Saturday, 20 April, 2024

Με επιτυχία η εκδήλωση για τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, στην Καρυώτισσα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-αφιέρωμα στον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη από την ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Καρυώτισσας

το απόγευμα της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου 2019.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυώτισσας. Στο πρώτο μέρος ομίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Καραλάζος, δρ.Θ., ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως.
Ο π. Παντελεήμων αναφέρθηκε στον βίο, στην διδασκαλία και στα χαρίσματα του οσίου Πορφυρίου. Σύμφωνα με την εισήγησή του ο Άγιος γεννήθηκε το 1906 στην Εύβοια, στο χωριό Άγιος Ιωάννης. Στα δώδεκά του χρόνια πήγε στο Άγιον Όρος και η χάρις του Θεού τον οδήγησε στα Καυσοκαλύβια, στην υποταγή σε δύο γέροντες, του π. Παντελεήμονος και του π. Ιωαννικίου. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγινε μοναχός με το όνομα Νικήτας. Ωστόσο, στα 18 του χρόνια αρρώστησε βαριά, εγκατέλειψε το Άγιον Όρος και εγκαταβίωσε στην ιερά μονή του Αγ. Χαραλάμπους Λευκών. Σε ηλικία είκοσι ετών, χειροτονήθηκε ιερέας στον άγιο Χαράλαμπο Κύμης από τον Πορφύριο Γ΄, Αρχιεπίσκοπο Σινά, ο οποίος και του έδωσε το όνομα Πορφύριος. Το 1940 κατόπιν θείας πληροφορίας ο Άγιος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε καθήκοντα εφημερίου στο παρεκκλήσι του Αγ. Γερασίμου στην Πολυκλινική Αθηνών. Έζησε εκεί ανακουφίζοντας τον πόνο και την ασθένεια των ανθρώπων.


Το καλοκαίρι του 1979 εγκαταστάθηκε στο Μήλεσι, με το όνειρο να χτίσει μοναστήρι, κάτι που έγινε πραγματικότητα. Το 1991 αναχώρησε για τα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου είχε καρεί μοναχός και στις 2 Δεκεμβρίου 1991, και εκεί εκοιμήθη.


Από τη διδασκαλία του Αγίου αξίζει να θυμόμαστε, ότι πρέπει να στρέφουμε τον αγώνα μας όχι τόσο εναντίον των παθών, αλλά στην προσπάθεια να αγαπήσουμε τον Χριστό. Αν αγαπήσουμε τον Χριστό, έλεγε, τότε θα χαθούν όλα τα πάθη. Επίσης, ο όσιος Πορφύριος είχε δεχθεί το προφητικό χάρισμα και έβλεπε τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα μέλλοντα, ενώ ταυτόχρονα έκανε διαγνώσεις ασθενειών σε ανθρώπους και τους θεράπευε. Είχε σοφία σε όλες τις επιστήμες και έκανε αναρίθμητα θαύματα. Ο Άγιος Πορφύριος είναι ολοζώντανος στις μέρες μας και η παρουσία του είναι έντονη στο μοναστήρι του, στο Μήλεσι. Να τον επικαλούμαστε στην προσευχή μας και να τηρούμε τις συμβουλές του.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε θεατρική παράσταση με τίτλο: «Ο πρώτος παππούς» από τη θεατρική ομάδα της ενορίας, στην οποία συμμετείχαν, η Πρεσβυτέρα Δήμητρα Τόσιου, ο Αθανάσιος Τσακιλιώτης, η Δέσποινα Τσάνταλη, ο Δημήτρης Τσάνταλης, η Ζωή Τσακιλιώτη, η Κυριακή Καραγκιοζάκη, η Νεφέλη Σκαπέρδα, ο Ρήγας Δεληδιαμαντής και η Χρυσάνθη Αρβανίτη. Ένα ακροατήριο από όλες τις ηλικίες γέμισε την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυώτισσας. Η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς πρωτοβουλία των κατηχητών και του υπευθύνου ιερέως, π. Κωνσταντίνου Γιαλατζόπουλου. Η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός των παρισταμένων ήταν η καλύτερη ανταμοιβή όλους τους εθελοντές – συντελεστές της εκδήλωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον π. Παντελεήμονα Καραλάζο για την εισήγησή του, στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου για την παραχώρηση της αίθουσας, στις κυρίες Αρετή Καρχημά, Βασιλική Μητάκου, Δέσποινα Μητκάκη, Δόξα Δεβετζή, Λίνα Νταούλα και στον κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο για την εθελοντική προσφορά τους, στον κ. Αλέξανδρο Χατζηγρηγορίου για τις αφίσες και στον κ. Ρήγα Δεληδιαμαντή για την επιμέλεια των σκηνικών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου