε ότι: «Αν μπορούσα να δώσω έμφαση σε δύο θέματα που αντιμετωπίσαμε, αυτά είναι:

  1. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων για ενισχύσεις των παραγωγών στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και
  2. Η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ που προήλθαν από τις ραγδαίες βροχές και χαλαζοπτώσεις του τελευταίου μήνα».

Από την πλευρά του ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και τιμή που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη ψήφο του και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που του έδειξε για μια ακόμη φορά.

Επίσης, ευχαρίστησε τον προκάτοχό του καθηγητή Γιώργο Τσακίρη και τους πρώην Υπουργούς Μ. Βορίδη, Σ. Λιβανό και Γ. Γεωργαντά για το  έργο που έχουν κληροροδοτήσει. Είναι χρέος μας να δικαιώσουμε απόλυτα την εντολή να συνεχίσει η χώρα σταθερά, τολμηρά μπροστά. Είναι μεγάλη ευθύνη να δώσουμε δυναμική ώθηση στην ατμομηχανή του πρωτογενούς τομέα που τόσο νευραλγικό ρόλο διαδραματίζει για την Ελλάδα μας. Ξεκινάμε αμέσως δουλειά, με μπροστάρη τον Πρωθυπουργό, μαζί με τους εξαιρετικούς συναδέλφους και φίλους Υφυπουργούς, Διονύση Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση, τους νυν γενικούς γραμματείς και παλιούς «γνώριμους», Χριστιάνα Καλογήρου, Κώστα Μπαγινέτα και Δημήτρη Παπαγιαννίδη, με όλα τα στελέχη του Υπουργείου, κ.α.

Με έντιμο και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους παραγωγούς και τη μεταποίηση, συνολικά τον πρωτογενή τομέα, με αγαστή συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς μας:

-Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-ΔΗΜΗΤΡΑ

-Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.)

-Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.)…

την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι μόνο, καθώς όλοι μαζί  θα εργαστούμε για την αναγέννηση του αγροτοδιατροφικού μας τομέα.

Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο, προκειμένου να αρχίσουμε τάχιστα να υλοποιούμε στο ακέραιο τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά μας ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό συστατικό  πυλώνα της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Και συνδέεται σημαντικά με την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Ο πρωτογενής τομέας είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την υγεία, τον πολιτισμό και την ευημερία της κοινωνίας.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να είμαστε σε συνεχή επαφή με τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους. Με συνεχή παρουσία σε όλη την επικράτεια, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, όπου υπάρχει αγρότης, κτηνοτρόφος, ψαράς. Θα είμαστε εκεί στα χωράφια και στις μονάδες για να δώσουμε λύσεις… Κλείνοντας, ο ΥπΑΑΤ απευθύνθηκε  στα στελέχη, στο προσωπικό του Υπουργείου υπογραμμίζοντας: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι βρίσκεστε εδώ, αρκετό καιρό, πολλοί από εσάς αρκετά χρόνια, πριν τη σημερινή τελετή ανάληψης. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι θα συνεχίσετε να είστε εδώ όταν, κάποια στιγμή, που ελπίζω να αργήσει, θα παραδώσω το χαρτοφυλάκιο στον επόμενο Υπουργό…

Από αύριο πρωί σηκώνουμε τα μανίκια ξανά για να χτίσουμε μαζί μία ισχυρή Ελλάδα, με περισσότερη ευημερία και πιο ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα. Είμαι θιασώτης του αποτελέσματος, όχι της θεωρίας. Αρα λοιπόν, ξεκινάμε δουλειά και θέλουμε αποτελέσματα, γιατί ο ελληνικός λαός αυτό περιμένει από εμάς και είμαστε υποχρεωμένοι να το δώσουμε.

Είναι μια αρχή που πραγματικά πρέπει να φέρει αποτέλεσμα. Ξέρουμε πολύ καλά τι περιμένει η ύπαιθρος, η κοινωνίας μας, οι άνθρωποι που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται ή εξαρτώνται από το Υπουργείο αυτό. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους διαψεύσουμε. Αυτά που δεν έγιναν την προηγούμενη περίοδο θα τα κάνουμε τώρα με μεγαλύτερη ταχύτητα, πιο σωστά και ορατά. Θέλουμε δικαιοσύνη και αποτέλεσμα».

Ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε: «Ευχαριστώ τους Έλληνες πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και τον πρωθυπουργό που με τίμησε. Με τον Υπουργό και τον συνάδελφο Υφυπουργό γνωριζόμαστε χρόνια πολλά και η συνεργασία θα είναι πετυχημένη.

Ξεκινάμε από σήμερα ένα μεγάλο αγώνα, γιατί η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της είναι εδώ, γιατί η αγροδιατροφική αυτάρκεια είναι εδώ και γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε περισσότεροι νέοι άνθρωποι να επιστρέψουν στην παραγωγή. Ξεκινάμε και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε».

Ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης δήλωσε: «Αν και είμαι πρώτη φορά Υφυπουργός, το περιβάλλον του Υπουργείου μου είναι τόσο οικείο. Τόσο από πλευράς χώρων όσο και από πλευράς ανθρώπων.

Επειδή από το 2004, όταν πρωτοεκλέχτηκα βουλευτής, εκπροσωπώ τον ακριτικό νομό του Έβρου  ασχολιόμουν συνέχεια με τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας.

Το ΥΠΑΑΤ μπορεί να θεωρείται -με βάση τα ελληνικά δεδομένα-ως ένα παραδοσιακό Υπουργείο, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα πολύ σύγχρονο Υπουργείο, με σύγχρονο αντικείμενο που έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας, με το μέλλον της οικονομίας. Για αυτό πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό προκειμένου η αγροτική οικονομία να αποδώσει τα μέγιστα και μπορεί να αποδώσει, καθώς υπάρχουν στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου