Thursday, 29 October, 2020

Στην Αγία Σκέπη Έδεσσας, τα ιερά λείψανα του Αγίου Καλλινίκου

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης, η θεία λειτουργία με τη συμμετοχή πολλών Μητροπολιτών

αφιερωμένη στην ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας.


Στην πολυαρχιερατικη θεία λειτουργία, ήταν παρόντες τοπικοί φορείς, ενώ συνολικά από χτες το απόγευμα, όπου έγινε και ο Πανηγυρικός Εσπερινός, ήταν οι βουλευτές Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης, Λάκης Βασιλειάδης, οι Δήμαρχοι Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, Ναυπάκτου, Ναούσης, ο Στρατηγός της ΙΙ ΜΗΧΑΝΟΚΊΝΗΤΗΣ Μεραρχίας Πεζικού Σωτήριος Κωστάκογλου, ο Αστυνομικός διευθυντής Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης, εκπρόσωποι Συλλόγων κ.α.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος εξήρε τις αρετές του τιμωμένου Αγίου λέγοντας ότι ήταν προφήτης, αφού από λαϊκός ακόμη εξήγγειλε τις βουλές του Θεού και φιλακόλουθος, αφού αγαπούσε πολύ την θεία λειτουργία και λειτουργούσε πολύ συχνά.

Επίσης είχε συνεχώς ενώπιόν του την μνήμη της Βασιλείας του Θεού και επικαλείτο το έλεός Του, ήταν ποιμήν άριστος που με μεγάλη επιμέλεια επέλεγε τους αξίους της ιερωσύνης κληρικούς και φρόντιζε για την μόρφωση των ιερέων. Είχε εκκλησιαστικό φρόνημα και έβαζε πάντοτε πάνω από τον εαυτό του το συμφέρον της Εκκλησίας, είχε το ανεπίφθονο, δηλαδή δεν ζήλευε για την πρόοδο των άλλων, αλλά απεναντίας χαιρόταν γι᾿ αυτήν και επαινούσε τους κληρικούς του, ήταν ανεξίκακος και έτοιμος να συγχωρεί μέχρι το τέλος της ζωής του και είχε την αρετή της υπομονής, όπως φάνηκε και από την περίοδο της ασθένειάς του. Ο καθένας μπορεί να πάρει από τις αρετές του αυτές και να ωφεληθεί πνευματικά, τόνισε. Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την έκδηλη και μεγάλη συγκίνησή του επειδή όπως είπε: «εγώ, ένας ταπεινός διάδοχός του… αξιώθηκα να ακούσω την αγιοκατάταξή του». Τέλος ευχαρίστησε όλους συντελεστές του πανηγυρικού εορτασμού της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων και απηύθυνε αρχιερατικές ευχές προς όλους επικαλούμενος την ευλογία του Αγίου Καλλινίκου.


Κατά τις ιερές ακολουθίες έψαλλε ο βυζαντινός χορός της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης και οι ιεροψάλτες του ναού με χοράρχη τον Διευθυντή της Σχολής, Πρωτοψάλτη Αριστοτέλη Βογιατζόγλου.
Το πλήθος των πιστών και οι παριστάμενοι υποδέχτηκαν την ιερή κάρα του Αγίου και μέρος των Ιερών λειψάνων, που βρίσκονται στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης και θα παραμείνουν μέχρι αύριο.


Μετά το πέρας της λειτουργίας, οι πιστοί συνεχίζουν να προσκυνούν τα ιερά λείψανα.
Στις 5:00μ.μ. θα τελεστεί Εσπερινός και εγκώμια του Αγίου Καλλινίκου και στις 9:00μ.μ. Απόδειπνο και χαιρετισμοί του Αγίου Καλλινίκου.
Την Παρασκευή, 16/10 7:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία και στις 5:00μ.μ. Εσπερινός και παράκληση του Αγίου Καλλινίκου.
*Ο Ιερός Ναός, εις τον οποίον θα βρίσκεται εις προσκύνησην το Ιερό Λείψανο του εν Αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου, θα παραμείνει ανοικτός καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων ημερών προς Αγιασμόν και Ευλογία των πιστών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου