Tuesday, 22 September, 2020

41 εκατ. ευρώ ενίσχυση για τους αιγοπροβατοτρόφους με 1,70 ευρώ το κιλό μετά την Πρωτομαγιά

Την ελπίδα ότι η έλλειψη που καταγράφηκε στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας, προοιωνίζει άνοδο της τιμής των αμονοεριφίων στην εγχώρια αγορά

επομένως οι παραγωγοί ενδέχεται να… αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών τους όλο το προηγούμενο διάστημα, πορεύεται προς το παρόν η κυβέρνηση στο θέμα της ειδικής ενίσχυσης του κλάδου λόγω κορωνοϊού.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να προκρίνεται η λύση της κατά κιλό ενίσχυσης, με κάλυψη της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή με την οποία οι κτηνοτρόφοι διέθεσαν την παραγωγή τους και της τιμής που θα μπορούσαν να προσεγγίσουν αν η κατάσταση στην αγορά δεν ήταν αυτή που προκάλεσε η πανδημία.
Το θέμα λοιπόν είναι πόσα αρνιά, με ποιο βάρος και με ποια κατά κιλό ενίσχυση.
Πριν φθάσει όμως σ’ αυτό, η κυβέρνηση μάλλον θα πρέπει να προσεγγίσει το συνολικό ποσό με το οποίο προτίθεται να αποζημιώσει τους παραγωγούς. Το Agronews έχει αναφερθεί εδώ και μέρες σε ένα ποσό της τάξεως των 32 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από μια απλή πράξη. Τουτέστιν, 2 εκατομμύρια αμνοερίφια, επί 8 κιλά το ένα, δηλαδή 16 εκατ. κιλά, επί 2 ευρώ το κιλό ίσον 32 εκατομμύρια ευρώ. Αν λάβουμε υπ’ όψη ότι η κυβέρνηση διέθεσε ήδη 10.130.000 ευρώ λίγες εκατοντάδες ανθοπαραγωγούς, τα χρήματα δεν είναι πολλά.
Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής υπό την υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Στρατάκος, παίρνοντας μολύβι και χαρτί, έκανε ένα λογαριασμό που έβγαζε 41 εκατ. ευρώ. Εδώ τα αρνιά ήταν λίγο περισσότερα (2.200.000), τα σφάγια λίγο βαρύτερα (11 κιλά το ένα) και η ενίσχυση λίγο χαμηλότερη (1,70 ευρώ το κιλό).
Με λίγη καλή διάθεση ο λογαριασμός βρίσκεται. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης να βρεθεί σε ένα τέτοιο επίπεδο. Αναλογικά με τον κόσμο που εκπροσωπεί ο κάδος, τη συνεισφορά του στην εθνική οικονομία και τη συμβολή του στη διατροφική επάρκεια της χώρας, είναι δίκαιο.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της υφυπουργού, μετά την τηλεδιάσκεψη με «εκπροσώπους» των κτηνοτρόφων (από τα εισαγωγικά εξαιρείται ο Κύρτσιος) αναφέρονται τα εξής:
Η Φωτεινή Αραμπατζή σε τηλεδιάσκεψη με αιγοπροβατοτρόφους:
«Ουσιαστική, εμπροσθοβαρής, αλλά και δίκαιη η στήριξη στους κτηνοτρόφους λόγω κορωνοϊού»
«Σχεδιάζουμε την “επόμενη ημέρα” με την πεποίθηση ότι η αιγοπροβατοτροφία, με τα απαράμιλλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, μπορεί να αποτελέσει την αιχμή της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας»
«Είναι κυβερνητική δέσμευση η στήριξη σε κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο, μελισσοκόμο και αλιέα το εισόδημα των οποίων επλήγη από την κρίση του κορωνοϊού», επαναβεβαίωσε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή σε τηλεδιάσκεψη, που είχε με εκπροσώπους κτηνοτρόφων για την αιγοπροβατοτροφία, σε συνέχεια των επαφών που προηγήθηκαν όλη την περίοδο πριν το Πάσχα.
Η Υφυπουργός αναγνώρισε ότι «οι κτηνοτρόφοι και ιδίως οι αιγοπροβατοτρόφοι εισήλθαν στη νέα κρίση με “πληγές” από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και ιδίως από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»και προανήγγειλε ότι στο συνολικό σχέδιο, που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ΥΠΑΑΤ και θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, βασικοί άξονες είναι:
-Η στήριξη να είναι ουσιαστική, εμπροσθοβαρής αλλά, ταυτόχρονα, και με προσανατολισμό στη μελλοντική πορεία κάθε κλάδου του πρωτογενούς τομέα.
-Η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό, οι δυνατότητες του οποίου είναι, βεβαίως, συγκεκριμένες.
-Η εναρμόνιση με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, που ρητά προβλέπει ότι οι αποζημιώσεις λόγω κορωνοϊού πρέπει να καλύπτουν, αποκλειστικά και μόνο, ζημιές από τις επιπτώσεις στην οικονομία του συγκεκριμένου ιού σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
– Οι ζημιές να τεκμηριώνονται από τα οικονομικά δεδομένα καθώς οι διαδικασίες είναι πολύ αυστηρές και επικρέμεται πάντοτε η δαμόκλειος σπάθη των ανακτήσεων.
Στην τηλεδιάσκεψη έγινε αποτίμηση της αγοράς κατά την περίοδο του Πάσχα, για την οποία κοινή ήταν η διατύπωση ότι οι έλεγχοι για την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» ήταν οι πλέον αυστηροί και αποτελεσματικοί, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση θετικά λειτούργησε και η για πρώτη φορά καταγραφή αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών, με νομοθετική ρύθμιση, που εισηγήθηκε στη Βουλή η κυρία Αραμπατζή και ψηφίστηκε στις 2 Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης τηλεδιάσκεψης τέθηκε από την Υφυπουργό και αποτέλεσε κοινό τόπο ότι η αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων λόγω κορωνοϊού πρέπει να στηρίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, που θα επιτρέψουν την αναλογικότητα και τη δίκαιη κατανομή της εισοδηματικής στήριξης. Επίσης συμφωνήθηκε ότι οι τελικές συζητήσεις θα γίνουν αμέσως μετά την Πρωτομαγιά καθώς αναμένεται, όπως είπαν και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, να υπάρξει εκ νέου κατανάλωση ελληνικών αμνοεριφίων στο πνεύμα του: «Μένουμε σπίτι και τρώμε ελληνικό αρνί και κατσίκι».
«Θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η αιγοπροβατοτροφία, με τα απαράμιλλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, μπορεί να αποτελέσει την αιχμή της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας. Με βάση αυτή την θέση και φυσικά την καθοριστική συμβολή των κτηνοτρόφων θέλουμε, μαζί με το “πακέτο” των μέτρων στήριξης, να σχεδιάσουμε την “επόμενη ημέρα” καθώς πιστεύουμε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας είναι πολύ μεγάλα», διαβεβαίωσε η κ. Φωτεινή Αραμπατζή.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:
ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Γεώργιος Στρατάκος
ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν και
ο Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Σταύρος Ζανόπουλος ενώ τους κτηνοτρόφους εκπροσώπησαν:
ο Πρόεδρος της ΠΕΚ κ. Στέργιος Κύρτσιος
ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Παναγιώτης Πεβερέτος και
ο Πρόεδρος της ΕΔΟΚ κ. Ελευθέριος Γίτσας.
agronews.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου