Sunday, 18 April, 2021

Τους κάνουν και χάρη! Δεν θα κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα στους αγρότες λόγω χρεών, επειδή καθυστέρησε η πληρωμή των ενισχύσεων

Θα αποφευχθούν οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω χρεών στη ΔΕΗ για τα αγροτικά τιμολόγια, επειδή καθυστέρησαν οι πληρωμές των αγροτικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Σκουρλέτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γεωργίας, Ευάγγελος Μπασιάκος. Επίσης τόνισε ότι οι αγρότες, είτε είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή ή στη μέση τάση, μπορούν να έχουν μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας και ευνοϊκότερους όρους ρύθμισης μακροχρόνιων οφειλών σε περισσότερες δόσεις μέσω βιώσιμων διακανονισμών.
Να θυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη» είχε πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση της ΔΕΗ Τρικάλων, στην οποία ζητούσε να μην γίνει καμιά διακοπή ρεύματος στους αγρότες. Όπως είχε αναφέρει «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας στις προθέσεις της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες. Να μη μείνει κανένα αγροτικό σπίτι, καμιά λαϊκή οικογένεια, καμία μικρομεσαία αγροτική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση χωρίς ρεύμα».
Στην απάντησή του στη Βουλή ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε τα εξής:
«Όσον αφορά τη ρύθμιση χρεών αγροτών, η ΔΕΗ επικαιροποίησε πρόσφατα τον Κανονισμό των Διακανονισμών, αναθεωρώντας το πλαίσιο που διέπει τους διακανονισμούς ως απάντηση στις αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην περίοδο της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε. Βάσει αυτού του νέου Κανονισμού, οι αγρότες, είτε είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή ή στη μέση τάση, μπορούν να έχουν μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας και ευνοϊκότερους όρους ρύθμισης μακροχρόνιων οφειλών σε περισσότερες δόσεις μέσω βιώσιμων διακανονισμών.
Το ζήτημα της αποτροπής λήψης αναγκαστικών μέτρων από την πλευρά της ΔΕΗ σχετικά με την ρύθμιση των χρεών των αγροτών, απασχόλησε μεταξύ άλλων την σύσκεψη που συγκλήθηκε προ ημερών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συμμετοχή στελεχών της ΔΕΗ. Στη συνάντηση αυτή, που στόχο είχε η προσπάθεια μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών να μην οδηγήσει σε κοινωνικές αδικίες, δόθηκε εντολή στη ΔΕΗ να αποφευχθούν οι αποκοπές αγροτικών παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς έχει καθυστερήσει η καταβολή των αγροτικών αποζημιώσεων. Η μείωση του ενεργειακού κόστους για όλους τους καταναλωτές αποτελεί βασικό πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε παρά των συνθηκών της περίσσειας ισχύος και του ελλείμματος ζήτησης, με εργαλεία που στοχεύουν στην μείωση του κόστους παραγωγής, όπως είναι η βελτίωση του μίγματος, η διείσδυση των ΑΠΕ και η συμμετοχή μας στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά. Για τους αγρότες ισχύει ειδική τιμολογιακή πολιτική για την ηλεκτροδότηση και τιμολόγηση των αγροτικών τους εγκαταστάσεων, η οποία πέραν της επιδότησης των δαπανών κατασκευής των ηλεκτρικών δικτύων, προβλέπει μειωμένα τιμολόγια σε σχέση με τα γενικά τιμολόγια. Η ηλεκτρική ενέργεια που προορίζεται για γεωργική χρήση απαλλάσσεται τόσο από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όσο και από τις χρεώσεις χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής. Ταυτόχρονα, οι μοναδιαίες χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και οι αντίστοιχες χρεώσεις για το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στα αγροτικά τιμολόγια είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες χρεώσεις των γενικών τιμολογίων.

Τους κάνουν και χάρη! Δεν θα κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα στους αγρότες λόγω χρεών, επειδή καθυστέρησε η πληρωμή των ενισχύσεων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου